Κάποιος πλήρωσε 1,3 εκατομμύρια δολάρια για ένα λάπτοπ γεμάτο κακόβουλο λογισμικό

Το λάπτοπ είναι φορτωμένο με έξι είδη κακόβουλου λογισμικού που συλλογικά φέρονται να έχουν προκαλέσει ζημιές άνω των 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

του Chris Morris

Οι άνθρωποι συνήθως δαπανούν πολλά χρήματα για να κρατήσουν προγράμματα κακόβουλου λογισμικού και ιούς μακριά από τους υπολογιστές τους. Κάποιες φορές, όμως, συμβαίνει και το αντίθετο. Σε μια δημοπρασία, κάποιος ξόδεψε 1.345 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει έναν φορητό υπολογιστή που έχει μολυνθεί με πολλά ψηφιακά bugs.

Το λάπτοπ, φορτωμένο με έξι είδη κακόβουλου λογισμικού που συλλογικά φέρονται να έχουν προκαλέσει ζημιές άνω των 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι στην πραγματικότητα ένα έργο τέχνης που ονομάζεται «The Persistence of Chaos» («Η Επιμονή του Χάους»). Σχεδιασμένο από τον Guo O Dong, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως «σύγχρονο διαδικτυακό καλλιτέχνη», δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Deep Instinct, η οποία παρείχε το κακόβουλο λογισμικό και εξασφάλισε την δημιουργία του έργου σε ασφαλές περιβάλλον.

Ο φορητός υπολογιστής, ένας κλασσικός Samsung NC10-14GB 10,2-ιντσών Blue Netbook, «τρέχει» σε Windows XP και είναι μοντέλο του 2008.

Όσο για τους ιούς; Οι κλασικοί:

-Ο ILOVEYOU, ο οποίος προκάλεσε ζημιές ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την πρώτη εβδομάδα της ύπαρξής του

-Ο MyDoom, ο οποίος όπως πιστεύουν οι αρχές προήλθε από τη Ρωσία

-Ο SoBig, ο οποίος έχει μολύνει εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές

-Ο WannaCry, ο οποίος είναι ένα πρόγραμμα κακόβουλου λογισμικού ransomware

-Ο Dark Tequila, ο οποίος έκλεβε τραπεζικά διαπιστευτήρια ακόμα και όταν ο χρήστης ήταν εκτός σύνδεσης

-Και ο Black Energy, ο οποίος βρίσκεται πίσω από το μαζικό μπλακ-άουτ του 2015 στην Ουκρανία

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μιλάμε για μια πραγματική ομοβροντία ιών. Όμως, ο ίδιος ο υπολογιστής είναι ουσιαστικά «αποστειρωμένος». Κατά τη δημιουργία του, διατηρήθηκε μακριά από άλλα μηχανήματα, ενώ οι διαδικτυακές του δυνατότητες και οι διαθέσιμες θύρες του θα είναι «λειτουργικά απενεργοποιημένες» προτού παραδοθούν στον ανώνυμο αγοραστή.

Σχετικά άρθρα