Κατρούγκαλος: Έκλεισε η συμφωνία για το ασφαλιστικό

Κατρούγκαλος: Έκλεισε η συμφωνία για το ασφαλιστικό
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το ασφαλιστικό στο Υπουργείο Εργασίας, Αθήνα, τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Σύμφωνα με τον υπουργό οι εκπρόσωποι των δανειστών έκαναν δεκτές τις ελληνικές προτάσεις.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη νέα συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της τρόικας, δήλωσε πώς έκλεισε η συμφωνία για το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με τον υπουργό οι εκπρόσωποι των δανειστών έκαναν δεκτές τις ελληνικές προτάσεις και απομένει διαφορά της τάξης των 70 εκατ. ευρώ, η οποία θα αναζητηθεί τρόπος να καλυφθεί σε τεχνικό επίπεδο.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική μια μέρα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει στα χέρια ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Να σημειωθεί ότι οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα και να μην μεταβούν στο ‘Αμστερνταμ για το Eurogroup για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ ο υπουργός κάνει πίσω στην εξαίρεση των βουλευτών από τις περικοπές στις συντάξεις, μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού.

«Ο πρωθυπουργός επίσης με κάλεσε για να συζητήσουμε το θέμα που είχε ανακύψει με τις συντάξεις των βουλευτών αυτών δηλαδή που είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από το 2012. Όπως γνωρίζετε δεν υπήρχε νέα ρύθμιση στο νομοσχέδιο για αυτούς οι βουλευτικές συντάξεις έχουν καταργηθεί από το 2012 και μετά. Οι νέοι βουλευτές παίρνουν σύνταξη από το ασφαλιστικό τους ταμείο όπως όλοι οι εργαζόμενοι», είπε σε συνέχεια των δηλώσεων του ο κ. Κατρούγκαλος για να καταλήξει: «Στο νόμο δεν είχαμε στείλει τις βουλευτικές συντάξεις στο νέο φορέα κοινωνικής ασφάλισης ακριβώς γιατί ο νέος φορέας θα περιλαμβάνει συντάξεις για τις οποίες έχουν καταβληθεί εισφορές. Επειδή όμως δημιουργήθηκε ένας πολιτικός θόρυβος υποβολιμαία όχι επειδή υπήρχε ένα πραγματικό θέμα ο πρωθυπουργός μου ζήτησε και αποδέχτηκα απολύτως γιατί είναι λογικότατο να μην υπάρξει η εξαίρεση των βουλευτών από τον νέο ΕΦΚΑ και οι βουλευτές λοιπόν οι παλιοί, θα παίρνουν συντάξεις από το νέο φορέα κοινωνικής ασφάλισης. Το πολιτικό μήνυμα είναι σαφές ότι όχι μόνο δεν θέλουμε να προστατεύσουμε προνόμια, αλλά όλοι απολύτως όλοι από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον πρόεδρο των παλιών συνταξιούχων της Βουλής μέχρι το τελευταίο μπλοκάκι θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση θα έχουν μια αντιμετώπιση που βασίζεται στους κανόνες της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».