Οι τρομοκράτες είχαν «ανοίξει μαγαζί»

Οι τρομοκράτες είχαν «ανοίξει μαγαζί»

Πριν την επίθεση οι ένοπλοι ισλαμιστές της Κένυας είχαν βρει τρόπο να μεταφέρουν όπλα και πυρομαχικά μέσα στο εμπορικό κέντρο Westgate

Κατάστημα στο εσωτερικό του εμπορικού κέντρου Westgate στο Ναϊρόμπι της Κένυας είχαν νοικιάσει οι ισλαμιστές τρομοκράτες μερικές εβδομάδες πριν από την επίθεση του προηγούμενου Σάββατου, κατά την οποία 67 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Όπως ανέφεραν ανώτερα στελέχη των κενυατικών υπηρεσιών ασφαλείας, οι ένοπλοι ισλαμιστές κατάφεραν με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσουν πρόσβαση στους ανελκυστήρες εμπορευμάτων του εμπορικού κέντρου και να μεταφέρουν με ευκολία όπλα και πυρομαχικά. Έχοντας τοποθετήσει σε θέσεις «κλειδιά» τον οπλισμό τους, οι ισλαμιστές μαχητές κατάφεραν να απωθήσουν τις κενυατικές δυνάμεις ασφαλείας και να διατηρήσουν για τρεις ημέρες το εμπορικό κέντρο υπό πολιορκία.

Πιστεύεται ότι οι τρομοκράτες είχαν βρει και το κατάλληλο «κρυσφήγετο» σε έναν θωρακισμένο αεραγωγό στον πρώτο όροφο, από όπου είχαν έλεγχο της κατάστασης που επικρατούσε στο εμπορικό κέντρο.

Οι ερευνητές της αστυνομίας που προσπαθούν να βρουν την ταυτότητα των επιτιθέμενων, ψάχνουν στα συντρίμμια στο εμπορικό κέντρο, στο οποίοι τρεις όροφοι κατέρρευσαν έπειτα από μια σειρά από εκρήξεις και την μεγάλη πυρκαγιά που ακολούθησε.

Ο Κενυάτης υπουργός Εσωτερικών Τζόζεφ Όλε Λένκου ανακοίνωσε σήμερα πως οι αρχές κρατούν οκτώ ανθρώπους σε σχέση με την επίθεση, ενώ τρεις άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την ανάκρισή τους. Οι ύποπτοι κρατούνται βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου, το οποίο σημαίνει ότι μπορούν να παραμείνουν υπό κράτηση «για μεγαλύτερη χρονική περίοδο προτού τους απαγγελθούν κατηγορίες».

Την ευθύνη για την επίθεση αυτή, η οποία στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον 67 ανθρώπους, ανέλαβε η οργάνωση Αλ Σαμπάμπ που δήλωσε πως ενήργησε σε αντίποινα για την κενυατική στρατιωτική επέμβαση που εξαπολύθηκε στην Σομαλία στα τέλη του 2011

Ο Λένκου επανέλαβε ότι η Κένυα είναι αποφασισμένη να μην αποσύρει τους στρατιώτες της από την Σομαλία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια αποστολή «εθνικής ασφάλειας».

«Πήγαμε στη Σομαλία επειδή οι Αλ Σαμπάμπ συνιστούσαν μια απειλή για την εθνική μας ασφάλεια (…) Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα σε αυτό το μέτωπο έως ότου κρίνουμε ότι προστατεύονται η ασφάλειά μας και τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο Λένκου..

«Αποσύρετε τους στρατιώτες σας (…) ειδάλλως να είσαστε έτοιμοι για άλλα λουτρά αίματος στο έδαφός σας», είχε προειδοποιήσει την Τετάρτη το βράδυ ο επικεφαλής των Σομαλών Σεμπάμπ, Άχμεντ Άμπντι Γκοντάν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυας πρόσθεσε εξάλλου πως δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για άλλους αγνοούμενους από την επίθεση αυτή στο εμπορικό κέντρο. Ο κενυατικός Ερυθρός Σταυρός είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι δεκάδες εξακολουθούν να αγνοούνται.

Διαβάστε ακόμη: Η «Λευκή Χήρα» που καταζητείται από την Interpol