Ιταλία: Κανένα λόγος ανησυχίας για τον αγωγό TAP

Ιταλία: Κανένα λόγος ανησυχίας για τον αγωγό TAP

Δεν υπάρχει κίνδυνος να μην εγκριθεί από την Γερουσία η κατασκευή του.

Τη διαβεβαίωση ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος, η ιταλική Γερουσία να μην εγκρίνει την τριμερή συμφωνία Αλβανίας – Ελλάδας – Ιταλίας για την κατασκευή του ΤΑΡ» παρείχε η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της αλβανικής Βουλής Ιλίρ Μέτα, στα Τίρανα.

Η κ. Μπονίνο, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην αλβανική πρωτεύουσα, τόνισε ότι «η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου είναι πολύ σημαντική και για την ίδια την Ιταλία και δεν υπάρχει κίνδυνος απόρριψής της».

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, η επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας ανέφερε ότι είναι πιθανό να δοθεί στη χώρα καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ τον προσεχή Δεκέμβριο.

Διαβάστε ακόμη: TAP: H «μαγιά» για την προσέλκυση επενδύσεων στην ενέργεια

«Υποστηρίζουμε της προσπάθειές σας, αλλά θα πρέπει να δουλέψετε σκληρά, διότι ένταξη στην ΕΕ σημαίνει όχι μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Το 2014 είναι η χρονιά της Μεσογείου, υπό την έννοια ότι πρώτα η Ελλάδα και μετά η Ιταλία αναλαμβάνουν την προεδρία της Ένωσης κι ως εκ τούτου θα έχετε συνέχεια τη βοήθειά μας», τόνισε η κ. Μπονίνο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό ομόλογό της Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Η κ. Μπονίνο εξήγησε τη θέση της σε σχέση με το κλείσιμο του ιταλικού προξενείο στη Σκόδρα. «Η κίνηση αυτή δεν σημαίνει αποχώρηση της Ιταλίας σε σχέση με την παρουσία της στην Αλβανία, διότι εκτός της πρεσβείας μας, λειτουργεί το προξενείο στην Αυλώνα, υπάρχει γραφείο του επίτιμου πρόξενου στο Αργυρόκαστρο, η Guardia di Finanza διαθέτει γραφεία στο Δυρράχιο και την Αυλώνα, επίσης υπάρχει ισχυρή παρουσία του Ιταλικού Ινστιτούτου Πολιτισμού και άλλες οργανώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.