«Καμπανάκι» στην ευρωζώνη από τον κορυφαίο οικονομολόγο του ΔΝΤ

«Καμπανάκι» στην ευρωζώνη από τον κορυφαίο οικονομολόγο του ΔΝΤ

Δεν αποκλείει την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα ο Ολιβιέ Μπλανσάρ.

«Το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους ότι το επίπεδο χρέους θα είναι χαμηλότερο από το 110% του ΑΕΠ το 2022. Θα πρέπει να δούμε πώς θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ολιβιέ Μπλανσάρ σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Der Handelsblatt.

Ο κ. Μπλανσάρ είπε πως ανησυχεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα προχωρήσουν πολύ αργά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς ενισχύεται η εμπιστοσύνη ότι τα χειρότερα της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης έχουν περάσει. «Το ακούτε όλο και περισσότερο: “Έχουμε κάνει αρκετές μεταρρυθμίσεις και βλέπουμε τώρα τα αποτελέσματα. Μην έχετε άλλες απαιτήσεις από εμάς”. Αυτό με ανησυχεί», δήλωσε, προσθέτοντας: «Χρειαζόμαστε περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εάν θέλουμε να φθάσουμε ένα αποδεκτό επίπεδο απασχόλησης. Ακόμη και η Γερμανία, η οποία δεν έχει περάσει κρίση ανεργίας, δεν αναπτύσσεται θεαματικά».

Ο οικονομολόγος επανέλαβε τη θέση του ότι πρέπει να αυξηθούν οι στόχοι για τον πληθωρισμό στο 4% από περίπου 2% σήμερα, σημειώνοντας ότι αυτό θα δημιουργούσε περιθώριο για τη μείωση των επιτοκίων κατά τη διάρκεια των κρίσεων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να εξετάσει τρόπους για να μειωθεί το κόστος των δανείων στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δήλωσε ο κ. Μπλανσάρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: «Πόλεμος» δηλώσεων ΔΝΤ-Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος