«Έκαψε» την οικογένεια Τραμπ ο πρώην δικηγόρος του προέδρου – Απίστευτες καταγγελίες στο Κογκρέσο

«Έκαψε» την οικογένεια Τραμπ ο πρώην δικηγόρος του προέδρου – Απίστευτες καταγγελίες στο Κογκρέσο
epa07402029 Michael Cohen, former attorney to US President Donald J. Trump, testifies before the House Oversight and Reform Committee in the Rayburn House Office Building in Washington, DC, USA, 27 February 2019. Cohen is scheduled to testify before three congressional committees over three days. Lawmakers plan to grill the convicted felon over the Trump Tower Moscow project, and Cohen's facilitation of hush money payments to two women who alleged to having affairs with Trump before he took office. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ο άλλοτε προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, μίλησε για όλους και για όλα. Τεράστιες αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

Ο Μάικλ Κόεν, ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ισχυρίστηκε χθες καταθέτοντας σε Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι απείλησε σχεδόν 500 ανθρώπους ή φορείς μέσα σε μια δεκαετία, κατόπιν οδηγιών του εντολέα του.

“Πόσες φορές σας διέταξε ο κ. Τραμπ να απειλήσετε κάποιο πρόσωπο ή φορέα εκ μέρους του;” ρώτησε η Δημοκρατική βουλευτής Τζάκι Σπέιερ. “Αρκετές”, απάντησε ο Κόεν. Η βουλευτής επέμεινε, αρχίζοντας να ρωτάει αν ήταν 50, 100, 200 και όταν έφτασε στον αριθμό 500 ο Κόεν την σταμάτησε και είπε: “Πιθανότατα”.

Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του προέδρου των ΗΠΑ προειδοποίησε χθες τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές που αμφισβήτησαν την ειλικρίνειά του κατά την κατάθεσή του σε μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων να μην κάνουν το ίδιο λάθος που έκανε και εκείνος, παρέχοντας προστασία στον Ντόναλντ Τραμπ.

“Έκανα το ίδιο πράγμα που κάνετε εσείς τώρα, επί δέκα χρόνια. Προστάτευα τον κ. Τραμπ για δέκα χρόνια. Οι άνθρωποι που ακολουθούν τον κ. Τραμπ τυφλά όπως έκανα εγώ θα υποστούν τις ίδιες συνέπειες με εμένα” τόνισε.

Οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές προσπάθησαν επανειλημμένα να κλονίσουν τον Κόεν και να υποβαθμίσουν τα λεγόμενά του, παρουσιάζοντάς τον σαν αμετανόητο ψεύτη που επωφελήθηκε από τα οικονομικά εγκλήματα. Υποστηρίζουν επίσης ότι η κατάθεση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας των Δημοκρατικών να παραπέμψουν τον Τραμπ. “Δεν πιστεύω ότι ο Μάικλ Κόεν είναι ικανός να πει την αλήθεια”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Τζέιμς Κόμερ.

Όταν ρωτήθηκε από έναν Δημοκρατικό βουλευτή αν γνωρίζει ο ίδιος αν υπάρχουν άλλες παράνομες πράξεις που συνδέονται με τον Τραμπ και οι οποίες δεν αναφέρθηκαν στην Επιτροπή σήμερα, ο Κόεν απάντησε, χωρίς να διστάσει: “Ναι, και για άλλη μια φορά (σας λέω) ότι αποτελούν μέρος της έρευνας που διεξάγεται” από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο του έχει ζητήσει να μην αναφερθεί δημοσίως σε αυτές.

“Ρατσιστής” ο Τραμπ, κατά τον Κόεν

Για να στηρίξει τον χαρακτηρισμό του “ρατσιστή”, που απέδωσε στον Τραμπ, ο Κόεν είπε στα μέλη της Επιτροπής: “Η χώρα είδε τον κ. Τραμπ να φλερτάρει τους υπέρμαχους της λευκής φυλής και τους δογματικούς. Τον ακούσατε να χαρακτηρίζει τα φτωχότερα κράτη «σκατοχώρες». Σε ιδιωτικές συζητήσεις, είναι ακόμη χειρότερος” είπε και αφηγήθηκε μια σειρά από περιστατικά στα οποία υπήρξε μάρτυρας.

“Μια μέρα με ρώτησε αν μπορώ να κατονομάσω μια χώρα που κυβερνάται από κάποιον μαύρο και δεν είναι σκατοχώρα. Εκείνη την εποχή, πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα”.

“Ήμασταν στο αυτοκίνητο και διασχίζαμε μια δύσκολη συνοικία του Σικάγο. Είπε ότι ο μόνο οι μαύροι μπορούν να ζουν έτσι”.

“Και μου είπε ότι οι μαύροι δεν θα τον ψήφιζαν ποτέ επειδή είναι πολύ ηλίθιοι”.

Η χειρότερη εκδοχή του εαυτού του

Σύμφωνα με τον Κόεν, αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ μετατράπηκε στη “χειρότερη εκδοχή του εαυτού του”.

“Είναι ικανός να συμπεριφέρεται ευγενικά, όμως δεν είναι ευγενικός. Είναι ικανός να κάνει γενναιόδωρες πράξεις, αλλά δεν είναι γενναιόδωρος. Είναι ικανός να μείνει πιστός, όμως είναι βασικά άπιστος”, είπε περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα τον πρόεδρο.

Ο Τραμπ υπερέβαλε την αξία των περιουσιακών στοιχείων του “όταν αυτό εξυπηρετούσε τους σκοπούς του”, όπως όταν προσπάθησε να συμπεριληφθεί στη λίστα του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ενώ από την άλλη υποτιμούσε την αξία τους για να πληρώσει μικρότερους φόρους.

Ο Κόεν υποστήριξε ότι ο πελάτης του ζήτησε να του βρει έναν “ψεύτικο πλειοδότη” ο οποίος θα αγόραζε ένα πορτρέτο του σε δημοπρασία. Ο στόχος ήταν να διασφαλίσει ότι η τιμή του πίνακα θα ήταν η υψηλότερη της ημέρας. Ο πλειοδότης αγόρασε τελικά το πορτρέτο έναντι 60.000 δολαρίων και κατόπιν ο Τραμπ έδωσε οδηγίες στο φιλανθρωπικό Ίδρυμα Τραμπ να του επιστρέψει τα χρήματα.

Μια άλλη συχνή πρακτική του Κόεν ήταν να τηλεφωνεί σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στους οποίους οφείλονταν χρήματα και να τους δηλώνει ότι δεν θα έπαιρναν τα λεφτά τους ή ότι θα λάμβαναν μικρότερα ποσά. “Όταν είπα στον Τραμπ για την επιτυχία μου, το γλέντησε”, ισχυρίστηκε.

Για το “χρυσό συμβόλαιο” της Novartis

Σχετικά με τη σύμβαση, ύψους 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων, που υπέγραψε με τη Novartis μετά την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία, ο Κόεν είπε ότι η ελβετική φαρμακοβιομηχανία ήθελε από εκείνον να γίνει λομπίστας της.

“H Novartis μου έστειλε το συμβόλαιο που ανέφερε συγκεκριμένα ότι ήθελαν να ασκώ παρασκηνιακά πιέσεις. Ότι ήθελαν από εμένα να παρέχω πρόσβαση στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου”, είπε, τονίζοντας ότι ο ίδιος διέγραψε αυτήν την παράγραφο και έγραψε ότι δεν θα γίνει λομπίστας, υπογράφοντας με τα αρχικά του.

Η Novartis είναι μία από τις πολλές εταιρείες που πλήρωναν τον Κόεν, μέσω της εταιρείας συμβούλων Essential Consultants, μετά τις εκλογές του 2016, για να έχουν πρόσβαση στην κυβέρνηση. Ο δικηγόρος είπε σήμερα ότι πρόσφερε στη φαρμακοβιομηχανία αυτοπρόσωπη και τηλεφωνική επικοινωνία “όποτε το χρειαζόταν” και υπολόγισε ότι μίλησε με στελέχη της περίπου έξι φορές.

“Έξι φορές;! Γουάου! 200.000 δολάρια το τηλεφώνημα”, του απάντησε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μαρκ Μίντοους.

Όταν αποκαλύφθηκαν οι πληρωμές της Novartis στον Κόεν, πέρσι, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραδέχτηκε ότι το συμβόλαιο αυτό ήταν “λάθος” και ότι θα έπρεπε να τον έχει απολύσει από τον Μάρτιο του 2017.

Καταγγέλει και τον στενό κύκλο του Τραμπ ο Κόεν

Στην σύγκρουση μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Μάικλ Κόεν μερικοί από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο ενδιάμεσο περιβάλλον της συνεργασίας τους υπέστησαν παράπλευρες απώλειες, σχολιάζει το “Politico.”

Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος και μεσάζοντας του Τραμπ ανέφερε αρκετά ονόματα ανθρώπων του εσωτερικού περιβάλλοντος του Τραμπ στην διάρκεια της δημόσιας κατάθεσης που έδωσε χθες ενώπιον της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο Κόεν αναφέρθηκε στα ενήλικα παιδιά του Αμερικανού προέδρου, στα στελέχη διοίκησης των επιχειρήσεων Τραμπ, στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Αμερικανού προέδρου, στον πρώτο επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016, αλλά και στη νομική ομάδα του Τραμπ.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν κάποιος από τους ανθρώπους που ανέφερε στην κατάθεσή του ο Κόεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την άσκηση ποινικής δίωξης ή άλλες νομικές συνέπειες.

Στην διάρκεια της κατάθεσής του, ο ίδιος αρνήθηκε να απαντήσει σε αρκετές ερωτήσεις που του απηύθυναν τα μέλη της επιτροπής σχετικά με τα πρόσωπα στα οποία ο ίδιος αναφέρθηκε, καθώς οι δραστηριότητες των προσώπων αυτών διερευνώνται στο πλαίσιο ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις ομοσπονδιακές αρχές.

Οποιαδήποτε πληροφορία που ανέφερε ο Κόεν για τα πρόσωπα του περιβάλλοντος του Τραμπ μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για μελλοντικές νομικές υποθέσεις. Αρκετά από τα πρόσωπα αυτά έχουν ήδη καταθέσει στις ομοσπονδιακές αρχές, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ενώπιον επιτροπών του Κογκρέσου, αφήνοντας ανοιχτό το περιθώριο μελλοντικών νομικών περιπετειών σε σημεία τα οποία δεν έχουν διευκρινιστεί επαρκώς.

Από την άλλη μεριά είναι αμφίβολο ότι οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς θα προωθήσουν κάποια υπόθεση μόνο από τα λεγόμενα του Κόεν, δεδομένου ότι ο ίδιος έχει παραδεχτεί πως είπε πολλές φορές ψέματα για λογαριασμό του Τραμπ, ενώ προηγούμενα έχει παραδεχτεί την ενοχή για την διάπραξη ψευδορκίας ενώπιον του Κογκρέσου.

Κατ’ ελάχιστον τα σχόλια του Κόεν για τους ανθρώπους του εσωτερικού κύκλου του Τραμπ είναι ενδεχόμενο να προκαλέσουν την διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών από τα μέλη του Κογκρέσου, καθώς συνεχίζουν να διερευνούν οτιδήποτε σχετίζεται με την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά κι ότι έχει σχέση με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τραμπ.

Ο Κόεν αναφέρθηκε συγκριμένα στα ονόματα των μελών της οικογένειας Τραμπ:

Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ

Ο Τραμπ Τζούνιορ βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αρκετών απαντήσεων του Κόεν, συμπεριλαμβανομένης και μίας άμεσης κατηγορίας, για τον ρόλο που είχε ο μεγαλύτερος γιος του Αμερικανού προέδρου σε εγκληματική συνωμοσία, μέσω της βοήθειας που προσέφερε για να εξυπηρετήσει τις πληρωμές στην πρωταγωνίστρια αισθησιακών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς.

“Νομίζω ότι η κορυφαία υπογραφή, είναι η υπογραφή του,” είπε ο Κόεν δείχνοντας τον Τραμπ Τζούνιορ, για την υπογραφή μιας επιταγής 35.000 δολαρίων που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2017, στο πλαίσιο μιας τμηματικής αποζημίωσης του συνολικού ποσού των 130.000 δολαρίων, που είχε κανονίσει να μεταφερθεί στην Ντάνιελς πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Το παραστατικό αυτό, αναφέρεται σε ένα από τα οικονομικά εγκλήματα, τα οποία, παραδέχτηκε πέρσι ότι διέπραξε ο Κόεν.

Ωστόσο, οι εισαγγελείς δεν έχουν προχωρήσει στην απαγγελία κάποιας κατηγορίας σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ.

Η κατάθεση του Κόεν ήρθε επίσης, σε αντίθεση με τα όσα έχει καταθέσει ο Τραμπ Τζούνιορ στο Κογκρέσο αναφορικά με το σχέδιο για την κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Μόσχα. Ο Τραμπ Τζούνιορ είχε δηλώσει στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, τον Σεπτέμβριο του 2017 ότι ο ίδιος είχε “μόνο περιφερειακά ενημερωθεί” για την αναφερόμενη προσπάθεια.

Ωστόσο, ο Κόεν στην χθεσινή κατάθεσή του δήλωσε ότι ο Τραμπ Τζούνιορ είχε λάβει πολλές ενημερώσεις για την προσπάθεια που έκαναν οι επιχειρήσεις Τραμπ κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο κι αναφορικά με την κατασκευή ενός κτιρίου υπό την εμπορική ταυτότητα Τραμπ, στην ρωσική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κόεν, ο ίδιος έκανε “περίπου 10” ενημερώσεις στον Τραμπ Τζούνιορ ή στην Ιβάνκα Τραμπ ή και στους δύο, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί επαρκώς η χρονική περίοδος που έγιναν οι ενημερώσεις αυτές.

Ο Κόεν είπε επίσης, ότι ο Τραμπ Τζούνιορ είναι το στέλεχος των επιχειρήσεων Τραμπ που έχει αναγνωριστεί από τους εισαγγελείς στο δικαστήριο ως “το Διοικητικό Στέλεχος -2.” Το πρόσωπο αυτό, ενέκρινε τουλάχιστον μία από τις πληρωμές που έγιναν στο πλαίσιο του διακανονισμού για την αποζημίωση της Ντάνιελς.

Από την άλλη μεριά, η πραγματική ταυτότητα του στελέχους αυτού, παρέμεινε σε αμφιβολία χθες, καθώς η εφημερίδα “The Wall Street Journal” ανέφερε ότι το στέλεχος των επιχειρήσεων Τραμπ για τον οποίο γίνεται λόγος, είναι ο υπεύθυνος για τις μεσιτικές συναλλαγές του ομίλου, Τζέφρεϊ ΜακΚόνι.

Ένας δικηγόρος των επιχειρήσεων Τραμπ, τις οποίες διοικεί ο Τραμπ Τζούνιορ μαζί με τον αδερφό του Έρικ, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ασκεί τα προεδρικά του καθήκοντα, δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ Τζούνιορ προχώρησε σε μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter για όσο χρονικό διάστημα η κατάθεση του Κόεν ήταν σε εξέλιξη: “Ο Κόεν είπε ψέματα ενόρκως τρεις φορές ότι ο ίδιος δεν είχε ενδιαφέρον για έναν ρόλο στην κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος μίλησε σε οποιονδήποτε μπορούσε να τον ακούσει για την θέση του Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου ή οποιαδήποτε άλλη θέση. Πολλοί δημοσιογράφοι το ήξεραν αυτό. Δεν μπορεί να κάτι τίποτε άλλο από το να ψευδομαρτυρεί.”

Ιβάνκα Τραμπ

Ο Κόεν κατέθεσε ότι όπως κι ο Τραμπ Τζούνιορ έτσι και η Ιβάνκα λάμβανε ενημερώσεις για το σχέδιο κατασκευής του Πύργου Τραμπ στην Μόσχα. Δεν έχει ξεκαθαριστεί τι ακριβώς έχει απαντήσει η ίδια στους ανακριτές της υπόθεσης, ενώ οι δημόσιες δηλώσεις της προκαλούν ερωτηματικά σχετικά με τον ισχυρισμό της εγκατάλειψης του σχεδίου κατασκευής του Πύργου Τραμπ στην Μόσχα, στις αρχές της προεκλογικής εκστρατείας το 2016.

Σε μία συνέντευξή της, νωρίτερα μέσα στον Φεβρουάριο, η ίδια υποβάθμισε την προσπάθεια που γίνονταν για την υλοποίηση του αναφερόμενου σχεδίου στην Μόσχα, δηλώνοντας ότι “κυριολεκτικά δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα” για το σχέδιο.

“Δεν ήταν ακριβώς, ένα προχωρημένο σχέδιο. Ήταν πραγματικά κάτι απροσδιόριστο στο μυαλό μας,” είχε δηλώσει η Ιβάνκα στο ABC News.

Ένας δικηγόρος της Ιβάνκα Τραμπ αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Έρικ Τραμπ

Ο Κόεν κατέθεσε ότι ορισμένες από τις επιταγές που έλαβε για την πληρωμή της Ντάνιελς, είναι ενδεχόμενο να είχαν υπογραφεί από τον Έρικ Τραμπ, χωρίς ωστόσο, ο ίδιος να προσκομίσει κάποια αντίγραφα από τις επιταγές αυτές.

Παρά το γεγονός ότι ο Κόεν σε κάποιο σημείο συμφώνησε ότι υπήρξε διάπραξη εγκληματικής συνωμοσίας, σε κάποιο άλλο σημείο της κατάθεσής του είπε ως δεν μπορούσε να πει με σιγουριά ότι ο Έρικ Τραμπ, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ ή ο διευθυντής οικονομικών των επιχειρήσεων Τραμπ Άλεν Γουέισελμπεργκ γνώριζαν ότι οι πληρωμές αυτές ήταν “εσφαλμένες και παράνομες.”

“Δεν μπορώ να βγάλω αυτό το συμπέρασμα,” είπε ο Κόεν.

Ο Έρικ Τραμπ κι ένας δικηγόρος των επιχειρήσεων Τραμπ, δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα σχολιασμού.

Φοβάται για τη ζωή του ο Κόεν  

Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Μάικλ Κόεν, εξέφρασε κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στο Κογκρέσο την Τετάρτη τον φόβο πως ο μεγιστάνας των ακινήτων δεν πρόκειται να επιτρέψει στον διάδοχό του να πάρει «ειρηνικά» τον έλεγχο του Λευκού Οίκου, σε περίπτωση που ηττηθεί στις προεδρικές εκλογές του 2020.

«Δοθείσης της εμπειρίας μου όταν εργαζόμουν για τον κ. Τραμπ, φοβάμαι πως εάν χάσει τις εκλογές το 2020, δεν θα υπάρξει ποτέ ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας», υποστήριξε ο Κόεν, κλείνοντας την κατάθεσή του στην Επιτροπή Εποπτείας και Μεταρρυθμίσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ήταν δημόσια.

Πηγή: Politico, ΑΠΕ, Reuters