Καλλυντικά από… υπολείμματα καφέ λανσάρουν Coffee Island και τέσσερις μεγάλες εταιρείες του χώρου

Καλλυντικά από… υπολείμματα καφέ λανσάρουν Coffee Island και τέσσερις μεγάλες εταιρείες του χώρου
Apivita, Korres και Dust &Cream συνεργάζονται με την Coffee Island για μια νέα σειρά πρωτότυπων προϊόντων.

*Σημείωση 20/7/2023: Αφαιρέθηκε από το αρχικό άρθρο η αναφορά στην εταιρεία Frezyderm μετά από σχετικό αίτημα της Coffee Island.

Εκτός από εξαιρετική γεύση και άρωμα, ο καφές έχει θεραπευτικές ιδιότητες, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για το δέρμα αλλά και για την αφαίρεση της κυτταρίτιδας. Στις ημέρες μας ο καφές arabica, το παλαιότερο και πιο δημοφιλές είδος καφέ, με καταγωγή από την Αιθιοπία, γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στον κόσμο των καλλυντικών.

Η Coffe-Eco, μια startup από την Πάτρα που ίδρυσαν το 2016 οι χημικοί μηχανικοί Αλέξης Πάντζιαρος και Μάριος Βλαχογιάννης, στην οποία επένδυσε η Nimbus Capital συμφερόντων των Ευάγγελου Λιόλιου, ιδρυτή της Coffee Island και Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος CEO της γνωστής αλυσίδας καφέ, αποφάσισε να δώσει δεύτερη ζωή στα υπολείμματα καφέ εσπρέσσο.

Όπως είπε χθες ο Αλέξης Πάντζιαρος κατά τη διάρκεια παρουσίασης του μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης της Coffee Island, «η κυκλική οικονομία είναι ένα μοντέλο που εκτιμούμε ότι θα υιοθετηθεί από όλες τις εταιρείες παραγωγής καφέ τα επόμενα χρόνια. Κάθε μήνα συλλέγουμε περί τους 2 τόνους υπολείμματα καφέ και είμαστε  σε φάση ανάπτυξης προϊόντων». Σημείωσε επίσης πως ήδη η εταιρεία τους έχει αναπτύξει συνεργασίες με τέσσερις μεγάλες εταιρείες παραγωγής καλλυντικών στην Ελλάδα (Apivita, Korres, Dust &Cream). Η συνεργασία αφορά κυρίως στην παροχή πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται σε διάφορα καλλυντικά προϊόντα. Κάποια από αυτά θα βρίσκονται από το προσεχές Φθινόπωρο και στα καταστήματα της Coffee Island.

Στόχος της πατρινής startup είναι να συλλέξει εφέτος περί τους 50 τόνους υπολείμματα καφέ από τα καταστήματα της Coffee Island. Συνολικά τα υπολείμματα καφέ στην Ελλάδα υπολογίζονται στους 40.000 τόνους ετησίως.

Διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές είναι η μεγαλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες αλλά και γήρανση του δέρματος. Στο Πανεπιστήμιο Scranton στην Αμερική, μέτρησαν την αναλογία των αντιοξειδωτικών σε περισσότερα από 100 διαφορετικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των ξηρών καρπών, των μπαχαρικών, των φυτικών ελαίων και των ποτών. Στη συνέχεια έλαβαν υπόψη τη συνήθη κατανάλωση κάθε τροφίμου που αναλύθηκε και υπολόγισαν τη συμβολή στη συνολική πρόσληψη αντιοξειδωτικών. Αποδεικνύεται ότι ο μέσος ενήλικας καταναλώνει 1.299 mg αντιοξειδωτικού καφέ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το τσάι με 294 mg και ακολουθούν οι μπανάνες (76 mg), τα φασόλια (72 mg) και το καλαμπόκι (48 mg).

Επίσης σε μια ξεχωριστή, πρωτοβουλία για την πράσινη βιομηχανία καλλυντικών, το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο Prolific μετέτρεψε τα φυτικά υπολείμματα σε συστατικά για προϊόντα ομορφιάς. Η ομάδα εξήγαγε πολυφαινόλες από τον καφέ, ένα είδος ένωσης χρήσιμης στα καλλυντικά λόγω των αντιγηραντικών επιδράσεών της στο δέρμα. Το εκχύλισμα πολυφαινόλης τυποποιήθηκε και χρησιμοποιήθηκε σε μια πρωτότυπη κρέμα προσώπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος: Η Coffee Island βάζει τις αξίες της βιώσιμης ανάπτυξης σε κάθε λειτουργία της