ΕΛΣΤΑΤ: Ισχυρή ανάπτυξη το 2022. Με 5,9% «έτρεξε» η ελληνική οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Ισχυρή ανάπτυξη το 2022. Με 5,9% «έτρεξε» η ελληνική οικονομία
Η ελληνική σημαία κυματίζει πάνω από Παρθενώνα στο λόφο της Ακρόπολης, Αθήνα, Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018. Στις 21 Ιουνίου μετά από συνεδρίαση του Eurogroup αποφασίστηκε η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο, το οποίο λήγει και επίσημα στις 20 Αυγούστου του 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με ανάπτυξη 5,9% «έκλεισε» το 2022

Ξεκάθαρισε το τοπίο για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ το 2022, αφού η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε τα οριστικά στοιχεία για το δ’ τρίμηνο τα οποία προσδιόρισαν τον ρυθμό ανάπτυξης για ολόκληρο το έτος.

Ειδικότερα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν για το 4ο τρίμηνο του 2022 (προσωρινά στοιχεία).

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4 ο τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 1,4%, σε σχέση με το 3 ο τρίμηνο 2022, ενώ σε σύγκριση με το 4 ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 5,2%.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4 ο τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 4,5% σε σχέση με το 4 ο τρίμηνο 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε συνέχεια της δημοσίευσης των τριμηνιαίων μη χρηματοοικονομικών λογαριασμών Γενικής Κυβέρνησης στις 23 Ιανουαρίου 2023 και της εκεί προσωρινής ταξινόμησης των νέων εσόδων που σχετίζονται με την ενέργεια (στοιχεία μη διαθέσιμα κατά την κατάρτιση των Εθνικών Λογαριασμών του Δεκεμβρίου 2022), η ΕΛΣΤΑΤ, ως προβλέπεται, προέβη στην ενσωμάτωση των στοιχείων αυτών στους πίνακες Εθνικών Λογαριασμών, με αποτέλεσμα την αναθεώρηση των τριμήνων του 2022, ιδίως του τρίτου τριμήνου στο οποίο αναφέρονται αυτά τα έσοδα, προερχόμενα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέσω του προσωρινού μηχανισμού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Συνεπώς, τα στοιχεία της παρούσας ανακοίνωσης συνιστούν μια πληρέστερη αποτύπωση στο ΑΕΠ της επίπτωσης της ενεργειακής κρίσης και των κρατικών μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ. 

Ωστόσο, τονίζεται ο προσωρινός χαρακτήρας της ταξινόμησής τους ως φόρων επί των προϊόντων και ως εκ τούτου ως στοιχείων επιδρώντων αυξητικά στο ΑΕΠ. Πιθανή αναταξινόμησή τους σε συνέχεια έκδοσης κατευθυντήριων οδηγιών από τη Eurostat στο πλαίσιο της τελικώς εναρμονισμένης αντιμετώπισης των συναλλαγών αυτών (αλλά και όλων των σχετιζόμενων με την ενέργεια συναλλαγών), ενδέχεται να αναιρέσει, μερικώς ή ολικώς, την ανωτέρω θετική επίδραση. Σε κάθε περίπτωση, οι κατευθυντήριες οδηγίες θα ενσωματωθούν αρχικά στους λογαριασμούς Γενικής Κυβέρνησης και στα στοιχεία της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος και στη συνέχεια στους τριμηνιαίους και ετήσιους Εθνικούς Λογαριασμούς και ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναθεωρήσεις (π.χ. αναταξινόμηση συναλλαγών). 

Επιπλέον σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης εκτίμησης του ΑΕΠ έτους 2022, οι συνιστώσες όλων των τριμήνων του τρέχοντος έτους έχουν αναθεωρηθεί τόσο σε τρέχουσες όσο και σταθερές τιμές, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες ανά κλάδο και προϊόν. Για την κατάρτιση των προσωρινών εκτιμήσεων χρησιμοποιήθηκαν όλες οι βέλτιστες διαθέσιμες πηγές δεδομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέλος, επισημαίνεται ότι καθώς τα εποχικά διορθωμένα μεγέθη επαναϋπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούργιο τρίμηνο στη χρονοσειρά, η επίδραση της διαδικασίας της εποχικής διόρθωσης ιδίως σε περιόδους έντονων διακυμάνσεων των υποκείμενων μεγεθών, αντανακλάται στην αισθητή αναθεώρηση ιδίως των πλέον προσφάτων τριμήνων της σειράς. 

Σε τριμηνιαία βάση

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2022.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,5% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2022.

Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 0,8% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 0,7%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 6,3% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,5%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 11,1%. 2.

Σε ετήσια βάση

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 2,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 14,8% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,5% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 3,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,1%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 7,5% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,9%. 

Η υψηλή ανάπτυξη του 2022 διευκολύνει την αποκλιμάκωση του ελλείμματος και του χρέους, με φόντο και τον στόχο της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα, ενώ αποτελεί μια καλή βάση εκκίνησης για τους δημοσιονομικούς στόχους της φετινής χρονιάς.       

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 γύρω στο 1,3% – 1,2% του ΑΕΠ (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,6%), ενώ για το 2023  προβλέπεται πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ.

Για το χρέος, οι εκτιμήσεις μιλούν για μείωση κατά 25 εκατοστιαίες μονάδες από το 194,5% του ΑΕΠ το 2021 στο 168,9%  του ΑΕΠ το 2022 και στο 159,3% του ΑΕΠ το 2023 λόγω της ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ από τον πληθωρισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: