Το καρναβάλι των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ

Το καρναβάλι των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ

Η διασημότερη γιορτή στον κόσμο, το καρναβάλι της Βραζιλίας, είναι ένα πανηγύρι χορού και μια μηχανή χρημάτων.

Είναι κάτι σαν Ολυμπιακοί Αγώνες του καρναβαλιού. Οι καλύτεροι χορευτές, οι πιο ευφάνταστες μεταμφιέσεις και τα εντυπωσιακότερα άρματα παρελαύνουν μπροστά στα μάτια επισκεπτών που έχουν φτάσει από όλο τον κόσμο για να θαυμάσουν αθλητικά κορμιά να συναγωνίζονται για το έπαθλο του καλύτερου όλων.

Κεντρικό ρόλο στους εορτασμούς παίζει πάντα το Ρίο ντε Τζανέιρο. Οι επισκέπτες στην πόλη για το 2015 υπολογίζονται σε περισσότερους από 1 εκατ. και τα χρήματα που ξόδεψαν αυτές τις 4 ημέρες σε πάνω από 440 εκατ. ευρώ., ενώ το συνολικό όφελος της οικονομίας της πόλης ανέρχεται 770 εκατ. ευρώ.

Οι συμμετέχοντες στη γιορτή είναι περισσότεροι από 6 εκατ. και η εκδήλωση δημιουργεί 250.000 θέσεις εργασίας. Οι 200 σχολές της σάμπα που συναγωνίζονται για το έπαθλο έχουν ξοδέψει συνολικά 2,5 έως 3,5 εκατ. ευρώ σε στολές, άρματα και μαθήματα χορού. Τα έσοδα που αποφέρει η παρέλαση και μόνο είναι 37 εκατ. ευρώ από πωλήσεις εισιτηρίων, CD μουσικής, τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγίες και διαφήμιση.

Εκατοντάδες εταιρείες κάθε είδους κλείνουν συμφωνίες με τους διοργανωτές ή απλώς βρίσκουν επιχειρηματικές ευκαιρίες. Εταιρείες διοργάνωσης συναυλιών, τροφίμων και ποτών, χημικών τουαλετών, κρουαζιέρας, μεταφορών, καλλιτεχνικοί διευθυντές, χορογράφοι, μοντελίστ κ.ά.

Τα εισιτήρια στο Σαμπαδρόμιο -το σημείο της παρέλασης όπου οι κερκίδες μήκους 700 μέτρων στις δύο πλευρές του δρόμου έχουν θέσεις για 75.000 θεατές- κοστίζουν από 50 έως 2.600 ευρώ ανάλογα με τη θέα και τις υπηρεσίες. Υπάρχουν από απλές θέσεις μέχρι σουίτες με φαγητό, σέρβις και απεριόριστη θέα, όπως συμβαίνει στα σύγχρονα γήπεδα.

Όμως, σύμφωνα με αναφορές χρηστών σε ταξιδιωτικά site, ένα μικρό δυάρι στο Ρίο τις μέρες του καρναβαλιού χρεώνεται έως και 440 ευρώ, ένα πιάτο μακαρόνια 35 ευρώ, ενώ μια θέση 570 ευρώ στο Σαμπαδρόμιο δεν αξίζει με τίποτα τα χρήματά της.

Έτσι, πολλοί επισκέπτες στρέφονται σε άλλες πόλεις. Το καρναβάλι γιορτάζεται σε όλη τη Βραζιλία, ολόκληρη η ανατολική ακτή πάλλεται στο ρυθμό του φεστιβάλ, πόλεις όπως το Σαλβαδόρ ντε Μπαΐα παραδίδουν τους δρόμους τους στις παρελάσεις και υποδέχονται έως και 700.000 επισκέπτες με ελεύθερη πρόσβαση και πολύ καλύτερες τιμές. Στο Σάο Πάολο οι ξένοι τουρίστες του καρναβαλιού ήταν 25.000. Υπολογίζεται ότι όλοι οι εορτασμοί σε όλη τη χώρα συνεισφέρουν στην οικονομία της Βραζιλίας πάνω από 3 δισ. ευρώ. Για σύγκριση, το περσινό Παγκόσμιο Κύπελλο απέφερε στη χώρα -μόνο από τα χρήματα των επισκεπτών- περίπου 4,8 δισ. ευρώ.

Η κρίση σκιάζει τη γιορτή

Τα οικονομικά προβλήματα στην Ευρώπη έχει μειώσει τους επισκέπτες του καρναβαλιού τα τελευταία χρόνια. Οι υπεύθυνοι υπολογίζουν πως ενώ πριν το 2011 οι ξένοι τουρίστες αποτελούσαν το 65-70% των κρατήσεων στα ξενοδοχεία, από το 2013 και μετά το ποσοστό είναι περίπου 50%. Και ναι μεν τα δωμάτια γεμίζουν με ντόπιους, αλλά οι Ευρωπαίοι ξοδεύουν πολλά περισσότερα χρήματα. Επίσης περισσότεροι Βραζιλιάνοι επισκέπτες δεν κλείνουν «πακέτα», μένουν σε φίλους και συγγενείς και μαγειρεύουν στα σπίτια, μειώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τα έσοδα των επιχειρήσεων της πόλης.

Επιπλέον, το Ρίο ντε Τζανέιρο συγκαταλέγεται πια στις 15 ακριβότερες πόλεις του κόσμου από άποψη διαμονής και φαγητού για τον επισκέπτη, γεγονός που το κάνει λιγότερο ελκυστικό για όσους μετρούν πιο προσεκτικά τα ευρώ των διακοπών τους.