Ισπανία: Στο τηλέφωνο μιλούσε ο μηχανοδηγός της μοιραίας αμαξοστοιχίας

Ισπανία: Στο τηλέφωνο μιλούσε ο μηχανοδηγός της μοιραίας αμαξοστοιχίας

Ταυτόχρονα συμβουλευόταν έναν χάρτη, την ώρα που ο συρμός έτρεχε με 153 χιλιόμετρα την ώρα.

Η αμαξοστοιχία που εκτροχιάσθηκε στις 24 Ιουλίου στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα έτρεχε με 153 χιλιόμετρα ανά ώρα κατά τη στιγμή του δυστυχήματος, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 79 ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλικίας μετά την πρώτη ανάλυση των δεδομένων από τα μαύρα κουτιά του συρμού.

«Τα προηγούμενα χιλιόμετρα πριν από το σημείο του δυστυχήματος, ο συρμός εκινείτο με 192 χ.α.ώ.», ανέφερε το δικαστήριο στην ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας πως «τα φρένα είχαν ενεργοποιηθεί λίγα δευτερόλεπτα πριν από το δυστύχημα».

Απαντήσεις ζητούν οι επιζώντες της τραγωδίας στην Ισπανία

Από τα δεδομένα που περιέχονται στα μαύρα κουτιά προκύπτει πως ο μηχανοδηγός της ταχείας μιλούσε στο τηλέφωνο με έναν άλλο εργαζόμενο των σιδηροδρόμων τη στιγμή που συνέβη ο εκτροχιασμός και κατά τα φαινόμενα «συμβουλευόταν έναν χάρτη», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Με βάση την εξέταση των μαύρων κουτιών προκύπτει πως «ο μηχανοδηγός την ώρα του δυστυχήματος συνομιλούσε στο τηλέφωνο με ένα μέλος του προσωπικού της εταιρείας σιδηροδρόμων Renfe, κατά τα φαινόμενα έναν ελεγκτή», ο οποίος του έδινε οδηγίες και «φαίνεται πως συμβουλευόταν έναν χάρτη, ή κάποιο παρόμοιο έντυπο», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το δικαστήριο.