Καταναλωτές: Πιο απαισιόδοξοι οι Έλληνες, προβλέπουν νέο κύμα αυξήσεων

Καταναλωτές: Πιο απαισιόδοξοι οι Έλληνες, προβλέπουν νέο κύμα αυξήσεων
Ηλικιωμένη γυναίκα με μάσκα προστασίας περνάει έξω από υποκατάστημα της ΔΕΗ, όπου έχει ουρά από πολίτες, στη Θεσσαλονίκη, Δευτέρα 11 Μαΐου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το 62% των νοικοκυριών προβλέπει αυξήσεις τιμών - «Εξανεμίζει» τις αυξήσεις μισθών ο πληθωρισμός.

Οι αυξήσεις που είδαν χθες, 1/6, στους μισθούς τους χιλιάδες εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, μετά την αύξηση που θεσπίστηκε και ισοδυναμεί με επιπλέον 50 ευρώ τον μήνα (713 ευρώ (μικτά) από 663 ευρώ), εξανεμίζεται με την ακρίβεια, με τους Έλληνες καταναλωτές να αναμένουν περαιτέρω άνοδο τιμών παραμένοντας οι πιο απαισιόδοξοι μεταξύ των Ευρωπαίων, παρά τη μικρή βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνηςτον Μάιο, που αποτυπώθηκε στην μηνιαία μελέτη του ΙΟΒΕ.

Εξάλλου, παράγοντες της αγοράς του λιανεμπορίου προειδοποιούν για νέο κύμα ανατιμήσεων τον Ιούνιο, καθώς μένει να αποτυπωθούν στο καλάθι του καταναλωτή οι αυξήσεις σε καύσιμα και μεταφορές που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Την επιδείνωση του κλίματος στην αγορά τον Μάιο επιβεβαίωσαν και οι εκτιμήσεις της Eurostat, που αναφέρουν ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 10,7% από 9,1% τον Απρίλιο. Ως εκ τούτου αναμένεται περαιτέρω αύξηση του εθνικού δείκτη τιμών καταναλωτή, πιθανότατα στα επίπεδα του 11% από 10,2% τον Απρίλιο, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί από τα στοιχεία που θα ανακοινώσει η Ελλ.Στατ. την ερχόμενη Πέμπτη, 9 Ιουνίου.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε σε –51,3 μονάδες τον Μάιο από (–55,3 μονάδες τον Απρίλιο), επίπεδο ωστόσο πολύ χαμηλότερο εκείνου πριν ένα χρόνο (-21,9 μονάδες). Η οριακή βελτίωση τον Μάιο αποδίδεται στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ενεργειακή κρίση και στην χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία.

Ωστόσο, με τον πόλεμο σε εξέλιξη, οι αρνητικές επιδράσεις στις τιμές δεν προβλέπεται να υποχωρήσουν τους προσεχείς μήνες και θα συνεχιστούν οι πιέσεις στο πραγματικό εισόδημα. Από την άλλη πλευρά, εισερχόμαστε στη θερινή περίοδο και οι πρώτες ενδείξεις από τον τουρισμό είναι σαφώς θετικές για την πορεία του τους επόμενους μήνες, σε σχέση με πέρυσι και μένει να αποτυπωθούν στους δείκτες.

Νέο κύμα αυξήσεων τιμών

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι ο θετικός δείκτης για τις προβλέψεις μεταβολών στις τιμές τους προσεχείς 12 μήνες παρουσίασε υποχώρηση τον Μάιο στις +39,6 μονάδες, έναντι +46,2 μονάδων τον Απρίλιο, ωστόσο οι καταναλωτές στην πλειοψηφία τους προβλέπουν άνοδο των τιμών. Το 62% τον Μάιο (από 67% τον Απρίλιο) προέβλεψε άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και μόλις 16% (από 13% αντίστοιχα) αναμένει σταθερότητα. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +46,4 και +45,6 μονάδες αντίστοιχα.

Η απαισιοδοξία

Οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν στην πρώτη θέση της κατάταξης ως προς τους περισσότερο απαισιόδοξους καταναλωτές στην ΕΕ, με σημαντική διαφορά από τους υπόλοιπους.

Εξάλλου, σχεδόν 7 στα 10 νοικοκυριά ή 69% τον Μάιο και 68% τον Απρίλιο, εκτιμούν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης. Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προηγούμενους 12 μήνες διατηρήθηκαν τον Μάιο στις -50,7 μονάδες. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -15,6 και -15,9 μονάδες αντίστοιχα.

Μετά τους Έλληνες απαισιόδοξοι είναι και οι καταναλωτές σε Κύπρο και Βουλγαρία, με επίπεδο δείκτη –35,4 και -32,4 μονάδες αντίστοιχα, ενώ στην τέταρτη και πέμπτη θέση βρίσκονται οι καταναλωτές της Σλοβενίας και της Πορτογαλίας, με -30,8 και -29,6 μονάδες. Στις χαμηλότερες θέσεις αυτής της κατάταξης βρίσκονται η Μάλτα (+0,5) και η Λιθουανία (-8,3), με τη θετική τιμή του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην πρώτη περίπτωση να συνεπάγεται μικρή αισιοδοξία από τους καταναλωτές της χώρας. Ευρύτερα, ανοδική τάση, αλλά ήπια, εμφάνισαν τον Μάιο 11 χώρες.