Kassiopi Project: Τα σχέδια της NCH Capital για τη μεγαλύτερη επένδυση στο Ιόνιο

Kassiopi Project: Τα σχέδια της NCH Capital για τη μεγαλύτερη επένδυση στο Ιόνιο

Μετά από πολλά εμπόδια, η πολύπαθη επένδυση στην περιοχή της Κασσιόπης στην Κέρκυρα μπαίνει στη τελική της ευθεία.

Η επένδυση στην Κασσιόπη είναι αυτό που λέμε «πολύπαθη» πριν καν ξεκινήσει. Από το 2012, όταν η εταιρεία επενδύσεων NCH Capital με έδρα τη Νέα Υόρκη, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ, για την παραχώρηση έκτασης 490 στρεμμάτων στη περιοχή Ερημίτης της Κασσιόπης στη βόρεια Κέρκυρα, μέχρι και σήμερα, τα περισσότερα επεισόδια έχουν παιχθεί στα δικαστήρια και όχι στην υλοποίηση του έργου.

Είναι ενδεικτικό ότι έχουν κατατεθεί συνολικά 11 προσφυγές και αγωγές μέσα σε έξι χρόνια (!) στο ΣτΕ και σε άλλα δικαστήρια, κατά της επένδυσης, στις οποίες η κατάληξη ήταν η ίδια. Απορρίφθηκαν από την ελληνική δικαιοσύνη. Είχαν όμως ως αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να κολλήσει και το επενδυτικό σχήμα, που υπολογίζεται ότι έχει ήδη βάλει 30 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 130 εκατ. ευρώ της επένδυσης, να έχει χάσει πόρους και χρόνο ώστε να ολοκληρώσει το έργο και να προχωρήσει αρχικά το ξενοδοχείο Kassiopi Resort και τη μαρίνα που έχει σχεδιαστεί.

Πλέον μια «ανάσα» από την τελικές άδειες ο Ανδρέας Σάντης, Managing Director και επικεφαλής της NCH Capital για τα Δ. Βαλκάνια, την Ελλάδα και την Κύπρο, εμφανίζεται πια αισιόδοξος, θεωρεί ότι η πλειοψηφία της Κέρκυρας στηρίζει την επένδυση και δηλώνει ότι δεν μετάνιωσε για την κίνηση του fund το 2012 να διεκδικήσει την έκταση προς αξιοποίηση.

«Η ιστορία μας θυμίζει λίγο την υπόθεση του Costa Navarino λόγω των αρχικών εμποδίων. Ωστόσο, όπως συνέβη και με τη συγκεκριμένη την επένδυση, έτσι και με τη δική μας όλοι πλέον αντιλαμβάνονται τα οφέλη που θα προκύψουν για την περιοχή και την τοπική κοινωνία της Κέρκυρας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ ήταν εξαίρετη, σημειώνει, ωστόσο, είναι απογοητευτική η εχθρική στάση που τηρούν συγκεκριμένα πρόσωπα και φορείς της απερχόμενης τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλώνει μάλιστα βέβαιος πως πίσω από τις προσφυγές κρύβονται προσωπικά συμφέροντα, τα οποία αντιμάχονται την επένδυση. Άλλωστε όπως είναι γνωστό στην ευρύτερη περιοχή, ιδιοκτήτες παραθεριστικών κατοικιών, που γειτνιάζουν με την έκταση που έχει παραχωρηθεί, τις μισθώνουν αδρά σε ξένα τουριστικά γραφεία….

Ανδρέας Σάντης, managing director και επικεφαλής της NCH Capital για τα Δ. Βαλκάνια, την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ανδρέας Σάντης, managing director και επικεφαλής της NCH Capital για τα Δ. Βαλκάνια, την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ανδρέας Σάντης, managing director και επικεφαλής της NCH Capital για τα Δ. Βαλκάνια, την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Δεν πήγαμε από μόνοι μας να δημιουργήσουμε αυτό το έργο, ανταποκριθήκαμε σε μία πρόσκληση του Ελληνικού Δημοσίου σε μία περίοδο όπου ο περισσότερος κόσμος, είτε αυτός ήταν Έλληνες επενδυτές είτε ξένοι, γύριζε την πλάτη στην Ελλάδα» αναφέρει ο κ. Σάντης και προσθέτει: « Αν αυτή είναι η συμπεριφορά που ένας ξένος επενδυτής αντιμετωπίζει στην Ελλάδα, διερωτώμαι γιατί πρέπει να τρέχουμε να φέρουμε επενδυτές όταν δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους επενδυτές που έχουν έρθει».

Ερωτώμενος σχετικά ο κ. Σάντης αναφέρθηκε στην στάση που έχει κρατήσει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ο δήμαρχος Κέρκυρας αλλά και τις αντιδράσεις που κατά καιρούς έχει ξεσηκώσει το έργο και τόνισε ότι Περιφέρεια και Δήμος αλλά και μικρές ομάδες πολιτών έχουν πάει το έργο 11 φορές στα δικαστήρια και τις 11 δικαιωθήκαμε. (…) Με τον δήμαρχο δυστυχώς άλλα λέμε κατ’ ιδίαν και άλλα δημόσια».

Τι προβλέπει το σχέδιο αξιοποίηση της περιοχής

Η επένδυση είναι της τάξης των 120 – 130 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει συνολικά περί τις 1.500 θέσεις εργασίας, τόσο κατά την κατασκευαστική περίοδο, όσο και κατά τη λειτουργία του Kassiopi Resort.

Παράλληλα, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η ανάπτυξη για τη κοινωνία και την τοπική οικονομία ακολουθεί, καθώς ήδη αρκετοί προμηθευτές έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για συνεργασία με τη NCH Capital. Από την αρχή το fund έδωσε προτεραιότητα στο ελληνικό στοιχείο, από το αρχιτεκτονικό κομμάτι μέχρι το εργατικό δυναμικό που θα συμμετέχει στην επένδυση.

Στα 500 στρέμματα αυτής της μοναδικής ομορφιάς έκτασης, προβλέπεται για δόμηση το 7%, ενώ το 93% είναι χώρος πρασίνου (δασική έκταση που θα επιστραφεί στο ελληνικό κράτος).

Η αξιοποίηση της Κασσιόπης θα γίνει σε 3 κατασκευαστικές ζώνες. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τη κατασκευή ενός πολυτελούς ξενοδοχείου με 90 δωμάτια, 76 σουίτες και 21 ανεξάρτητες κατοικίες, σε συνεργασία με κορυφαίο όνομα τουριστικής αλυσίδας.

Η δεύτερη φάση αφορά, αντιστοίχως, 19 ανεξάρτητες κατοικίες, ενώ η τρίτη φάση αφορά τη κατασκευή μαρίνας, η οποία θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι και 60 σκάφη.

Οι συνολικά 40 ανεξάρτητες κατοικίες, οι οποίες κατά μέσο όρο θα είναι εμβαδού 250 τ.μ. η καθεμία σε έκταση 1.000 τ.μ., θα διατεθούν προς πώληση.

Το όλο έργο θα είναι εντελώς αυτοεξυπηρετούμενο και βιοκλιματικό, διαθέτοντας δική του μονάδα αφαλάτωσης, δικό του βιολογικό καθαρισμό και ενεργειακή αυτονομία, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνει καθόλου το περιβάλλον.

Επιπλέον, οι μετακινήσεις θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτροκίνητα οχήματα, ενώ στόχος της ανάπτυξης είναι να γίνει με το μέγιστο δυνατό σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, διατηρώντας όλα τα υφιστάμενα στοιχεία, όπως τα μονοπάτια που ήδη υπάρχουν.

Για τον σκοπό αυτό, η εταιρεία απευθύνθηκε, μάλιστα, σε ένα από τα κορυφαία αρχιτεκτονικά γραφεία της χώρας, με πολλές διακρίσεις στον τομέα του βιοκλιματικού σχεδιασμού, αυτό του Αλέξανδρου Τομπάζη.

Η έναρξη του project τοποθετείται για τις αρχές του 2019. Τότε, σύμφωνα με τον επικεφαλής της NCH, θα μπουν οι μπουλντόζες και θα αρχίσει η πρώτη φάση κατασκευής του έργου, με στόχο να τεθεί σε λειτουργία τον Μάρτιο με Απρίλιο του 2021. Ο ορίζοντας αυτός αφορά το ξενοδοχείο, τις σουίτες και τα έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένης της μαρίνας που περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο project, ενώ το οικιστικό συγκρότημα αναμένεται να αναπτυχθεί σταδιακά από το 2020 μέχρι το 2023.

Μέχρι στιγμής, οι επενδυτές έχουν καταβάλει 25-30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο.

Η ταυτότητα της NCH Capital

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς οργανισμούς διαχείρισης επενδυτικών & επιχειρηματικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Από την ίδρυσή της η NCH Capital έχει δημιουργήσει 25 επενδυτικά ταμεία, ενώ διαχειρίζεται κεφάλαια πέραν των 3.0 δισ. δολάρια μέσω ενός δικτύου περιφερειακών γραφείων σε 9 χώρες και την υποστήριξη περισσότερων από 200 έμπειρων συνεργατών.

Μεταξύ των επενδυτών συμπεριλαμβάνονται κρατικά και εταιρικά συνταξιοδοτικά ταμεία, πανεπιστήμια και άλλοι οργανισμοί .

Το fund έχει διεθνή παρουσία σε χώρες όπως ΗΠΑ, Ρωσία, Λατινική Αμερική, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Κύπρος, Κροατία, Ρουμανία, Αλβανία, Ουκρανία, Λετονία, Καζακστάν, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο.

Ειδικεύεται κυρίως σε επενδύσεις σε εισηγμένες εταιρίες, στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, όντας ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη μεταποίηση σιτηρών παγκοσμίως, και τέλος στις επενδύσεις σε ακίνητα, κυρίως στο κομμάτι της ανάπτυξης και της διαχείρισης.