Κέρδη 24,4 εκατ. ευρώ για την Eurobank Properties

Κέρδη 24,4 εκατ. ευρώ για την Eurobank Properties

Στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, καθώς, επίσης και στην αύξηση των εσόδων από μισθώματα οφείλεται η θετική πορεία της εταιρείας.

Στα 24,4 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Eurobank Properties, για το πρώτο εξάμηνο του 2014, έναντι ζημιών 8,8 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Ειδικότερα, η πορεία των βασικών μεγεθών του ομίλου, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ήταν η ακόλουθη:

– Τα έσοδα από μισθώματα παρουσίασαν αύξηση κατά 20% (22,8 εκατ. ευρώ έναντι 19 εκατ. ευρώ), κυρίως, λόγω της ενσωμάτωσης των εσόδων, προερχόμενα από νέες επενδύσεις.

– Τα έσοδα από τόκους παρέμειναν στα ίδια επίπεδα (4,1 εκατ. ευρώ έναντι 4,0 εκατ. ευρώ), παρά την πτωτική τάση των επιτοκίων καταθέσεων, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου 2014, λόγω της αύξησης των ταμειακών διαθεσίμων, προερχόμενα, κυρίως, από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας στις 31 Ιανουαρίου 2014.

– Τα χρηματοοικονομικά έξοδα εμφάνισαν μείωση κατά 8% (1,1 εκατ. ευρώ έναντι 1,2 εκατ. ευρώ), λόγω της αποπληρωμής μέρους δανειακών υποχρεώσεων.

– Τα κέρδη του ομίλου από αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία ανήλθαν στα 2,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 27,6 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Τα εν λόγω κέρδη της κλειόμενης περιόδου οφείλονται κατά ποσό 5,3 εκατ. ευρώ στις νέες επενδύσεις, ενώ για το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο της 30ης Ιουνίου 2013 προέκυψε ζημιά ποσού 2,9 εκατ. ευρώ.

– Τα έξοδα φόρων επί των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 46% (2 εκατ. ευρώ έναντι 1,4 εκατ. ευρώ), λόγω της μεταβολής του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Σημειώνεται ότι το ενιαίο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και ο φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) αντικαταστάθηκαν από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Το εν λόγω κονδύλι στην τρέχουσα περίοδο αφορά πρόβλεψη, η οποία θα οριστικοποιηθεί με την καταβολή του φόρου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι βασικοί δείκτες του ομίλου διαμορφώνονται, ως εξής:

Δείκτης Γενικής Ρευστότητας (Κυκλοφορούν Ενεργητικό προς Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις): 10,1 φορές έναντι 2,8 φορές.

Υποχρεώσεις προς Σύνολο Ενεργητικού: 7% έναντι 16%.

Δάνεια προς Επενδύσεις: 9% έναντι 22%.

Κεφάλαια από τη Λειτουργία (FFOs): 21 εκατ. ευρώ έναντι 19 εκατ. ευρώ.

Η σαφής βελτίωση των βασικών δεικτών οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, καθώς, επίσης και στην αύξηση των εσόδων από μισθώματα.

Την 30η Ιουνίου 2014, η εσωτερική αξία του ομίλου (NAV) ανέρχεται στα 830 εκατ. ευρώ ή 8,20 ευρώ ανά μετοχή.

Διαβάστε ακόμη:

Το 13,47% των μετοχών της Eurobank Properties πούλησε η Eurobank

Eurobank Properties: Αύξηση κερδών στο α’ τρίμηνο του 2014