Κι όμως, κάποιοι εκατομμυριούχοι εκλιπαρούν για περισσότερους φόρους

Κι όμως, κάποιοι εκατομμυριούχοι εκλιπαρούν για περισσότερους φόρους
Photo:

«Μπορούμε άνετα να πληρώνουμε τους τρέχοντες φόρους μας, και μπορούμε να πληρώνουμε ακόμα περισσότερο» έγραψαν κάποιοι εκατομμυριούχοι σε επιστολή τους προς την Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Μια ομάδα περίπου 50 εκατομμυριούχων που ζουν στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης έγραψαν, σύμφωνα με το Associated Press, ανοιχτή επιστολή στον Κυβερνήτη Άντριου Κουόμο και «ηγέτες της νομοθετικής εξουσίας» όπου υποστηρίζουν τη θέσπιση περισσότερων φόρων για τους πλούσιους ώστε να χρηματοδοτηθούν προγράμματα για την αντιμετώπιση της εισοδηματικής ανισότητας και την επένδυση σε υποδομές. Η ομάδα υποστηρίζει μια πρόταση φορολογικής πολιτικής από το Fiscal Policy Institute, μια προοδευτική δεξαμενή σκέψης με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Πρόσφατα, ένας μικρός αριθμός πλουσίων – στους οποίους συγκαταλέγονται γνωστοί δισεκατομμυριούχοι όπως ο Μπιλ Γκέιτς, ο Γουόρεν Μπάφετ, ο Καρλ Άικαν και ο Τσαρλς Κοχ – εξέφρασαν δημοσίως την ανησυχία τους γύρω από την αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα. Κάποιοι προειδοποιούν ότι ίσως δημιουργείται μια μόνιμη τάξη πολιτών δεύτερης κατηγορίας ενώ την ίδια στιγμή οι πλούσιοι κακομαθαίνουν.

Μεταξύ αυτών που υπογράφουν την επιστολή, συναντάμε την Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ, σκηνοθέτρια και εγγονή του συνιδρυτή της Walt Disney Ρόι Ντίσνεϊ, το τέταρτης γενιάς μέλος της οικογενείας Ροκφέλερ, Στίβεν Ροκφέλερ, και άλλους ανθρώπους των επιχειρήσεων και των επενδύσεων όπως ο Λιούις Κάλμαν, ο Λέο Χίντερι ο νεότερος, και ο Πίτερ Στράγκατς.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι υπογράφοντες και άλλοι εκατομμυριούχοι «ανησυχούν έντονα επειδή πολλοί κάτοικοι της Νέας Υόρκης δεν τα βγάζουν πέρα οικονομικά» και ότι «οι παρακμάζουσες υποδομές της Πολιτείας απαιτούν την προσοχή όλων».

Και οι υπογράφοντες καταλήγουν: «Ως Νεοϋορκέζοι που έχουμε συμβάλλει στην οικονομική ζωντάνια της Πολιτείας μας αλλά και έχουμε ωφεληθεί απ’ αυτήν, έχουμε και την ικανότητα και την ευθύνη να πληρώσουμε το μερίδιό μας. Μπορούμε να πληρώσουμε άνετα τους τρέχοντες φόρους μας, και μπορούμε να πληρώσουμε ακόμα περισσότερο».

Καθώς οι ανισότητες πλούτου και εισοδήματος γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς στις ΗΠΑ, ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός πλουσίων έχουν αρχίσει να εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με την εισοδηματική ανισότητα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πρόταση του Fiscal Policy Institute – που βασίζεται στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα μεγαλύτερα εισοδήματα – θα αποφέρει επιπλέον 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Βεβαίως, η Γερουσία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους κι αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες νομοθέτησης ενός τέτοιου μέτρου είναι ελάχιστες. Η πλειοψηφία στη Γερουσία αντιτίθεται σε κάθε σκέψη αύξησης της φορολογίας για τους εκατομμυριούχους.

«Είτε πρόκειται για φόρο εισοδήματος, είτε για φόρο ακινήτων, είτε για εταιρικό φόρο, δεν υποστηρίζουμε καμιά αύξηση και δεν πρόκειται να ζητήσουμε από σκληρά εργαζόμενους Νεοϋορκέζους να πληρώσουν περισσότερα» είπε χαρακτηριστικά ο Γερουσιαστής Τζον Φλάναγκαν.