«Κύμα» μεταβιβάσεων στα ακίνητα – Τα 170 εκατ. ευρώ αγγίζουν τα φορολογικά έσοδα

«Κύμα» μεταβιβάσεων στα ακίνητα – Τα 170 εκατ. ευρώ αγγίζουν τα φορολογικά έσοδα
Photo: pixabay.com
Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι αγοραπωλησίες ακινήτων, ενώ ανοδικά κινούνται οι γονικές παροχές και δωρεές.

Τα 170 εκατ. ευρώ αγγίζουν τα φορολογικά έσοδα από τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ήδη, οι δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων, από την αρχή του έτους, κατοικιών, οικοπέδων, γραφείων, επαγγελματικών κτιρίων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ξεπέρασαν τις 117.000, με τους συμβολαιογράφους να ανεβάζουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ 1.300 αιτήσεις την ημέρα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι αγοραπωλησίες ακινήτων, ενώ ανοδικά κινούνται οι γονικές παροχές και δωρεές λόγω της αύξησης του αφορολόγητου ορίου στα 800.000 ευρώ.

Το πρώτο πεντάμηνο, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ είχαν υποβληθεί 56.060 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης με το ποσό που έχει εισρεύσει στα κρατικά ταμεία να φθάνει τα 144 εκ. ευρώ. Επίσης, έχουν υποβληθεί 24.548 δηλώσεις φόρου γονικής παροχής, 13.959 δηλώσεις δωρεών και 23.130 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς με τους φόρους να υπερβαίνουν τα 24 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση στις δωρεές και γονικές παροχές αποδίδεται κυρίως στην αναπροσαρμογή του αφορολόγητου ορίου στα 800.000 ευρώ για τους συγγενείς πρώτης κατηγορίας, δηλαδή συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς. Επισημαίνεται ότι το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ αφορά την ακίνητη περιουσία και την κινητή περιουσία (χρήματα, αυτοκίνητα, μετοχές) και σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους πολλοί γονείς λόγω του υψηλού αφορολόγητου δωρίζουν χρήματα στα παιδιά τους προκειμένου αυτά να προχωρήσουν στην αγορά κατοικίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται οι φορολογικές εισπράξεις θα ανέλθουν σε 489 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, τα έσοδα από αγοραπωλησίες ακινήτων (κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα κλπ) αναμένεται να φτάσουν τα 369 εκατ. ευρώ, ενώ από τις πωλήσεις οικοπέδων και αγροτεμαχίων να ανέλθουν στα 119 εκατ. ευρώ.

Υψηλές εκτιμάται ότι θα είναι και οι εισπράξεις και από τον φόρο κληρονομιών, καθώς και γονικών παροχών και δωρεών. Από τις κληρονομιές το 2023 τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία αναμένεται να φθάσουν τα 177 εκατ. ευρώ, ενώ αισθητά χαμηλότερα, στα 45 εκατ. ευρώ, θα είναι τα έσοδα από τις γονικές παροχές και τις δωρεές παρά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 800.000 ευρώ για τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας. Συνολικά και από τις δύο πηγές εσόδων οι εισπράξεις του Δημοσίου αναμένεται να διαμορφωθούν στα 222 εκατ. ευρώ.

Επίσης, τα μέτρα στήριξης για απόκτηση κατοικίας για συγκεκριμένες κατηγορίες νοικοκυριών (π.χ. νέοι, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες) καθώς και την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών (π.χ. πρόγραμμα «Σπίτι μου» και «Ανακαινίζω – Εξοικονομώ/Ενοικιάζω») αναμένεται να συμβάλουν στη βελτίωση της αγοράς ακινήτων. Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα μέσω του οποίου οι νέοι πληρώνουν τόκους μόνο για το ένα τέταρτο του δανειακού τους κεφαλαίου, ξεπερνούν τις 30.000 και οι εγκεκριμένες αιτήσεις από νέους που έχουν βρει και το ακίνητο το οποίο προτίθενται να αγοράσουν προσεγγίζουν τις 1.000.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: