Καταφύγιο από τους τζιχαντιστές αναζητούν στην Τουρκία δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι

Καταφύγιο από τους τζιχαντιστές αναζητούν στην Τουρκία δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι

Μεγαλύτερο έλεγχο στα συνοριακά περάσματα με τη Συρία ανακοίνωσε η Άγκυρα - Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Ιράν για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

Περισσότεροι από εκατό χιλιάδες Κούρδοι της Συρίας έφτασαν τις τελευταίες ημέρες στα σύνορα της Τουρκίας, αναζητώντας καταφύγιο από την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στη βορειο-ανατολική Συρία.

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, «η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον αριθμό των 100.000 και τον επιβεβαίωσε», ενώ σήμερα ανακοίνωσε πως θα κλείσει το μεγαλύτερο μέρος των συνοριακών περασμάτων της με τη Συρία, σε μία προσπάθεια ελέγχου της εισόδου και εξόδου μεταναστών, αλλά και πιθανών μαχητών της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Η Τουρκία άνοιξε την Παρασκευή τα σύνορά της στους Σύρους πρόσφυγες που διαφεύγουν από την περιοχή του Άιν αλ-Αράμπ, το οποίο είναι περικυκλωμένο από δυνάμεις των τζιχαντιστών. Χθες μάλιστα στα τουρκικά σύνορα υπήρξαν συμπλοκές, με τις δυνάμεις ασφάλειας της Τουρκίας να κάνουν χρήση χημικών για να συγκρατήσουν τα πλήθη, καθώς ομάδες Κούρδων είχαν συγκεντρωθεί και διαμαρτύρονταν για την καθυστέρηση στην είσοδο των προσφύγων, ενώ άλλοι προσπαθούσαν να εξέλθουν από την Τουρκία, όπως λέγεται για να ταχθούν στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Στην Άγκυρα, αξιωματούχος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων και Φυσικών Καταστροφών δήλωσε ότι σήμερα το πρωί ο ακριβής αριθμός των Κούρδων προσφύγων ήταν 104.000. «Τα σύνορα είναι ανοιχτά, αλλά μόνο σε ένα συνοριακό πέρασμα, στο Μουρσίτπιναρ, στην επαρχία Σανλιούρφα, για την καλύτερη οργάνωση της διέλευσης, καθώς συνεχίζεται η έξοδος».

«Για την πραγματοποίηση ελέγχων ταυτοτήτων και την παροχή πρώτων βοηθειών, τον εμβολιασμό των ανθρώπων, αν είναι αναγκαίο, μόνο ένα συνοριακό πέρασμα είναι ανοικτό για τους Σύρους πρόσφυγες», εξήγησε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Οι πολεμικές συγκρούσεις δεν είχαν φθάσει μέχρι σήμερα στο Άιν αλ-Αράμπ, τρίτη σε μέγεθος κουρδική πόλη της Συρίας, όπου είχαν βρει καταφύγιο 200.000 Σύροι πρόσφυγες.

Στο διπλωματικό παρασκήνιο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με ξένα κράτη που θα μπορούσαν να συνδράμουν στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Για το θέμα είχε χθες συνάντηση με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Γιαβάντ Ζαρίφ είχε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι στη Νέα Υόρκη, αποδεικνύοντας τη βούληση που έχει εκφράσει εσχάτως η Ουάσιγκτον να συνομιλήσει με την Τεχεράνη για τα μέσα αντιμετώπισης των εξτρεμιστών της υπερ-ριζοσπαστικής σουνιτικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους.

Η συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη αποκτά βαρύνουσα σημασία καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις εδώ και 34 χρόνια. 

Ανησυχία των ΗΠΑ για χρήση χημικών πάλι στη Συρία
Ο Κέρι επανέλαβε χθες Κυριακή τη «βαθιά ανησυχία» των Ηνωμένων Πολιτειών για τις αναφορές που υπάρχουν ότι το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ρίχνει αέριο χλωρίου κατά αμάχων στη Συρία.

Ο Κέρι επικαλέστηκε έκθεση του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα «με σχεδόν βεβαιότητα» ότι αέριο χλωρίου χρησιμοποιείται συστηματικά και κατ ‘επανάληψη ως όπλο στη βόρεια Συρία. Η δήλωση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ήρθε λίγο μετά αφότου το συριακό καθεστώς επανέλαβε ότι τα χημικά όπλα που διέθετε έχουν απομακρυνθεί όλα και ότι η Συρία έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της απέναντι στη διεθνή κοινότητα .

Ο Κέρι πάντως ανέφερε ότι η έκθεση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων που διερεύνησε τους ισχυρισμούς για τις επιθέσεις επικαλείται μάρτυρες οι οποίοι αναφέρουν τη χρήση ελικοπτέρων. Αλλά οι αντάρτες δεν διαθέτουν ( ελικόπτερα) και ως εκ τούτου «είναι ένοχο, το συριακό καθεστώς» αναφέρεται στην δήλωση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, οι νέες επιθέσεις με χημικά όπλα σημειώθηκαν τον Αύγουστο, σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες από τη Συρία. «Τα ευρήματα αυτά, πέρα από τις σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ακρίβεια και την πληρότητα των εκθέσεων του καθεστώτος της Συρίας προς τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, αναφέρουν νέες χημικές επιθέσεις εναντίον του συριακού λαού», δήλωσε ο Κέρι.