Κατά 34,5% αυξήθηκε το ποσοστό των ξένων που αγοράζουν σπίτια στην Ελλάδα

Κατά 34,5% αυξήθηκε το ποσοστό των ξένων που αγοράζουν σπίτια στην Ελλάδα

Η αξία των κατοικιών που πουλήθηκαν ανέρχεται σε σε 250 εκατ. ευρώ. 

Στο επίπεδο του 2014 επέστρεψαν οι αγορές κατοικιών από ξένους κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) που δημοσιεύει η Καθημερινή. Όπως αναφέρεται, η αξία των κατοικιών που πωλήθηκαν σε ξένους επενδυτές αυξήθηκε κατά 34,5% και ανήλθε σε 250 εκατ. ευρώ, έναντι 186 εκατ. ευρώ το 2015. Το 2014, οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση κατοικιών στην Ελλάδα είχαν διαμορφωθεί επίσης σε 250 εκατ. ευρώ, έναντι 168 εκατ. ευρώ το 2013 και 113 εκατ. ευρώ το 2012.

Ακόμη, όπως διαπιστώνουν φορείς από τον σχετικό κλάδο,  το πραγματικό ποσό που δαπανήθηκε είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που καταγράφει η ΤτΕ και αυτό γιατί ο μεγαλύτερος όγκος των αγορών κατοικιών από ξένους, πραγματοποιείται εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Οπως αναφέρουν μεσίτες που συνεργάζονται κατεξοχήν με ξένους αγοραστές, η πλειονότητα των Ελλήνων πωλητών ζητεί η κατάθεση των χρημάτων μιας συμφωνηθείσας αγοραπωλησίας να γίνει σε λογαριασμό που διατηρούν στο εξωτερικό. Μάλιστα, είναι διατεθειμένοι ακόμα και να μεταβούν οι ίδιοι στο εξωτερικό με τα συμβόλαια ανά χείρας, προκειμένου να ανοίξουν λογαριασμό.

Η ανάκαμψη σε ότι αφορά την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα από επενδυτές του εξωτερικού οφείλεται καταρχήν στην μεγάλη πτώση του ενδιαφέροντος για το 2015, ως αποτέλεσμα της επιβολής των capital controls και της μεγάλης αστάθειας που προηγήθηκε των εκλογών του Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους. Αυτό σημαίνει ότι, στην πραγματικότητα, το ποσοστό των επενδύσεων για το 2016 αυξήθηκε κατακόρυφα, ακριβώς επειδή μειώθηκε δραματικά το 2015.

Επίσης, μέσω του προγράμματος  «Χρυσή Βίζα» για τη χορήγηση άδειας παραμονής, σε όσους πολίτες από χώρες εκτός Ε.Ε. επενδύσουν πάνω από 250.000 ευρώ για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα, ευνοήθηκε σημαντικά η αγορά.

Ωστόσο,αν η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος δεν έχει σύντομα αίσιο τέλος, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος του εκ νέου «μπολοκαρίσματος» στην αγορά εξοχικών κατοικιών, λόγω της εκ νέου επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος και αύξησης της ανασφάλειας.