Καιρός να ξεχάσετε όσα ξέρατε για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων

Καιρός να ξεχάσετε όσα ξέρατε για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων

Ο κόσμος όπως τον ξέραμε, δεν υπάρχει πια.

Σε εκτενή έκθεσή της, η Citigroup κάνει λόγο για το τέλος της «Pax Americana», δηλαδή για το τέλος της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο περιόδου η οποία βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην αμερικανική στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική ισχύ για τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας, το πρόβλημα είναι πως δεν φαίνεται τίποτα ικανό να αναπληρώσει το κενό που θα αφήσει η Pax Americana. Μεταξύ των βασικών συνεπειών αυτής της πιο εύθραυστης και επισφαλούς κατάστασης θα είναι, σύμφωνα με τη Citigroup, η δημιουργία του φαινομένου Black Swan (=Μαύρος Κύκνος), δηλαδή γεωπολιτικά γεγονότα που παράγουν αστάθεια και εκτείνονται σε πολλές τάξεις μεγέθους και καθιστούν δυσκολότερη τη λήψη αποφάσεων για τους πολιτικούς ηγέτες και τους επικεφαλής των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Για τους επενδυτές, το μεγαλύτερο «πακέτο» είναι ότι όλα αυτά τα διαγράμματα δείχνουν την προ κρίσης οικονομική ανάπτυξη, την προκύπτουσα διαδρομή για αργή ανάκαμψη και το «παραγωγικό κενό».

Σε αυτό το πλαίσιο που περιγράφεται από τη Citi, δεν υπάρχει φαινομενικά η παραμικρή ελπίδα ότι τα πράγματα θα επιστρέψουν στην προηγούμενη κατάσταση. Κι αυτό, γιατί όπως αναφέρει η έκθεση της Citigroup «δεν έχει αναδυθεί καμία παγκόσμια ή περιφερειακή δύναμη που να είναι διατεθειμένη να αναπληρώσει με υπευθυνότητα το κενό που αφήνει η Αμερική».