Καθηγητής ισχυρίζεται ότι έχασε 25 κιλά τρώγοντας μόνο στα McDonald’s!

Καθηγητής ισχυρίζεται ότι έχασε 25 κιλά τρώγοντας μόνο στα McDonald’s!

Σε βίντεο που προωθήθηκε στα σχολεία των ΗΠΑ και προκαλεί αντιδράσεις.

Η McDonald’s παλεύει να βρει λύση στο πρόβλημα των μειούμενων πωλήσεων και της προβληματικής φήμης της. Στα πλαίσια αυτά, προωθεί μια ταινία που συμβουλεύει τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στις ΗΠΑ ότι αν τρώνε στα McDonald’s, θα ακολουθούν μια υγιεινή, «ισορροπημένη» διατροφή.

Η εταιρεία προσφέρει στα σχολεία των ΗΠΑ ένα ντοκιμαντέρ ενός καθηγητή θετικών επιστημών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έτρωγε μόνο στα McDonald’s για έξι μήνες και έχασε περίπου 25 κιλά. Παράλληλα, έκανε και γυμναστική.

Ο Τζον Τσίσνα έφτιαξε το μικρό ντοκιμαντέρ ‘540 Meals: Choices Make the Difference’ («540 γεύματα: Οι Επιλογές Κάνουν τη Διαφορά») το 2014 ως απάντηση στο ‘Super Size Me’ του Μόργκαν Σπέρλοκ, το οποίο υπήρξε ένα δριμύ κατηγορώ όχι μόνο εναντίον των McDonald’s αλλά εναντίον του συνόλου του κλάδου της ταχείας εστίασης. Ο Σπέρλοκ δεν έτρωγε τίποτε άλλο εκτός από McDonald’s για 30 ημέρες και κατέληξε να έχει μια σειρά σωματικών και ψυχολογικών προβλημάτων, όπως αύξηση βάρους, αύξηση χοληστερίνης, και μεταβολές διάθεσης.

Σε αντίθεση με τον Τσίσνα, ο Σπέρλοκ δεν επέλεγε τι να τρώει και τι να μην τρώει, και απαντούσε πάντα «ναι» όταν τον ρωτούσε η ταμίας αν θα ήθελε το μεγάλο μέγεθος της κάθε μερίδας.

Αντίθετα, ο Τσίσνα περιόρισε τη δίαιτά του στις 2.000 θερμίδες την ημέρα, αν και δοκίμασε τουλάχιστον μία φορά καθετί που υπάρχει στο μενού ενός McDonald’s.

Η συγγραφέας Μπετίνα Ελίας Σίγκελ έγραψε στο ιστολόγιό της ότι η McDonald’s έχει εκδώσει έναν οδηγό για καθηγητές στον οποίο αυτοί ενθαρρύνονται να προβάλλουν το 20λεπτο ντοκιμαντέρ στις τάξεις, συμπληρωματικά προς την αγωγή διατροφής.

Η Σίγκελ, η οποία προσπαθεί να διαδώσει τη σημασία της προσφοράς υγιεινών γευμάτων στα σχολεία, είναι ιδιαίτερα επικριτική. Το ντοκιμαντέρ «δεν είναι παρά ένα διαφημιστικό για τη συγκεκριμένη αλυσίδα ταχείας εστίασης που αντιμετωπίζει προβλήματα» έγραψε. Και, ακόμα χειρότερα, «προωθεί μια εξαιρετικά ανθυγιεινή προσέγγιση στη διατροφή, εφόσον μεταφέρει ακόμα και σε παιδιά το μήνυμα ότι το να τρώνε φαστ-φουντ σε τακτική βάση δεν είναι επιβλαβές».

Η McDonald’s, εντωμεταξύ, συνεχίζει να υποστηρίζει τη χρήση του ντοκιμαντέρ και τονίζει ότι δεν το δημιούργησε η ίδια.

Το «αρχικό πείραμα του Τσίσνα πραγματοποιήθηκε ανεξάρτητα από την McDonald’s και η εταιρεία δεν έμαθε σχετικά με το πείραμά του παρά μόνο όταν αυτό έτυχε της προσοχής των μέσων ενημέρωσης τον Ιανουάριο του 2014» έγραψε η εκπρόσωπος της McDonald’s Λίζα Μακόμπ σε email της στο Fortune.

«Την ίδια χρονιά, η McDonald’s όρισαν τον Τζον Τσίσνα επίσημο πρεσβευτή του brand μας και πλέον ο ίδιος ταξιδεύει σε ολόκληρη τη χώρα για να μοιραστεί τη δική του ιστορία επιλογής και ισορροπίας».

Πηγή: Fortune.com