Jeff John Roberts: Η ριζική αλλαγή στα cryptos έρχεται από την είσοδο θεσμικών επενδυτών

Jeff John Roberts: Η ριζική αλλαγή στα cryptos έρχεται από την είσοδο θεσμικών επενδυτών
Σε συνέντευξή του στον Παύλο Ευθυμίου, στο πλαίσιο του Fortune Global Forum, ο ειδικό συντάκτης κρυπτονομισμάτων του Fortune USA μίλησε για το πώς εξελίχθηκαν τα κρυπτονομίσματα από το 2009 και έδωσε πολύτιμες συμβουλές σε όσους θέλουν να επενδύσουν σε αυτά.

Ο Jeff John Roberts συντάκτης κρυπτονομισμάτων του Fortune μίλησε στον Γενικό Διευθυντή της ΕΕΝΕ και Partner του Fortune Greece Παύλο Ευθυμίου για την πορεία τους στον χρόνο, τις σημαντικές αλλαγές που παρουσιάζουν, αλλά και το μέλλον τους.

Δείτε το βίντεο:

«Ξεκίνησαν το 2009 και πλέον είναι τελείως διαφορετικά. Ναι, υπάρχουν σκάνδαλα, αλλά τότε ο κόσμος ήθελε να “δραπετεύσει” από την κυβέρνηση», τόνισε αρχικά ο Jeff John Roberts στη συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε στο Άμπου Ντάμπι, στο πλαίσιο του Fortune Global Forum 27 με 29 Νοεμβρίου. «Το Bitcoin δημιουργήθηκε ως διαμαρτυρία στον πληθωρισμό. Το πρώτο μπλοκ του Bitcoin έχει αντίγραφο ενός άρθρου εφημερίδας σχετικά με το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών που τυπώνει πάρα πολλά χρήματα. Ήταν ένας τρόπος να ξεφύγουμε από τους ριζοσπαστικούς φιλελεύθερους. Φτάνοντας στο σήμερα, ξέρεις ποιός είναι στο Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα; Η BlackRock, η Fidelity, το συμβατικό χρήμα. Οπότε είναι ραγδαία η αλλαγή», υπογράμμισε.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στη… σύνδεσή τους με υποθέσεις απάτης, σημειώνοντας ότι πάντα γίνονταν απάτες στα κρυπτονομίσματα. «Αλλά και κάθε νέα τεχνολογία προσελκύει απατεώνες», διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι “καυτό” θέμα σήμερα και πολλά πράγματα γύρω από αυτήν είναι απάτη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η τεχνολογία είναι απάτη».

Σε ερώτηση του Παύλου Ευθυμίου σχετικά με το εάν πλησιάζουμε στο να κατανοήσουμε πώς να αξιολογούμε ένα κρυπτονόμισμα, ο συντάκτης και συγγραφέας είπε: «Τα cryptos μιλούν για ελευθερία, διαφάνεια. Τα blockchain είναι ιδιαίτερα διαφανή, ενώ πολλοί από αυτούς που τα φτιάχνουν, όχι. Και αυτό ήταν ένα θέμα με τα κρυπτονομίσματα γιατί δεν ξέρουμε τι κρύβουν. Βλέπουμε τι έγινε με την FTX, την εταιρεία του Sam Bankman-Fried -ο οποίος είναι τώρα στη φυλακή- και αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα στην αμερικανική Ιστορία. Το πρόβλημα ήταν η έλλειψη τεχνολογίας επειδή κρατούσε μυστικά».

Έπειτα ο Jeff John Roberts εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα κρυπτονομίσματα πρέπει να ωριμάσουν, επειδή πολλές από τις πληροφορίες διανέμονται στα social media, ενώ συνέχισε δίνοντας συμβουλές σε αυτούς που σκέφτονται να επενδύσουν: «Προς Θεού, μην μπείτε στο Twitter για να δείτε πού να επενδύσετε… Να είστε επιφυλακτικοί και μην επενδύσετε όλα σας τα λεφτά σε cryptos, είναι ακόμα πολύ επικίνδυνο περιουσιακό στοιχείο. Βάλτε το 5% του πλούτου σας, μην πουλήσετε το σπίτι σας γι’ αυτά! Αλλά αν θέλετε να τα δοκιμάσετε, έχουν όντως πολλά πλεονεκτήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το μέλλον τους, ο συντάκτης του Fortune σημείωσε ότι στην τεράστια αμερικανική αγορά δεν μπορεί να προχωρήσει κανείς σε συναλλαγή με κρυπτονομίσματα ως διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο, ως μετοχή. «Αυτό ωστόσο θα αλλάξει. Από τον Ιανουάριο τεράστιες εταιρείες θα τα εισάγουν ως μετοχές και έτσι θα γίνουν πιο συμβατικά», τόνισε και πρόσθεσε: «Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξουμε είναι τα Stablecoins, τα οποία κινούνται μέσα σε blockchain. Δεν έχεις τράπεζες που κλείνουν, ενώ μεταφέρονται και ανά πάσα στιγμή. Αυτό υιοθετείται όλο και περισσότερο για καταβολές μισθοδοσίας, για person to person πληρωμές και αποταμιεύσεις». Όπως είπε, ολο και περισσότεροι προτιμούν τα Stablecoins, ιδίως σε χώρες με επιρρεπή σε υψηλό πληθωρισμό, όπου οι αποταμιεύσεις επηρεάζονται από αυτόν.

Τέλος, όσο αφορά στους κανονισμούς, ο Jeff John Roberts εξέφρασε την άποψη ότι «δεν είναι κάτι κακό». «Υπάρχουν λόγοι που επιβάλλονται και διαφυλάσσουν την αγορά. Απλώς η βιομηχανία έχει μεγαλώσει πολύ. Υπάρχει αυτή η νέα σειρά εταιρειών που έχει αποδεχθεί τους κανονισμούς. Τα κρυπτονομίσματα που ήταν πάντα στην κατηγορία του παράνομου, τώρα θέλουν να τα διέπουν κανονισμοί και αυτό δεν είναι κακό. Έτσι προστατεύεις τους επενδυτές, έχεις διαφάνεια και περισσότερες πληροφορίες. Η φήμη των cryptos είναι… απαίσια σε πολλά μέρη. Καθώς ωριμάζουν, καταφθάνουν και πιο υπεύθυνοι “παίχτες”», είπε κλείνοντας.

Jeff John Roberts είναι συντάκτης κρυπτονομισμάτων του Fortune, επιβλέπει την κάλυψη του blockchain και του τρόπου, με τον οποίο η τεχνολογία αλλάζει τα χρηματοοικονομικά. Γράφει ειδήσεις, άρθρα και το newsletter Fortune Crypto. Είναι πρώην δικηγόρος και έχει επίσης γράψει για το Reuters, τους New York Times, την Globe&Mail και τον Economist. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Kings of Crypto: One Startup’s Quest to Take Cryptocurrency Out of Silicon Valley and Onto Wall Street».

Δείτε ακόμη:

Βίντεο: Το Fortune Greece στο Global Forum στο Άμπου Ντάμπι!