Καταλήψεις υπουργείων και οδοφράγματα στο Κίεβο

Καταλήψεις υπουργείων και οδοφράγματα στο Κίεβο

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις επεκτείνονται πλέον και σε άλλες πόλεις, ενώ η διεθνής κοινότητα, με πρωτοστάτη τις ΗΠΑ, ζητά να σταματήσει ο κύκλος βίας.

Όπως είχαν προαναγγείλει, οι φιλοευρωπαίοι Ουκρανοί διαδηλωτές πέρασαν στην αντεπίθεση μετά τη λήξη του τελεσιγράφου που είχαν δώσει στον πρόεδρο της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς για να προκηρύξει εκλογές.

Ακτιβιστές του κινήματος Spilna Sprava (Κοινή Υπόθεση) επέδραμαν τη νύκτα κατά του υπουργείου Γεωργίας που βρίσκεται στην κεντρική λεωφόρο Χρετσάτικ, 100 μέτρα από την Πλατεία της Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν) , επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας των τελευταίων μηνών, ενώ σήμερα το πρωί, αφού κατέλαβαν το υπουργείο, ύψωσαν νέο οδόφραγμα στο κέντρο του Κιέβου.

Ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, κάλεσε τη νύκτα του διαδηλωτές να διευρύνουν τη μόνιμη εγκατάστασή τους στην πλατεία Μαϊντάν «όσο δεν εισακουγόμαστε από την κυβέρνηση», εκφράζοντας έτσι την απογοήτευση της ουκρανικής αντιπολίτευσης για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση. Εξήγησε μάλιστα ότι η μόνη υποχώρηση που έγινε από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς είναι «η υπόσχεση για την απελευθέρωση όλων των ακτιβιστών και ο τερματισμός της πίεσης, εάν δεν υπάρξει σύγκρουση».

«Το κίνημά μας είναι αποκλειστικά ειρηνικό. Παραμένουμε στις επάλξεις, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω», διευκρίνισε ο Αρσένι Γιατσενιούκ, ηγέτης του κόμματος της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμόσενκο ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας.

1/6

Διαβάστε ακόμη: Κίνηση «ματ» του Πούτιν στη σκακιέρα της Ουκρανίας

Εν τω μεταξύ, αγνοείται εδώ και δύο ημέρες ένας από τους πιο γνωστούς Ουκρανούς ακτιβιστές, σφοδρός πολέμιος του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, προκαλώντας φόβους για την τύχη του, μετά τον εντοπισμό προχθές σε προάστιο του Κιέβου, του άψυχου σώματος ενός ακτιβιστή, ο οποίος είχε απαχθεί. Ο Ντμίτρο Μπουλάτοφ, 35 ετών, ένας από τους ηγέτες του κινήματος των διαδηλωτών με αυτοκίνητα, Automaïdan, το οποίο έχει οργανώσει πολλές θεαματικές διαμαρτυρίες μπροστά από την εξοχική κατοικία του Γιανουκόβιτς, δεν έχει δώσει σημεία ζωής από την Τετάρτη το απόγευμα, δήλωσαν σύντροφοί του.

Το κίνημα διαμαρτυρίας επεκτάθηκε χθες και σε άλλες πόλεις της δυτικής Ουκρανίας. Στο Λβιβ, οι διαδηλωτές κατέλαβαν την έδρα του τοπικού συμβουλίου, ενώ σήμερα το πρωί έστησαν οδοφράγματα και μία σκηνή στο κέντρο της πόλης. Καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων σημειώθηκαν στο Τερνόπιλ, Ρίβνε, Χμελνίτσκι και Τσερκάσι.

Το κέντρο του Κιέβου έχει καταληφθεί από το τέλος του Νοεμβρίου από τους φιλοευρωπαίους διαδηλωτές έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και να διατηρήσει την Ουκρανία στη ρωσική σφαίρα επιρροής και είναι θέατρο συγκρούσεων, οι οποίες έχουν κλιμακωθεί από την Κυριακή. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις συμπλοκές στο Κίεβο τις τελευταίες ημέρες.

Πιέσεις από τις ΗΠΑ για να μπει τέλος στην αιματοχυσία
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τηλεφώνησε τη νύχτα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς για να του ασκήσει πιέσεις να βρει μια «ειρηνική λύση» στην κρίση που μαστίζει την χώρα του, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Στην αντίθετη περίπτωση ο Μπάϊντεν προέβλεψε ότι η συνέχιση των επεισοδίων βίας θα έχει «επιπτώσεις» στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Ο αντιπρόεδρος προειδοποίησε τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να λάβει μέτρα για τον τερματισμό της βίας και απάντησε με σοβαρότητα στις νόμιμες ανησυχίες των ειρηνικών διαδηλωτών, εμμένοντας στη σημασία του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη με την αντιπολίτευση και στην ανάγκη πραγματικών συμβιβασμών, η μοναδική λύση για το τέλος της κρίσης», αναφέρει στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Διαβάστε ακόμη: Τα «πλοκάμια» των ολιγαρχών

Ο Τζο Μπάιντεν επέσεισε την προσοχή του Ουκρανού ηγέτη εξηγώντας ότι «περαιτέρω αιματοχυσία θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τις ΗΠΑ» χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις.

Νωρίτερα απόψε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου είχε καλέσει την κυβέρνηση του Κιέβου να λάβει μέτρα «συμπαγή» για να δώσει ένα τέλος στην κρίση. Ένας από τους επικεφαλής της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο Αρσένι Γιατσένιουκ, εξέφρασε την εκτίμηση απόψε ότι υπάρχουν «ισχυρές πιθανότητες» να «μπει ένα τέλος στην αιματοχυσία» στο Κίεβο μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Έχουμε ως στόχο να βάλουμε ένα τέλος στην αιματοχυσία και οι πιθανότητες (για αυτό) είναι πολύ ισχυρές» δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά την έξοδό του έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκησαν 4 ώρες, τις οποίες η αντιπολίτευση χαρακτήρισε καθοριστικές μετά τις πολυήμερες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Διεθνής έκκληση για τερματισμό της βίας στην Ουκρανία