Καλοκαιρινά… tips για να βρείτε μια νέα δουλειά

Καλοκαιρινά… tips για να βρείτε μια νέα δουλειά
Αλλά φροντίστε πρώτα να τελειοποιήσετε το βιογραφικό και τη συνοδευτική επιστολή σας.

της Anne Fisher

Καλοκαίρι! Οι μέρες είναι πιο ζεστές, τα παιδιά δεν πάνε στο σχολείο, και οι περισσότεροι από μας είτε είναι σε διακοπές, είτε ονειρεύονται να πάνε.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αναβάλλετε την αναζήτηση μιας νέας δουλειάς.

«Κανένας δεν λέει στον επικεφαλής της οικονομικής υπηρεσίας ή τον επικεφαλής του τμήματος μηχανογράφησης ‘Είναι καλοκαίρι, μην προσλάβεις κανέναν μέσα στις διακοπές’», λέει ο Marc Cenedella, διευθύνων σύμβουλος της Ladders, μιας ιστοσελίδας με αγγελίες για απασχόληση. «Οι εταιρείες εξακολουθούν να έχουν έργα που πρέπει να ολοκληρωθούν, στόχους που πρέπει να επιτευχθούν, και θέσεις εργασίας που πρέπει να καλυφθούν». Επιπλέον, όπως προσθέτει ο ίδιος, «το πιθανότερο είναι ότι οι άλλοι υποψήφιοι για τις δουλειές των ονείρων σας αράζουν και χαλαρώνουν μέχρι το φθινόπωρο, κι αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτείτε».

Επιπλέον, οι βραδύτεροι και πιο αθόρυβοι ρυθμοί του καλοκαιριού σημαίνουν ότι «είναι συχνά ευκολότερο να έχετε πρόσβαση στα άτομα που λαμβάνουν τις αποφάσεις» σημειώνει η Brenda Stanton, αντιπρόεδρος της εταιρίας διαχείρισης καριέρας Keystone Partners. «Όλοι βιάζονται λιγότερο, κι άρα δεν είναι ασυνήθιστο να μιλήσετε με έναν διευθυντή προσλήψεων το απόγευμα της Παρασκευής και να προσκληθείτε σε συνέντευξη για την επόμενη Δευτέρα».

Για να αξιοποιήσετε πλήρως τη θερινή αναζήτηση εργασίας, φροντίστε να κάνετε και τα εξής δύο πράγματα:

Καταρχήν, επενδύστε περισσότερο χρόνο στο να συντάξετε μια τέλεια συνοδευτική επιστολή. Η καλοκαιρινή ηρεμία σημαίνει ότι μια συνοδευτική επιστολή – στην οποία συνήθως οι υπεύθυνοι προσλήψεων ρίχνουν μόνο μια γρήγορη ματιά – ίσως διαβαστεί εξ ολοκλήρου. «Πάρτε λίγο επιπλέον χρόνο για να προσαρμόσετε την επιστολή σε κάθε θέση εργασίας για την οποία κάνετε αίτηση», προτείνει η Stanton. «Τονίστε το γιατί ανταποκρίνεστε απολύτως στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης δουλειάς».

Όπως τονίζει η ίδια, η σύνταξη μιας καλής συνοδευτικής επιστολής είναι εξίσου σημαντική με την προσαρμογή του βιογραφικού σας. «Οι περισσότερες εφαρμογές και ιστότοποι προσφέρουν τώρα τη δυνατότητα αποστολής μιας συνοδευτικής επιστολής, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν αίτηση δεν ασχολούνται με αυτό» λέει. Έτσι, η αποστολή ενός cover letter θα σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε. «Στελέχη στη διαχείριση ανθρώπινων πόρων και υπεύθυνοι προσλήψεων μού έχουν πει ότι μια καλή συνοδευτική επιστολή μπορεί να κάνει πραγματικά τη διαφορά».

Και βέβαια, ξανακοιτάξτε το βιογραφικό σας. Μπορεί να μην το έχετε τροποποιήσει πολύ πρόσφατα, αλλά «όλοι πρέπει να ελέγχουν το βιογραφικό τους σημείωμα τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο ούτως ή άλλως», λέει ο Cenedella. «Η θερινή ραστώνη είναι μια καλή στιγμή για να γίνει αυτό». Εκτός από την προσθήκη πρόσφατων επιτευγμάτων, ενός νέου τίτλου ή οποιουδήποτε άλλου στοιχείου, ο Cenedella συνιστά να σβήσετε αναφορές σε «οτιδήποτε κάνατε πριν από δεκαπέντε χρόνια, ή παραπάνω».

Αυτό μπορεί να φαίνεται υπερβολικό εάν είστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που π.χ. διπλασιάσατε τα νούμερα της ομάδας πωλήσεών σας από το 2001 έως το 2002. Αλλά ο Cenedella είναι κάθετος: «Κόψτε το ούτως ή άλλως. Η επιχείρηση αλλάζει τόσο γρήγορα που ό,τι κάνατε πριν από το 2005 δεν έχει σημασία πλέον». Ο συγγραφέας ιστοριών ντετέκτιβ Raymond Chandler παρατήρησε κάποτε: «Στο γράψιμο πρέπει να σκοτώνουμε ό,τι αγαπάμε». Το ίδιο ισχύει και για τη συγγραφή του βιογραφικού σας.