Ιταλία: Οι συζητήσεις για μείωση του χρέους έριξαν τις αποδόσεις των ομολόγων

Ιταλία: Οι συζητήσεις για μείωση του χρέους έριξαν τις αποδόσεις των ομολόγων

Η πολιτική δέσμευση των κομμάτων της κυβέρνησης δείχνουν να στέλνουν μετά από καιρό ένα θετικό μήνυμα στις αγορές.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και οι βασικοί του υπουργοί συζήτησαν χθες τον προϋπολογισμό του 2019 και συμφώνησαν ότι θα διατηρεί τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών και θα μειώσει το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο Κόντε αξιολόγησε την κατάσταση στην οικονομία και τον προϋπολογισμό, με τον υπουργό Οικονομίας Τζιοβάνι Τρία και τους επικεφαλής της Λέγκας και του Κινήματος των 5 Αστέρων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο προϋπολογισμός, που θα συνταχθεί το φθινόπωρο, «θα συνδυάζει τους οικονομικούς στόχους της κυβέρνησης με τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών, ιδιαίτερα τη συνέχιση της καθοδικής πορείας του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η δέσμευση για μείωση του χρέους βοήθησε να περιοριστούν οι πιέσεις στις ιταλικές μετοχές και τα κρατικά ομόλογα, που έχουν υποστεί πιέσεις τις τελευταίες ημέρες λόγω της μετάδοσης από την κρίση στην Τουρκία και τις ανησυχίες στην αγορά ότι τα σχέδια δαπανών της Ρώμης θα αυξήσουν το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος.

Οι αποδόσεις μειώθηκαν σήμερα για πρώτη φορά εδώ και μία εβδομάδα, με τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών 10ετών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών να μειώνεται στις 272 μονάδες βάσης από τις 280 μία ημέρα νωρίτερα.