Ισχυρός σεισμός «ξύπνησε» τη Χαλκιδική

Ισχυρός σεισμός «ξύπνησε» τη Χαλκιδική

Η σεισμική δόνηση των 5 Ρίχτερ σημειώθηκε με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο, 17 χλμ δυτικά του Παλιουρίου στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:28 το πρωί, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο, 17 χλμ δυτικα του Παλιουρίου στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, 218 χιλιόμετρα βόορεια της Αθήνας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός επειδή ήταν διπλός, καθώς είχε προηγηθεί και άλλη μια δόνηση νωρίτερα, περίπου 4 Ρίχτερ, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να πούμε ακόμη ότι ήταν ο κύριος σεισμός».

Οι δονήσεις προέρχονται και οι δυο από τον ίδιο εστιακό χωρο και έγιναν ιδιαίτερα αισθητές, επειδή το επίκεντρο βρίσκεται κοντά στη στεριά. Σύμφωνα με τον κ.Λέκκα, πρόκειται για συνηθισμένες για τα δεδομένα της περιοχής δονήσεις. Ανέφερε, επίσης, ότι δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής σοβαρές ζημιές σε κατασκευές.

Από την πλευρά του ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Τσάπανος εκτιμά πως η περιοχή δεν έχει δυναμικό μεγαλύτερου σε μέγεθος σεισμού.