Η Κίνα βρίσκεται και πάλι στο χείλος του αποπληθωρισμού

Η Κίνα βρίσκεται και πάλι στο χείλος του αποπληθωρισμού
Former top Chinese Communist Party leader Mao Zedong peers from China's biggest single-currency note, a 100 Yuan (or Renminbi) note, 22 July 2005 in Beijing. Asia woke to a changed financial landscape after China finally abandoned its decade-old peg to the US dollar, with regional governments and analysts widely applauding Beijing for the move. Asian currencies were uniformly tipped to appreciate in the long-term following China's announcement late 21 July to scrap the yuan peg for an undisclosed trade-weighted basket of currencies, leaving China's new exchange rate set at 8.11 yuan to the dollar compared to the old rate of around 8.28 yuan. AFP PHOTO/Frederic J. BROWN (Photo by FREDERIC J. BROWN / AFP) Photo: AFP
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συνεχίζει να παραπαίει στην προσπάθεια εξόδου της από την πανδημία του κορονοϊού.

Του Lionel Lim

Οι τιμές καταναλωτή της Κίνας παρέμειναν αμετάβλητες τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, δείχνοντας και πάλι αδύναμη καταναλωτική ζήτηση, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συνεχίζει να παραπαίει στην προσπάθεια εξόδου της από την πανδημία του κορονοϊού. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) διαμορφώθηκε κάτω από την αύξηση 0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν τον Ιούλιο για πρώτη φορά από το 2021, προκαλώντας ανησυχίες ότι η Κίνα οδεύει προς αποπληθωρισμό. Μια μικρή αύξηση 0,1% τον Αύγουστο ανακούφισε για λίγο αυτούς τους φόβους, ωστόσο τα απογοητευτικά στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι η οικονομία της χώρας δεν έχει ακόμη αποκαταστήσει πλήρως την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

«Ο πληθωρισμός στο μηδέν δείχνει ότι η αποπληθωριστική πίεση στην Κίνα εξακολουθεί να αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για την οικονομία. Η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης δεν είναι ισχυρή, χωρίς σημαντική ώθηση από τη δημοσιονομική στήριξη», δήλωσε στο Reuters ο Ζίβει Ζανγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management.

Οι δυσκολίες με τον πληθωρισμό της Κίνας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την κρίση πληθωρισμού στον υπόλοιπο κόσμο τα τελευταία δύο χρόνια. Η πτώση των τιμών μπορεί να οδηγήσει σε έναν οικονομικό κύκλο όπου οι καταναλωτικές δαπάνες μειώνονται, ακολουθούμενες από βύθιση των κερδών, μείωση της απασχόλησης και πτώση των επενδύσεων.

Παρά το γενικό κλίμα «παγώματος», στην Κίνα παρατηρείται κάποια ανάκαμψη. Η εργοστασιακή δραστηριότητα επεκτάθηκε τον Σεπτέμβριο και τα εγχώρια ταξίδια κατά την εθνική αργία της Χρυσής Εβδομάδας που ολοκληρώθηκε πρόσφατα ανέκαμψαν λίγο πάνω από τα επίπεδα του 2019, προ της πανδημίας (αν και εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από τις κυβερνητικές προβλέψεις).

Ωστόσο, άλλα στοιχεία υποδηλώνουν ότι παραμένουν σημαντικές προκλήσεις. Οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν κατά 6,2% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, αν και η απότομη αυτή πτώση ήταν μικρότερη από αυτή που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Οι εισαγωγές μειώθηκαν επίσης κατά 6,2% τον περασμένο μήνα.

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου μάς υπενθυμίζουν ότι παρά την πρόσφατη σταθεροποίηση των δεικτών δραστηριότητας, η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας παραμένει υπό αμφισβήτηση» υποστήριξε ο Ρόμπερτ Καρνέλ, επικεφαλής έρευνας για την Ασία-Ειρηνικό της ING.

Ο τομέας των ακινήτων της Κίνας παραμένει σε ύφεση με την ιδιωτική κατασκευάστρια εταιρεία Country Garden να προειδοποιεί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η πρώτη χρεοκοπία στην ιστορία της θα μπορούσε να έρθει σύντομα. Η Κίνα αντιμετωπίζει επίσης μια κρίση ανεργίας των νέων, με πάνω από το 20% των ατόμων ηλικίας 16 έως 24 ετών να είναι άνεργοι τον Ιούνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com