Ίσως η Apple τελικά να μην φτιάξει ποτέ δικό της αυτοκίνητο

Ίσως η Apple τελικά να μην φτιάξει ποτέ δικό της αυτοκίνητο
Apple's Stephen Chick displays the CarPlay program at the Worldwide Developers Conference in San Francisco, California June 2, 2014. REUTERS/Robert Galbraith (UNITED STATES - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY) - RTR3RWHM

Φαίνεται ότι η κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone παίρνει άλλη κατεύθυνση.

του Άαρον Πρέσμαν

Τα σχέδια της Apple για την παραγωγή αυτοκινήτου έχουν αλλάξει και η κατασκευάστρια του iPhone δεν σχεδιάζει πλέον να προχωρήσει με το εγχείρημα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

Αντ’ αυτού, η Apple θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ενός συστήματος αυτόματης πλοήγησης αυτοκινήτου που θα μπορούσε να διαθέσει σε πολλούς κατασκευαστές αυτοκινήτων, ανέφερε το Bloomberg τη Δευτέρα, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές. Η αλλαγή σχεδίων ήρθε μετά την αποχώρηση του Στιβ Ζαντέσκι, ο οποίος επέβλεπε το εγχείρημα, γνωστό ως Σχέδιο Τιτάν, στις αρχές του 2016, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Apple αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο στο Fortune σχετικά με την έκθεση.

Υπήρχαν πολλές αναφορές εδώ και αρκετά χρόνια ότι η Apple είχε ξεκινήσει κρυφά να εισέρχεται στην αγορά του αυτοκινήτου και είχε στήσει το Σχέδιο Τιτάν με προσωπικό άνω των 1.000 ατόμων και με έδρα λίγα μίλια μακριά από την έδρα της στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια. Όμως, τον τελευταίο καιρό τα νέα από τα σχέδια για παραγωγή αυτοκινήτου συνοδεύονται από εκθέσεις περί απολύσεων και καθυστερήσεων.

Πολλοί γίγαντες του κλάδου της τεχνολογίας έχουν διερευνήσει την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τότε που η Tesla φανέρωσε το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού. Η Google και Uber, μεταξύ άλλων, πειραματίζονται δημοσίως με αυτόματα και ηλεκτρικά αυτοκίνητα με διάφορους τρόπους.

Αλλά η αυτοκινητοβιομηχανία είναι κλάδος εντάσεως κεφαλαίου και χαμηλού περιθωρίου κέρδους, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους νέους παίκτες να εισέλθουν στην αγορά. Η Tesla ακόμη δεν έχει εμφανίσει κέρδη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, είχε υπαινιχθεί μια προσπάθεια εισόδου στην αγορά του αυτοκινήτου. Αλλά και ο ίδιος είχε προειδοποιήσει ότι δεν καταλήγουν πάντα όλες οι πρωτοβουλίες της Apple σε προϊόντα για τους καταναλωτές. «Επεξεργαζόμαστε πάρα πολύ τα πράγματα», δήλωσε ο Κουκ σε μια συνέντευξη στο Fortune το Φεβρουάριο του 2016. «Μιλάμε για πολλά πράγματα και κάνουμε λίγα. Έχουμε διερευνήσει πολλά πράγματα και τελικά κάναμε πολύ λιγότερα».

Το αυτοκίνητο μάλλον δεν είναι το μόνο μη-ανακοινωμένο έργο της Apple τελευταία. Ο Κουκ, για παράδειγμα, τον τελευταίο καιρό είχε κάνει υπαινιγμούς για ένα σύστημα επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας. Όμως, η εταιρεία θα καλόβλεπε ένα νέο, σημαντικό προϊόν, καθώς οι πωλήσεις του iPhone τελευταία είναι υποτονικές και το Apple Watch δεν έχει σημειώσει αξιοσημείωτες πωλήσεις το τελευταίο έτος, όπως ήλπιζαν κάποιοι αναλυτές.

Πηγή: fortune.com