Καλά νέα από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ: Κανένα θετικό δείγμα από τα τεστ

Καλά νέα από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ: Κανένα θετικό δείγμα από τα τεστ
Υγειονομικοί υπάλληλοι ετοιμάζονται για τη μεταφορά ασθενή με κορονοϊό σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από την ιδιωτική κλινική Ταξιάρχαι, στο Περιστέρι, όπου συμφώνα με πληροφορίες ιχνηλατήθηκαν κρούσματα με κορονοϊό, την Πέμπτη 23 Απριλίου 2020. Σε εξέλιξη βρίσκεται έλεγχος δειγμάτων που ελήφθησαν από ασθενείς και εργαζόμενους σε ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι, όπου νοσηλεύονται κυρίως νεφροπαθείς. Ο εντοπισμός κρουσμάτων σήμανε συναγερμό στις υγειονομικές αρχές και στην κλινική έσπευσε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση. Από τον έλεγχο έχουν διαπιστωθεί θετικά στον ιό δείγματα ασθενών και εργαζομένων. Επίσης στην κλινική μετέβησαν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καλά νέα φέρνουν τα αποτελέσματα από τα πρώτα δείγματα που συλλέχθηκαν από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, το πρώτο 48ωρο μετά την άρση των μέτρων.

Καλά νέα φέρνουν τα αποτελέσματα από τα πρώτα δείγματα που συλλέχθηκαν από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, το πρώτο 48ωρο μετά την άρση των μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν βρέθηκε ούτε ένα θετικό τεστ ανάμεσα στα περίπου 1.000 που πραγματοποιήθηκαν σε κλειστές μονάδες σε Αθήνα, Γαλάτσι, Νέα Σμύρνη, Κορυδαλλό, Δομοκό, Καρδίτσα και Θεσσαλονίκη.

Οι έλεγχοι από τις 20 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, ξεκίνησαν, από τη Δευτέρα -πρώτη μέρα της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων- και  θα πραγματοποιούνται καθημερινά για τρεις με έξι μήνες ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας σε όλη την χώρα.

Βασικός στόχος είναι, με τη συλλογή δειγμάτων από συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, να γίνει εντοπισμός κρυφών εστιών κορωνοϊού.

Πού εστιάζουν οι έλεγχοι

Οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ, εστιάζουν προς το παρόν στις δομές κλειστών αλλά και ευάλωτων πληθυσμών για τις οποίες διατυπώνεται έντονη ανησυχία από τους ειδικούς μήπως εξελιχθούν σιωπηλά σε εστίες υπερμετάδοσης.

Μέχρι στιγμής, οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ συνέλεξαν δείγματα για την ανίχνευση του κορωνοϊού, από κλειστές δομές σε Αθήνα, Γαλάτσι, Νέα Σμύρνη, Κορυδαλλό, Δομοκό, Καρδίτσα και Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμενέα :«Είναι τρεις οι πυλώνες: θα γίνονται τεστ σε ευπαθείς ομάδες, σε εργαζόμενους σε δήμους και σε πρόνοια.

Το δεύτερο είναι ότι θέλουμε τις επιδημιολογικές μελέτες για να έχουμε σωστά στοιχεία και να μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις για τα επόμενα βήματα και το τρίτο να ενισχύσουμε την ιχνηλάτηση».