«Καζάνι που βράζει» το Ιράν – Αυστηρή προειδοποίηση της κυβέρνησης προς τους διαδηλωτές

«Καζάνι που βράζει» το Ιράν – Αυστηρή προειδοποίηση της κυβέρνησης προς τους διαδηλωτές

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύκτας - Δύο νεκροί και δεκάδες συλλήψεις - «Ο κόσμος σας παρακολουθεί» το μήνυμα του Τραμπ.

Για τρίτη ημέρα συνεχίστηκαν χθες στο Ιράν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν σε διάφορες πόλεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαφθορά και την άσχημη πορεία της οικονομίας και του πληθωρισμού. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύκτας διαδηλώσεων, ενώ δεκάδες συνελήφθησαν και δημόσια κτίρια δέχθηκαν επιθέσεις.

Βίντεο που δημοσιοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν χιλιάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν μέσα στη νύκτα σε πόλεις σ’ όλο το Ιράν. Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης άρχισαν κι αυτά να δημοσιοποιούν βίντεο των διαδηλώσεων, παρουσιάζοντας ως «αντεπαναστάτες» αυτούς που καίνε ιρανικές σημαίες ή επιτίθενται σε δημόσια κτίρια.

Πρόκειται για τις σημαντικότερες διαδηλώσεις από το κίνημα αμφισβήτησης κατά της επανεκλογής του υπερσυντηρητικού πρώην προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ το 2009, το οποίο είχε κατασταλεί βίαια.

Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων στην πόλη Ντορούντ (δυτικό Ιράν), δήλωσε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας του Λορεστάν Χαμπιμπολάχ Χοτζαστεπούρ, κατηγορώντας «εχθρικές ομάδες και ξένες υπηρεσίες πληροφοριών ότι βρίσκονται πίσω από τις ταραχές». Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως οι δυνάμες ασφαλείας δεν άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών. «Ο στόχος μας ήταν να βάλουμε ειρηνικά τέλος στις διαδηλώσεις, αλλά λόγω της παρουσίας ορισμένων ατόμων και ομάδων, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν», όπως είπε.

Σε λογαριασμό στο Telegram των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος στρατού του καθεστώτος, αναφέρεται πως «ένοπλοι διείσδυσαν μεταξύ των διαδηλωτών και άνοιξαν πυρ στα τυφλά εναντίον των πολιτών και εναντίον της νομαρχίας».

Εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα, η οποία είναι απομονωμένη και εδώ και χρόνια επιβάλλονται σε βάρος της διεθνείς κυρώσεις για τις ευαίσθητες πυρηνικές δραστηριότητές της, ξέσπασαν την Πέμπτη διαδηλώσεις σε μερικές επαρχιακές πόλεις και στη συνέχεια πήραν έκταση. Διαδηλώσεις κατά των οικονομικών δυσχερειών, αλλά επίσης εναντίον της εξουσίας, συνεχίσθηκαν την Παρασκευή και χθες, Σάββατο. Συνθήματα όπως «Θάνατος στον δικτάτορα» ακούσθηκαν από διαδηλωτές.

Ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών Αμπντολρεζά Ραχμανί Φαζλί προειδοποίησε σήμερα το πρωΐ όλους εκείνους που «χρησιμοποιούν τη βία και πιστεύουν στην αναρχία», έπειτα από ακόμη μία νύκτα με επεισόδια σε όλην την επικράτεια της χώρας. «Εκείνοι που καταστρέφουν τα κοινά αγαθά, που πιστεύουν στην αναρχία και δρουν στην παρανομία θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους και να πληρώσουν το τίμημα. Θα αντιδράσουμε εναντίον της βίας και εκείνων που προκαλούν τον φόβο και τον τρόμο», δήλωσε ο Ραχμανί Φαζλί, μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Στην Τεχεράνη, εκατοντάδες διαδηλωτές αντιστάθηκαν χθες το βράδυ στις αστυνομικές δυνάμεις στη συνοικία του πανεπιστημίου, πριν διαλυθούν με δακρυγόνα. Το πρακτορείο ειδήσεων Mehr ανέβασε στην ιντερνετική υπηρεσία Telegram βίντεο που δείχνουν διαδηλωτές να επιτίθενται σε ένα δημαρχείο στην Τεχεράνη, ανατρέποντας ένα όχημα της αστυνομίας και καίγοντας κάδους σκουπιδιών. «Μικρές ζημιές προκληθηκαν στο δημαρχείο», δήλωσε ο δήμαρχος της Τεχεράνης Μοχαμάντ-Αλί Ναζαφί.Άλλα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για καταστροφές στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ILNA, 80 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες στο Αράκ (κεντρικό Ιράν) στη διάρκεια των διαδηλώσεων ενώ τρείς ή τέσσερις άνθρωποι τραυματίσθηκαν. «Άτομα επιχείρησαν να επιτεθούν σε δημόσια κτίρια, αλλά δεν τα κατάφεραν. Η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τις εικόνες που διαδόθηκαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, διαδηλώσεις διοργανώθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας. Ωστόσο είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα των εικόνων αυτών. Παράλληλα αποκαταστάθηκαν οι συνδέσεις Ίντερνετ και της κινητής τηλεφωνίας που είχαν διακοπεί χθες βράδυ.

Σιωπή των Χαμενεΐ και Ροχανί
Είναι η πρώτη φορά από το 2009 που τόσες πόλεις πλήττονται από μια τέτοια κινητοποίηση. Όμως το καθεστώς συνεχίζει να έχει μεγάλη υποστήριξη μεταξύ του πληθυσμού. Χθες Σάββατο χιλιάδες άνθρωποι κινητοποιήθηκαν για να γιορτάσουν την επέτειο της συγκέντρωσης που έβαλε τέλος στην αμφισβήτηση του 2009. Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις φαίνεται να γίνονται από τη φτωχή τάξη της κοινωνίας, που εκφράζει τον θυμό της για την ανεργία, την ακρίβεια και τα οικονομικά σκάνδαλα.

«Αυτές οι διαδηλώσεις γίνονται από ένα μέρος της κοινωνίας που αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, κυρίως αυτούς που έχασαν τα χρήματά τους με την πτώχευση πιστωτικών ιδρυμάτων», εκτιμά ο Παγιάμ Παρχίζ, διευθυντής του δικτύου του μεταρρυθμιστικού μέσου ενημέρωσης Nazar.

Ούτε ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Αλί Χαμενεΐ ούτε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί έχουν αντιδράσει δημόσια από την αρχή των ταραχών. Ο Ροχανί επανεξελέγη θριαμβευτικά τον περασμένο Μάιο με υποσχέσεις για οικονομική βελτίωση και περισσότερες κοινωνικές και πολιτιστικές ελευθερίες.

Προειδοποίηση Τραμπ: «Ο κόσμος σας παρακολουθεί»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα την προειδοποίησή του προς τις ιρανικές αρχές, με αφορμή τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι «τα καταπιεστικά καθεστώτα ποτέ δεν αντέχουν στον χρόνο».

«Όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι ο καλός λαός του Ιράν θέλει μια αλλαγή και ότι, εκτός από την τεράστια στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ, αυτό που φοβούνται περισσότερο οι ηγέτες (του Ιράν) είναι ο ιρανικός λαός», έγραψε σε ένα μήνυμά του στο Twitter, επαναλαμβάνοντας ένα απόσπασμα από την ομιλία που είχε εκφωνήσει στις 19 Σεπτεμβρίου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Το μήνυμα αυτό συνοδευόταν από ένα βίντεο της ομιλίας του.

«Τα καταπιεστικά καθεστώτα ποτέ δεν αντέχουν στον χρόνο και θα έρθει η ημέρα που ο λαός του Ιράν θα πρέπει να επιλέξει. Ο κόσμος παρακολουθεί!» συνέχισε, σε δεύτερο μήνυμά του.

Την Παρασκευή, πάντα στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε την ιρανική κυβέρνηση «να σέβεται τα δικαιώματα του λαού, ιδίως το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου».

Νωρίτερα, η Τεχεράνη απέρριψε αυτές τις «καιροσκοπικές» δηλώσεις. «Ο ιρανικός λαός δεν αποδίδει καμία αξία στις καιροσκοπικές δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων και του Τραμπ”, είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Μπαχράμ Γασεμί.

Διαδηλώσεις Ιρανών αντιφρονούντων στην Ευρώπη
Αρκετές δεκάδες Ιρανοί αντιφρονούντες διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι και το Βερολίνο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συμπατριώτες τους που διαμαρτύρονται τις τελευταίες ημέρες στο Ιράν για τη διαφθορά και τον πληθωρισμό.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, περίπου 40 Ιρανοί συγκεντρώθηκαν σε μικρή απόσταση από την πρεσβεία του Ιράν, ζητώντας μεταξύ άλλων να σταματήσει η “ανάμιξη” της Τεχεράνης στη Συρία και τον Λίβανο. “Μια από τις διεκδικήσεις που φτάνουν απ’ όλες τις πόλεις (σ.σ. του Ιράν) είναι ακριβώς αυτή: Εγκαταλείψτε τη Συρία, σταματήστε τις παρεμβάσεις στον Λίβανο ή τη Γάζα, πρέπει να ασχοληθούμε με εμάς” είπε στο Γαλλικό Πρακτορίο ο Αφσίν Αλαβί, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εθνικής Αντίστασης (CNRI) που εδρεύει στο Παρίσι. Όπως υποστήριξε, οι πρόσφατες διαδηλώσεις αγγίζουν “μια ευρύτερη βάση της ιρανικής κοινωνίας (…) ανθρώπους της μεσαίας τάξξης αλλά κυρίως τη στρατιά των ανέργων, των πεινασμένων που υπέφεραν οικονομικά από τις συνέπειες της διαφθοράς”.

Το CNRI είναι ένας πολιτικός συνασπισμός ιρανικών οργανώσεων της αντιπολίτευσης. Η γνωστότερη από αυτές είναι οι Μουτζαχεντίν του Λαού, που χαρακτηριζόταν “τρομοκρατική οργάνωση” μέχρι το 2008 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέχρι το 2012 από τις ΗΠΑ.

Στο Βερολίνο, περίπου 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία του Ιράν ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί στη χώρα.