Κίνα και Καζακστάν υπογράφουν 22 συμφωνίες ύψους 30 δισ. ευρώ

Κίνα και Καζακστάν υπογράφουν 22 συμφωνίες ύψους 30 δισ. ευρώ

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο «μενού» της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Συνολικά 22 συμφωνίες αναμένεται να υπογράψουν Κίνα και Καζακστάν , συνολικής αξίας περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ανάμεσά τους συμφωνίες που αφορούν τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

«Ανάμεσα στις συμφωνίες αυτές είναι και ορισμένες που αφορούν τη συνεργασία στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που είναι σημαντική για μας», τόνισε ο Ναζαρμπάγεφ ύστερα από συνάντησή του με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

«Επιτύχαμε συμφωνία για την κατασκευή νέου διυλιστηρίου (στο Καζακστάν), το οποίο χρειαζόμαστε πάρα πολύ», πρόσθεσε ο Ναζαρμπάγεφ χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

Στην αγορά της Κίνας προσανατολίζεται η Boeing

Ο Σι τόνισε ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συμμετάσχει η Κίνα στο πετρελαϊκό σχέδιο που αφορά το γιγανταίο κοίτασμα Κασαγκάν του Καζακστάν.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, το Καζακστάν πρόκειται να πωλήσει το 8,33% του γιγαντιαίου κοιτάσματος πετρελαίου Κασαγκάν στην Κίνα έναντι περίπου 5 δισεκ. Δολαρίων. Τη συμφωνία για την πώληση του ποσοστού εκμετάλλευσης θα υπογράψουν οι επικεφαλής των εθνικών εταιριών πετρελαίου και φυσικού αερίου, της KazMunaiGas και της China National Petroleum Corp (CNPC), στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα, δήλωσαν οι ίδιοι αξιωματούχοι που δεν θέλησαν ωστόσο να κατονομασθούν.

«Υποθέτουμε πως η μεταβίβαση θα ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, ή το αργότερο στα τέλη Οκτωβρίου», πρόσθεσε ένας από τους αξιωματούχους.