«Καμπανάκια» Goldman Sachs: Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία

«Καμπανάκια» Goldman Sachs: Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία
epa07508160 (FILE) - A view of the Goldman Sachs desk at the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 18 January 2019 (reissued 15 April 2019). Goldman Sachs on 15 April 2019 reported their 1st quarter 2019 results, saying their quarterly profit dropped 20 per cent. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες ίσως επηρεάσουν τις οικονομίες της Ευρωζώνης.

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, εκτός εάν οι πιέσεις στις τιμές της ενέργειας παραμείνουν περιορισμένες, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες μέσω της μείωσης του περιφερειακού εμπορίου, των αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών, των υψηλότερων τιμών της ενέργειας και της χαμηλότερης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, τόνισε η Ευρωπαία οικονομική αναλύτρια Katya Vashkinskaya σε σημείωμα την Τετάρτη, όπως μεταδίδει το CNBC.

Οι ανησυχίες μεταξύ των οικονομολόγων αυξάνονται ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί στη Μέση Ανατολή.

Αν και οι εντάσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή οικονομική δραστηριότητα μέσω της μείωσης του εμπορίου με τη Μέση Ανατολή, η Vashkinskaya τόνισε ότι η έκθεση της ηπείρου είναι περιορισμένη, δεδομένου ότι η Ευρωζώνη εξάγει περίπου το 0,4% του ΑΕΠ προς το Ισραήλ και τους γείτονές του, ενώ η εμπορική έκθεση της Βρετανίας είναι μικρότερη από το 0,2% του ΑΕΠ.

Σημείωσε ότι οι αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την ανάπτυξη και να επιδεινώσουν την υφιστάμενη επιβάρυνση της οικονομικής δραστηριότητας από τα υψηλότερα επιτόκια τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, η Goldman Sachs δεν «βλέπει» ένα σαφές μοτίβο μεταξύ των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και των προηγούμενων επεισοδίων έντασης στη Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Από τότε που ξέσπασε η τρέχουσα σύγκρουση, οι αγορές βασικών εμπορευμάτων παρουσίασαν αυξημένη μεταβλητότητα», σημείωσε.

Η ομάδα εμπορευμάτων της Goldman αξιολόγησε μια σειρά από καθοδικά σενάρια, σύμφωνα με τα οποία οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 5% έως 20% πάνω από το βασικό επίπεδο, ανάλογα με τη σοβαρότητα του σοκ της προσφοράς.

«Μια επίμονη αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 10% συνήθως μειώνει το πραγματικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά περίπου 0,2% μετά από ένα έτος και ενισχύει τις τιμές καταναλωτή κατά σχεδόν 0,3 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, με παρόμοιες επιπτώσεις να παρατηρούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε η Vashkinskaya.

«Ωστόσο, για να εμφανιστεί η επιβάρυνση, οι τιμές του πετρελαίου πρέπει να παραμείνουν σταθερά αυξημένες, κάτι που ήδη αμφισβητείται, με την τιμή για το αργό πετρέλαιο Brent να έχει επανέλθει σχεδόν στα προ της σύγκρουσης επίπεδα στα τέλη Οκτωβρίου».

Οι εξελίξεις στις τιμές του φυσικού αερίου αποτελούν μια πιο έντονη πρόκληση, εκτίμησε η ίδια, με την αύξηση των τιμών να οφείλεται στη μείωση των παγκόσμιων εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τα ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου και την τρέχουσα αγορά φυσικού αερίου να είναι λιγότερο ικανή να ανταποκριθεί σε δυσμενείς διαταραχές της προσφοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: