Ήττα της βρετανικής κυβέρνησης για την ψήφο του Brexit

Ήττα της βρετανικής κυβέρνησης για την ψήφο του Brexit
epa05724486 British Prime Minister Theresa May leaves 10 Downing Street to make her Brexit speech at Lancaster House in London, Britain, 17 January 2017. The prime minister will address potential sticking points including transitional arrangement and single market access. EPA/HAYOUNG JEON

Η Βουλή των Λόρδων ανέτρεψε μια από τις κυριότερες αιτιάσεις των οπαδών της εξόδου.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας υπέστη την πρώτη της ήττα στη Βουλή των Λόρδων, μετά την ψηφοφορία σχετικά με το νομοσχέδιο της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο συγκεκριμένα, με 358 ψήφους έναντι 256, αποφασίστηκε πως οι Βρετανοί υπουργοί είναι υποχρεωμένοι να διασφαλίσουν το δικαίωμα της παραμονής των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα, μετά το Brexit.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει το BBC, οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να αφαιρέσουν ξανά τις τροπολογίες όταν το νομοσχέδιο επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Στην πρώτη τους αντίδραση οι υπουργοί ανέφεραν πως θα δώσουν προτεραιότητα στην απόφαση της Βουλής των Λόρδων, μόνο εφόσον υπάρξει και μια αντίστοιχη συμφωνία που να αφορά του Βρετανούς πολίτες που ζουν σε χώρες της ΕΕ.

Το νομοσχέδιο δίνει πλέον το ελεύθερο στην Τερέζα Μέι να εκκινήσει τις διαδικασίες ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, αρχίζοντας τις επίσημες διαπραγματεύσεις.

Με βάση την τελευταία εξέλιξη, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του άρθρου 50 η Μέι οφείλει να παρουσιάσει εντός τριών μηνών τις προτάσεις της σχετικά με τους πολίτες της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους ακριβώς όπως αυτά ισχύουν σήμερα.

Ο τελευταίος, όμως, λόγος ανήκει στους βουλευτές, καθώς πολιτικοί αναλυτές της Βρετανίας αναφέρουν ότι η ήττα στη Βουλή των Λόρδων ήταν μια εξέλιξη την οποία δεν θα αφήσουν να ξεχαστεί.