Καταγγελίες κατά των McDonald’s από τους εργαζόμενους

Καταγγελίες κατά των McDonald’s από τους εργαζόμενους

Η μεγαλύτερη αλυσίδα εστιατορίων γρήγορου φαγητού στον κόσμο κατηγορείται για φοροαποφυγή.

Στο στόχαστρο έχουν μπει τα McDonald’s για φοροαποφυγή, καθώς η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Δημοσίου Τομέα και η Διεθνής Ένωση Εργαζομένων Τομέα Υπηρεσιών κατηγορούν τη γνωστή αλυσίδα ότι δεν κατέβαλε σε φόρους ποσό της τάξεως του 1 δισ. ευρώ το διάστημα από το 2009 έως το 2013. Φέρεται δε να διοχέτευε τα έσοδά της σε μονάδα της στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλουν, ο αμερικανικός όμιλος εξοικονομούσε οφειλόμενους φόρους διατηρώντας εστιατόρια που κατέβαλαν πνευματικά δικαιώματα σε θυγατρική του στο Λουξεμβούργο με μικρή φορολογία. Οι πληρωμές των πνευματικών δικαιωμάτων, οι οποίες εξέπιπταν της φορολογίας, ισοδυναμούσαν με το 5% του κύκλου εργασιών.

Από την πλευρά της, εκπρόσωπος της McDonald’s δήλωσε ότι η εταιρεία πάντοτε συμμορφωνόταν στο φορολογικό πλαίσιο, προσθέτοντας ότι πέραν των φόρων επί των κερδών κατέβαλε και φόρους επί των εργοδοτικών εισφορών, φόρους ακίνητης περιουσίας, καθώς και όσους άλλους προέβλεπε η εκάστοτε νομοθεσία.

Οι αξιωματούχοι της Κομισιόν έχουν ξεκινήσει ευρεία έρευνα, επικεντρωμένοι σε εξειδικευμένες φορoλογικές συμφωνίες μεταξύ ομίλων και επιμέρους κυβερνήσεων της E.E. Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών τίθενται συμφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου και της Fiat, καθώς και με τον αμερικανικό κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon. Οι συνδικαλιστικοί φορείς και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός War on Want ζήτησαν από την Κομισιόν να διευρύνει την έρευνα, συμπεριλαμβάνοντας και τη McDonald’s.

Το 2012, τέλος, το πρακτορείο Reuters είχε αποκαλύψει πως αλυσίδες γρήγορου φαγητού (Burger King, McDonald’s, Subway) μείωναν τα φορολογικά τους βάρη διοχετεύοντας έσοδα σε θυγατρικές τους, οι οποίες βρίσκονταν σε χώρες με χαμηλό συντελεστή.