Οι Ισπανοί στρέφονται στα μεταχειρισμένα

Οι Ισπανοί στρέφονται στα μεταχειρισμένα

Η αγορά μεταχειρισμένων ειδών είναι από τους λίγους κλάδους που έχει σημειώσει ανάπτυξη στην Ισπανία της οικονομικής κρίσης.

Του Ίαν Μάουντ

Η βιτρίνα στο Cash Converters στον πιο πολυσύχναστο δρόμο της Βαρκελώνης, τον Passeig de Gràcia, έχει τα πάντα, από παιδικές κιθάρες μέχρι κόφτες καλωδίων, και κάθε Δευτέρα το μαγαζί με μεταχειρισμένα είναι γεμάτο με πελάτες.

Η αγορά και πώληση μεταχειρισμένων ειδών, σύνηθες φαινόμενο εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ, την Αγγλία και τη Γερμανία, αρχίζει να εδραιώνεται στην Ισπανία, ενώ μέχρι πριν από δέκα χρόνια δεν ήταν αποδεκτή πρακτική από την τοπική κουλτούρα. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 από την εταιρεία Simple Lógica που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Cash Converters, 22 εκατομμύρια Ισπανοί, το 50,7% του ενήλικου πληθυσμού, αγοράζουν και πουλούν μεταχειρισμένα είδη, μια αύξηση 10% σε σχέση με δύο χρόνια πίσω.

Η Cash Converters, μια αυστραλέζικη αλυσίδα που ήρθε στην Ισπανία το 1995, έχει ανοίξει περισσότερα από 60 τοπικά καταστήματα από το 2002 -τώρα έχει συνολικά 82- και πουλά πάνω από 100.000 κινητά τηλέφωνα και 500.000 ηλεκτρονικά παιχνίδια κάθε χρόνο.

Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί οι πωλήσεις μεταχειρισμένων ειδών αυξάνονται τόσο πολύ στην Ισπανία και όχι σε μέρη όπως την Αγγλία, όπου μια μελέτη της IBISWorld βρήκε ότι η άνοδος ήταν μόλις 1,6% τα τελευταία πέντε έτη και αναμένεται να μειωθεί κατά 1,2% μεταξύ του 2014 και του 2019.

 

Η εύκολη απάντηση είναι ότι οι Ισπανοί αντιδρούν στην κρίση που μαστίζει τη χώρα τους αγοράζοντας μεταχειρισμένα αντί καινούργια είδη. «Η αύξηση συνδέεται με την κρίση», λέει ο συνιδρυτής της Pikeando, Ρικάρντο Ρούιθ, ενός ιστοτόπου που ασχολείται με τη μεταπώληση μεταχειρισμένων επίπλων ΙΚΕΑ.

Όμως η αποδοχή της αγοράς μεταχειρισμένων είναι πιο σύνθετη από αυτό. Μέχρι πριν από μια δεκαετία η πώληση μεταχειρισμένων ειδών θεωρείτο ταμπού, λέει ο διευθυντής έρευνας της Simple Lógica Ρακουέλ Γκαρθία. «Θεωρείτο ως μια ποταπή προσπάθεια για αποκόμιση κέρδους από την πώληση ενός μεταχειρισμένου αντικειμένου. Οπότε ο κόσμος προτιμούσε να το χαρίσει αντί να το πουλήσει».

Με την οικονομική ευημερία μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο, οι Ισπανοί καταναλωτές δεν ήθελαν να αγοράζουν μεταχειρισμένα. «Στο τέλος του 1980, ο κόσμος άρχισε να έχει περισσότερα χρήματα, και ταυτόχρονα τη διάθεση να αποκτήσει το τελευταίο μοντέλο», λέει ο διευθυντής μάρκετινγκ της Cash Converters, Άλεξ ντε Ρεγκουέρο.

Τα τελευταία χρόνια οι διαφημιστικές εκστρατείες της Cash Converters, που προσφέρει εγγύηση ενός έτους, έχουν κάνει τον κόσμο να αισθάνεται πιο άνετα με την πρακτική αυτή. Και οι παλιές προκαταλήψεις δεν είναι τόσο έντονες στους νέους Ισπανούς που δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην έξυπνη κατανάλωση και την απαλλαγή από αγαθά που δεν χρησιμοποιούν.

«Υπάρχει μια γενιά που είναι περισσότερο συνηθισμένη στο διαδίκτυο και ακολουθεί τις παγκόσμιες τάσεις», λέει ο Φροντ Νόρντσεθ, διευθύνων σύμβουλος της SCM Spain, της θυγατρικής της Schibsted Media Group από τη Νορβηγία, που εξαγόρασε μια σειρά εταιρειών που πωλούν μεταχειρισμένα είδη. «Το θέμα είναι να είσαι έξυπνος. Και νομίζω ότι το οικολογικό ρεύμα μας έχει ευνοήσει».

Ο Νόρντσεθ υποστηρίζει ότι αντί για αύξηση των πωλήσεων η οικονομική κρίση θα έπρεπε να έχει πλήξει την αγορά μεταχειρισμένων επειδή λιγότεροι άνθρωποι ξεφορτώνονται τα μεταχειρισμένα αντικείμενά τους σε καιρό κρίσης.  Μπορεί να έχει δίκιο. Παρότι οι διαδικτυακοί τόποι πώλησης μεταχειρισμένων ειδών σημειώνουν άνοδο, η Cash Converters πρόσφατα σημείωσε κάμψη στις πωλήσεις. Μετά από δέκα χρόνια ανάπτυξης τα ετήσια έσοδα μειώθηκαν την περασμένη χρονιά, λέει ο Άλεξ ντε Ρεγκουέρο.

Διαβάστε ακόμη:

Σε επίπεδα – ρεκόρ η φτώχεια στην Ισπανία το 2013

Ιρλανδία και Ισπανία «κουνούν το μαντήλι» στην τρόικα

Ένα «πράσινο» θέρετρο στην Ισπανία