Ιστορική περιφορά Επιταφίου στην Αμμόχωστο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συγκίνηση για 4.000 Ελληνοκύπριους που παρευρέθησαν στην ακολουθία στην κατεχόμενη πόλη της Κύπρου.

Για πρώτη φορά μετά το 1957 και υπό έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, τελέστηκε χθες η ακολουθία του Επιταφίου στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Εξορινού στη μεσαιωνική πόλη της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Τον Επιτάφιο προσκύνησαν ευλαβικά πάνω από τέσσερις χιλιάδες Ελληνοκύπριοι, που μετέβησαν στην Αμμόχωστο από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Της ακολουθίας χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειος, ενώ ρίγη συγκίνησης σκόρπισε με την μελωδική φωνή του ο τελευταίος ιεροψάλτης του ναού, ο 80χρονος Ανδρέας Τσαγκαράς. Επίσης, έψαλαν ιεροψάλτες της Μητρόπολης Κωνσταντίας ενώ τα εγκώμια έψαλε η μεικτή χορωδία του Δήμου Αμμοχώστου.

Όλη η ακολουθία έγινε σε ατμόσφαιρα πνευματικής ανάτασης και κατάνυξης και πολλοί Αμμοχωστιανοί εύχονταν να έλθει σύντομα η μέρα της επιστροφής στην πόλη τους.

Ο Μητροπολίτης Βασίλειος είπε ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί η βούληση του λαού που έδωσε μαζικά το παρών του, σημειώνοντας ότι «όλοι κουβαλούμε αναμνήσεις του παρελθόντος». Μίλησε για ένα «θαύμα που φάνταζε αδύνατο, πριν λίγο καιρό». Το περιεχόμενο της θυσίας του Χριστού δεν είναι άλλο από την καταλλαγή, την συμφιλίωση μας με τον Θεό και τους συνανθρώπους μας, επεσήμανε.

Ευχαρίστησε όλους όσοι παρευρέθηκαν στην ακολουθία και ιδιαίτερα τον ιμάμη, την Ευρωπαία επίτροπο, Ανδρούλα Βασιλείου, τους ξένους διπλωμάτες, τον Ελληνοκύπριο και Τουρκοκύπριο δήμαρχο και τους εθελοντές, που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους. Σε όλους έδωσε αναμνηστικά δώρα.

Ο ιμάμης τόνισε ότι η Κύπρος είναι ένα πανέμορφο νησί και οι δύο κοινότητες που ζουν σε αυτό μπορούν να μοιραστούν τα πάντα. «Πιστεύω ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες στην Κύπρο μπορούν να κάνουν ότι είναι αναγκαίο ώστε να βοηθήσουν στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης. Και στις δύο πλευρές υπάρχουν ηγέτες με καλή καρδιά», είπε.

Ο δήμαρχος Αλέξης Γαλανός ευχαρίστησε όλους, που με την παρουσία τους έστειλαν ένα μεγάλο μήνυμα. «Ο λαός θέλει επανένωση και λύση του Κυπριακού και το κλειδί είναι η Αμμόχωστος», είπε και ευχαρίστησε τον Τουρκοκύπριο συνάδελφό του Οκτάϊ Καγιάλπ.

Συγκινητική στιγμή ήταν η παράδοση του κλειδιού του ναού από τον εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου Eastern University Ουμίτ Ινατσί στον Μητροπολίτη Βασίλειο. Ο κόσμος επιδοκίμασε την χειρονομία με θερμό χειροκρότημα.

Η περιφορά του Επιταφίου έγινε στον χώρο πέριξ του ναού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Η «Πράσινη Γραμμή» της Κύπρου

Πως καταστράφηκε η Κύπρος σε 40 μέρες