Ισπανία: Εκλογή υποψηφίου των Σοσιαλιστών από τους πολίτες

Ισπανία: Εκλογή υποψηφίου των Σοσιαλιστών από τους πολίτες

Οι ψηφοφόροι θα κρίνουν ποιος θα εκπροσωπήσει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα στις επόμενες εκλογές, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις το φέρνουν μπροστά.

«Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ισπανική πολιτική. Θα πραγματοποιήσουμε μια ανοιχτή προκριματική εκλογή στην οποία όλοι οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν τον υποψήφιό μας για τις εκλογές του 2015», δήλωσε σήμερα ο 62χρονος ηγέτης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE) Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα σε εκδήλωση του κόμματος.

Η ανακοίνωση του Ρουμπαλκάμπα αναφέρεται στην απόφαση του κόμματος της ισπανικής αντιπολίτευσης να επιλέξει τον Νοέμβριο έναν ηγέτη, ο οποίος θα ηγηθεί της εκστρατείας εναντίον του κυβερνώντος κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) στις βουλευτικές εκλογές του 2015.

Η διαδικασία αυτή θα είναι η πρώτη ανοιχτή προκριματική εκλογή που πραγματοποιεί ένα μεγάλο ισπανικό κόμμα και σημαίνει ότι θα μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι πολίτες. Αυτό σηματοδοτεί μια στροφή σε σχέση με το παρελθόν, όταν μόνο τα μέλη του PSOE επέλεγαν τον ηγέτη τους.

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε πως το PSOE κερδίζει διαρκώς έδαφος έναντι του κυβερνώντος συντηρητικού PP, καθώς οι Ισπανοί έχουν κουραστεί από τις περικοπές δαπανών για να τηρηθούν οι αυστηροί, επιβεβλημένοι από την Ε.Ε. δημοσιονομικοί στόχοι. Σκάνδαλα διαφθοράς και η καθόλου δημοφιλής κίνηση να περιοριστεί το δικαίωμα στην άμβλωση έχουν επίσης συμβάλει σε αυτό. Το PP θα κέρδιζε 32% των ψήφων αν γίνονταν τώρα εκλογές, έναντι 33,5% για το PSOE, έδειξε η δημοσκόπηση που έγινε στις 12 Ιανουαρίου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει δηλώσει υποψηφιότητα κάποιο μέλος του PSOE. Ωστόσο, πιθανοί διεκδικητές της ηγεσίας από τον απερχόμενο Ρουμπαλκάμπα, που έχασε τις εκλογές του 2011 από τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, είναι η Κάρμε Τσακόν, Καταλανή πρώην υπουργός Άμυνας, ο Πάτσι Λόπεθ, πρώην επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης των Βάσκων, και ο επίσης Βάσκος, Εντουάρντο Μαντίνα.

Διαβάστε ακόμη: Νέο σκάνδαλο για τη βασιλική οικογένεια της Ισπανίας