Julius Bar: Οι Magnificent Seven δεν είναι dotcom – Οι 3 λόγοι που το ράλι στις αγορές είναι βιώσιμο

Julius Bar: Οι Magnificent Seven δεν είναι dotcom – Οι 3 λόγοι που το ράλι στις αγορές είναι βιώσιμο
Traders work the floor at the New York Stock Exchange (NYSE) during the opening bell in New York on May 23, 2023. Stock markets slid on May 23 after fresh talks between President Joe Biden and House Speaker Kevin McCarty on raising the US debt ceiling ended without an agreement as a crucial deadline approaches. (Photo by ANGELA WEISS / AFP) Photo: AFP
Πολλοί επενδυτές ανησυχούν για τις πρόσφατες κινήσεις στις αποτιμήσεις των ηγετών της αγοράς

Οι Magnificent Seven δεν είναι dotcom, αναφέρει η Julius Bar, αναφέροντας 3 λόγους για τους οποίους το ράλι στις αγορές θα συνεχιστεί.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο επενδυτικός οίκος, με τον πληθωρισμό να επιβραδύνει και τους καταναλωτές να παραμένουν ανθεκτικοί, το πάρτι στις αγορές, και δη στις αμερικανικές, δεν δείχνει πως θα λάβει άμεσα τέλος, παρότι έχει αυξηθεί κατά 40% από τα τέλη του 2022.

Ωστόσο, επισημαίνει η Julius Baer, πολλοί επενδυτές ανησυχούν για τις πρόσφατες κινήσεις στις αποτιμήσεις των ηγετών της αγοράς, που οδήγησαν σε αυτό το εξαιρετικό ράλι, ιδιαίτερα των τεχνολογικών μετοχών των Magnificent Seven (Amazon, Tesla, Microsoft, Nvidia, Alphabet, Microsoft, Meta).

Είναι αλήθεια ότι, από τεχνικής άποψης, οι θέσεις των επενδυτών φαίνονται τεταμένες και οι τσέπες της αμερικανικής αγοράς φτάνουν σε υπεραγορασμένες περιοχές. Ωστόσο, οι παρατηρητές που κάνουν συγκρίσεις με τη φούσκα dotcom γαβγίζουν σε «λάθος δέντρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρώτον, είναι σημαντικό να εξετάσουμε τις εξαιρετικά γενναίες ενέσεις ρευστότητας που βοήθησαν στο να τονωθεί η άνοδος των dotcom.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ χαλάρωσε τότε τη νομισματική πολιτική ως απάντηση στην ασιατική κρίση του 1997-1998.

Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές νομισματικές αρχές μείωσαν τα επιτόκια στο πλαίσιο προετοιμασίας για την εισαγωγή του κοινού νομίσματος.

Συγκριτικά, το 2023, η αγορά εκτοξεύτηκε στα ύψη ενώ η Fed συνέχισε την πιο επιθετική εκστρατεία σύσφιξης στην ιστορία, αυξάνοντας το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 5,25 ποσοστιαίες μονάδες σωρευτικά από τον Μάρτιο του 2022.

Επιπλέον, παρότι η ρευστότητα στο σύστημα εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από την προ πανδημίας επίπεδα, είναι η αλλαγή στην προσφορά χρήματος που έχει μεγαλύτερη σημασία για τις αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων. Σε ετήσια βάση, η προσφορά χρήματος M2 των ΗΠΑ εξακολουθεί να συρρικνώνεται με ρυθμό 2,3%.

Ο σημερινός κύκλος της αγοράς δεν καθοδηγείται από τη χαλαρή νομισματική πολιτική, σε αυστηρή αντίθεση με το 1999. 

Δεύτερον, το σημερινό ράλι υποστηρίχθηκε από ισχυρά κέρδη και παραγωγή ρεκόρ ελεύθερων ταμειακών ροών — μετρητά που παράγονται από δραστηριότητες μείον τις κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις τεχνολογικές πλατφόρμες, οι οποίες επιδεικνύουν εξαιρετική ικανότητα στο να μετατρέπουν μεγάλο μέρος των πρόσθετων εσόδων σε ελεύθερες ταμειακές ροές.

Οι παραδοσιακοί δείκτες, όπως ο δείκτης τιμή προς κέρδη, δείχνουν ότι οι αποτιμήσεις των κορυφαίων μετοχών της εποχής dotcom ήταν υπερδιπλάσιες από αυτές των σημερινών Magnificent Seven.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αυτό ισχύει με την απόδοση των ελεύθερων ταμειακών ροών — το ποσό των ελεύθερων ταμειακών ροών που δημιουργείται ανά μετοχή ως ποσοστό της τιμής της μετοχής. Για τα μεγάλα ονόματα της περιόδου dotcom, αυτό ήταν λιγότερο από το μισό από αυτό των σημερινών ηγετών της αγοράς.

Και οι αμερικανικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν μετατραπεί από μια κατηγορία άντλησης μετρητών σε μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων με απόδοση μετρητών.

Εκτός από την κοσμική πτώση στις αρχικές δημόσιες προσφορές που συνοδεύεται από διαγραφές, υπάρχει αυξανόμενη τάση στις εξαγορές μετοχών. Οι καλύτερες εταιρείες του S&P 500 έχουν γίνει μηχανές επιστροφής μετρητών. Επιπλέον, δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία για φούσκα στους δείκτες τιμή προς κέρδη.

Οι επενδυτές που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι αμερικανικές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης είναι υπερτιμημένες προεξοφλούν έμμεσα ότι οι δείκτες των ελεύθερων ταμειακών ροών, που έχουν βελτιωθεί απότομα τις τελευταίες δεκαετίες, θα επιστρέψουν στη μακροπρόθεσμη ασθενέστερη μέση τιμή τους.

Ένα τέτοιο σενάριο είναι εξαιρετικά απίθανο ελλείψει πλήρους αντιστροφής της παγκοσμιοποίησης και αντιστροφής των φορολογικών συντελεστών στις ΗΠΑ. Ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρξει μια φούσκα στη συνιστώσα των κερδών, δηλαδή θα μπορούσαν τα κέρδη και οι προσδοκίες τους να διογκωθούν τεχνητά;

Και πάλι, αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο, καθώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν ένα από τα πιο δύσκολα περιβάλλοντα ρευστότητας εδώ και χρόνια. Επιπλέον, οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων υποδεικνύουν σχετικά προσεκτική συμπεριφορά εταιρικής διαχείρισης, με αυξανόμενη έμφαση στην αποτελεσματικότητα της ανάπτυξης κεφαλαίων.

Τρίτον, οι αμερικανικές μετοχές σήμερα δεν είναι τόσο ακριβές σε σχέση με τα ομόλογα όσο πριν σκάσει η φούσκα των dotcom.

Το μακροπρόθεσμο ασφάλιστρο πραγματικού κινδύνου μετοχών των ΗΠΑ – η αναμενόμενη υπερβάλλουσα απόδοση που παρέχουν οι μετοχές σε σχέση με τα ομόλογα αναφοράς μετά την προσαρμογή για τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό – βρίσκεται κοντά στη μακροπρόθεσμη διάμεση τιμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοιτάζοντας πίσω στον ίδιο δείκτη το 1999, οι μετοχές τιμολογήθηκαν τότε σε εξαιρετικά ακριβό έδαφος σε σχέση με τα ομόλογα.

Το μακροπρόθεσμο ασφάλιστρο κινδύνου μετοχικού κεφαλαίου στις ΗΠΑ, αφού ελήφθη υπόψη ο πληθωρισμός, έγινε για λίγο αρνητικό στο αποκορύφωμα της τότε φρενίτιδας.

Επιπλέον, η αγορά ομολόγων ενισχύει την προσφορά, με εκδόσεις ρεκόρ εταιρικών ομολόγων των ΗΠΑ όλο τον Ιανουάριο, ενώ η προσφορά κρατικών ομολόγων παραμένει ισχυρή.

Συνολικά, η ανθεκτικότητα της χρηματιστηριακής αγοράς έναντι των εξομαλυμένων επιτοκίων δείχνει την εξαιρετική ποιότητα των τρεχουσών αποδόσεων της αγοράς μετοχών. Ενώ μια ενδιάμεση ενοποίηση είναι πιθανή, και μάλιστα ευπρόσδεκτη για την αποκατάσταση της τεχνικής υγείας της αγοράς, η κοσμική ανοδική αγορά μετοχών μπορεί και να συνεχιστεί. Αυτό δεν είναι ριμέικ του 1999. Ωστόσο, για παν ενδεχόμενο αναζητήστε στρατηγική εξόδου, καταλήγει η Julius Bar.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Financial Times