«Καμπανάκι» από τον οίκο Fitch στην Ιταλία – Τι απαντούν Κόντε, Ντι Μάιο και Ρέγκλινγκ

«Καμπανάκι» από τον οίκο Fitch στην Ιταλία – Τι απαντούν Κόντε, Ντι Μάιο και Ρέγκλινγκ

Για «σημαντικούς κινδύνους σε ό,τι αφορά τους στόχους του ιταλικού προϋπολογισμού, ιδίως μετά το 2019» κάνει λόγο, σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο οίκος αξιολόγησης.

Για «σημαντικούς κινδύνους σε ό,τι αφορά τους στόχους του ιταλικού προϋπολογισμού, ιδίως μετά το 2019» κάνει λόγο, σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται και στο ότι έχουν δημιουργηθεί εντάσεις στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, ο οίκος αναφέρει ότι το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2019 μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοποίηση διαδικασίας κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας, από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο οίκος αξιολόγησης, πάντως, προσθέτει ότι «δεν αναμένει η κυβερνητική συμμαχία της Ρώμης να αλλάξει τους στόχους για το ιταλικό δημόσιο έλλειμμα του επόμενου έτους».

Ο Fitch, τέλος, εκτιμά ότι η ιταλική κυβέρνηση, επ’ ευκαιρία των Ευρωεκλογών, «θεωρεί ότι υπάρχει η δυνατότητα να επιτεθεί στους φορολογικούς κανόνες της Ένωσης».

Απαντώντας στον οίκο Fitch, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, τόνισε ότι «όποιος απέρριψε την προοπτική ανάπτυξης της Ιταλίας, θα αλλάξει γνώμη». «Πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τη γραμμή μας. Ένας διαφορετικός προϋπολογισμός θα έφερνε μια ιδιαίτερα ισχνή ανάπτυξη» δήλωσε ο Κόντε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος συναντήθηκε με επικεφαλής εταιρειών του Δημοσίου, τόνισε ότι «αν πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις και η απλούστευση της γραφειοκρατίας, θα μπορέσουν να εξασφαλιστούν άλλα 20 δισεκατομμύρια ευρώ».

Από την πλευρά του, αναφερόμενος στις αμφιβολίες που εξέφρασε ο Fitch για την επίτευξη των στόχων του ιταλικού προϋπολογισμού, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, σχολίασε πως «είναι καλό, όλοι όσοι είχαν προβιβάσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις, να απορρίπτουν τη σημερινή».

«Δεν κινδυνεύει η Ιταλία να χάσει την πρόσβασή της στις αγορές»

Δεν συντρέχει άμεσος κίνδυνος η Ιταλία να απολέσει την πρόσβασή της στις αγορές δανεισμού ή να υποβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης σε επίπεδο κατώτερο αυτού που θεωρείται επένδυση, διότι η ιταλική οικονομία παραμένει ισχυρή, διαβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο Μπαλί της Ινδονησίας, ο Ρέγκλινγκ ερωτήθηκε τι θα συνέβαινε εάν η Ιταλία έχανε την πρόσβασή της στις αγορές δανεισμού, όπως είχε συμβεί στην Ελλάδα το 2010, όταν είχε ξεσπάσει η κρίση κρατικού χρέους στην Ευρώπη.

«Δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος η Ιταλία να χάσει την πρόσβασή της στις αγορές, δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος να υποβαθμιστεί κάτω από το επίπεδο της επένδυσης, είναι ακόμη δύο βαθμίδες πάνω» από αυτό το επίπεδο, απάντησε ο Ρέγκλινγκ.