Κανονικά η επόμενη δόση στην Κύπρο

Κανονικά η επόμενη δόση στην Κύπρο
Photo:

Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου βρίσκεται σε τροχιά, αναφέρει προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Κύπρος εφαρμόζει επιτυχώς τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες αποτελούν προαπαιτούμενα βάσει του προγράμματος στήριξής της και θα λάβει την επόμενη δάση του δανείου της όπως προβλέπεται, αναφέρεται σε προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε αποφασιστικά βήματα για να σταθεροποιήσουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα και σταδιακά χαλάρωσαν τους περιορισμούς όσον αφορά τις καταθέσεις και τους ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων. Οι δημοσιονομικοί στόχοι εκπληρώθηκαν ως αποτέλεσμα των σημαντικών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που βρίσκονται σε πορεία εφαρμογής και τη συνετή εκτέλεση του προϋπολογισμού. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει σε σημαντικούς τομείς, αν και παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις και μόνο μερική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε πολλές περιπτώσεις», αναφέρεται στο προσχέδιο της έκθεσης που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Κλιμάκιο της τρόικας επισκέφθηκε την Κύπρο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου για να αξιολογήσει την πρόοδο της κυβέρνησης στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ιδίως στο πεδίο της ανάταξης των δημοσιονομικών της, και -όπως αναφέρεται στο προσχέδιο της έκθεσης της Ευρ. Επιτροπής, «συμπέρανε ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου βρίσκεται σε τροχιά».

Η έκθεση της Κομισιόν, η οποία πρέπει να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε., αναμένεται ως εκ τούτου ότι θα προτείνει να εκταμιευθεί η ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ επόμενη δόση του δανείου της Κύπρου.

Διαβάστε ακόμη: «Η Κύπρος βρέθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο»

Το ποσό αυτό πάντως δεν θα χορηγηθεί σε μετρητά, αλλά υπό μορφή αξιόγραφων που θα χρησιμοποιηθούν για να ανακεφαλαιοποιηθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κύπρου – εξαιρουμένης της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία έχει κλείσει, και της Τράπεζας Κύπρου, η οποία βρίσκεται σε χωριστό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Το ΔΝΤ πρόκειται να αποδεσμεύσει χωριστά τα 86 εκατ. ευρώ που του αναλογούν από το ποσό της επόμενης δόσης.

Η οικονομία της Κύπρου, η οποία επλήγη σημαντικά από την διαδικασία αναδιάρθρωσης του ως πρόσφατα υπερμεγέθους τραπεζικού τομέα της, αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 8,7% φέτος, αφού κατέγραψε ύφεση 2,4% το 2012. Αναμένεται ότι θα συρρικνωθεί κατά ακόμη 3,9% το 2014 και να επανέλθει σε ανάπτυξη το 2015, όταν προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί κατά 1,1%, σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης.

Η Λευκωσία αναμένεται να εμφανίσει δημοσιονομικό έλλειμμα 6,5% του ΑΕΠ της φέτος, από 6,3% το 2012. Το έλλειμμά της αναμένεται να αυξηθεί στο 8,4% το 2014, πριν μειωθεί στο 6,3% το 2015 και στο 2,9% το 2016, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που περιέχονται στο προσχέδιο.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης, δεν έχουν υπάρξει ως τώρα αλλαγές στις βασικές μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις βάσει των οποίων το κυπριακό χρέος θα αυξηθεί στο 127% του ΑΕΠ το 2015 και θα μειωθεί στο 123% του ΑΕΠ το 2016.

Διαβάστε ακόμη: Σόιμπλε: «Τέρμα το ελληνικό μοντέλο διάσωσης»