Τι νέο έρχεται στον χώρο του cyber security

Τι νέο έρχεται στον χώρο του cyber security
Photo: pixabay.com
Μια γεύση από όσα παρακολουθήσαμε στο CPX2024.

Αποστολή Βιέννη

Οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται πια ότι η τεχνητή νοημοσύνη στον τρόπο λειτουργίας τους είναι απαραίτητη και ότι επηρεάζει σημαντικά τα κόστη, τον χρόνο απόκρισης στην διεκπεραίωση έργων και την απόδοση τους. Αν και ακόμη δεν μπορούμε να μιλάμε για εκδημοκρατισμό του εν λόγω τεχνολογικού εργαλείου, εντούτοις καθίσταται σαφές ότι μέρος του budget πρέπει να δαπανάται στην κυβερνοασφάλεια.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι η αποδοχή και η προσαρμοστικότητα. Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να γίνει hacker στις μέρες μας, εάν έχει πρόσβαση σε ίντερνετ και πληκτρολόγιο. Για να λειτουργήσει κάτι πρέπει να το εμπιστευτείς. Σήμερα όλα είναι διασυνδεδεμένα και ευάλωτα σε επιθέσεις. Έρευνες δείχνουν ότι το 2030 θα έχουμε 30 εκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές. Η ταυτοποίηση παίζει καταλυτικό ρόλο καθώς δεν μπορούμε να προστατέψουμε τα πάντα» ανέφερε στο πλαίσιο του CPX2024 που διοργάνωσε η Check Point Software στη Βιέννη, ο Bobby Ford, SVP and chief security officer, Hewlett Packard Enterprise, επισημαίνοντας παράλληλα την έλλειψη που υπάρχει σε 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον χώρο της κυβερνοασφαλειας.

«Πιστεύω ότι αυτό που λείπει είναι η έλλειψη εμπειρίας, όχι ταλέντου. Άρα πρέπει να γίνουμε talent makers και όχι talent takers και αυτό το πετυχαίνει κανείς μόνο εκπαιδεύοντας τους ανθρώπους του».

Πρόσθεσε πως ακόμη και σε διοικητικό επίπεδο, δεδομένου ότι το ψηφιακό τοπίο παραμένει αχαρτογράφητο, επιβάλλεται από στελέχη σε επιτελικές θέσεις να παρατηρούν τις εξελίξεις από πολλές διαφορετικές σκοπιές, φορώντας πολλά και διαφορετικά «καπέλα», λαμβάνοντας υπόψη και τις νομικές διαστάσεις.

«Για να μπορεί μια υπηρεσία/ προϊόν να μεγαλώσει και να έχει διάρκεια στον χρόνο, πρέπει οι εταιρείες να δημιουργούν ευέλικτες και έξυπνες λύσεις» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το ίντερνετ, στα smartphones και το ΑΙ

Ο τρόπος που εξελίσσεται η τεχνολογία είναι εντυπωσιακός. Αν στο παρελθόν η καινοτομία ήταν απότοκο σκληρής δουλείας και έρευνας δεκαετιών, σήμερα απαιτούνται μόλις λίγα χρόνια για να συντελεστεί τεχνολογική επανάσταση και να επιτευχθεί αναπτυξιακό άλμα!

Όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, το 2024 είναι έτος καμπής για την κυβερνοασφαλεια και απαιτούνται επενδύσεις, καθώς οι hackers ανακαλύπτουν νέους και αποτελεσματικούς τρόπους επιθέσεων που στόχο έχουν την κλοπή προσωπικών και εταιρικών δεδομένων.

«Μέσα στο 2023 σημειώθηκαν πολλές επιθέσεις σε φαρμακευτικές, νοσοκομεία και ενεργειακές επιχειρήσεις. Η αλήθεια είναι πως, προς το παρόν, οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν επωφελούνται από το ΑΙ, αλλά αναγνωρίζουν την προοπτική που υπάρχει. Χρειαζόμαστε μια πλατφόρμα που να αντιμετωπίσει αυτά που έρχονται, όταν οι ransomeware επιθέσεις αυξήθηκαν κατά 90%, ξεπερνώντας σε αριθμό τις 5.000» δήλωσε ο Gil Shwed, Co-Founder & CEO της Check Point Software.

Όπως είπε, η εταιρεία του απέτρεψε, σε ετήσια βάση, πάνω από 3 δισ. ηλεκτρονικές επιθέσεις αξιοποιώντας περισσότερες από 90 μηχανές, εκ των οποίων, πάνω από τις 50 είναι AI Powered. Μάλιστα σε λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα γίνεται συγχρονισμός, σε παγκόσμιο επίπεδο, με όλα τα σημεία επιβολής.

Το κεντρικό μήνυμα ήταν πως 2024 η τεχνητή νοημοσύνη πηγαίνει στο επόμενο επίπεδο βγάζοντας μπροστά το GenAI. «Όταν μεταφέρεις όλα σου τα δεδομένα σε μια τοποθεσία στο cloud τότε είσαι ευάλωτος. Η συνεργασία είναι το κλειδί για να μπορέσουμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τους επιτιθέμενους. Το νούμερο είναι η πρόληψη και η πρόβλεψη, διαφορετικά μπαίνεις στη θέση του θύματος» εξήγησε ο κ. Shwed.

Μεταξύ των ομιλητών, η Nataly Kremer, Chief Product Officer, Check Point Software, η οποία έκανε λόγο για μια ολοκληρωμένη, ενοποιημένη και συνεργατική πλατφόρμα.

«Η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί και η απόδοση δουλεύοντας ακόμη και με τις πιτζάμες μας. Αλλά τι γίνεται με την ασφάλεια; Είναι πολύ σημαντικό για τους πελάτες να έχουν την τελευταία έκδοση λογισμικού, ενώ εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει η εμπειρία του χρήστη».

Μιλώντας για τη διασυνδεσιμότητα, τόνισε πως αυτή είναι μόνο η αρχή και πώς τα πράγματα που θα δούμε, λίαν συντόμως, από το μέτωπο της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι εντυπωσιακά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: