Κοινό μέτωπο Ευρωζώνης – ΔΝΤ: Zητούν μέτρα 1,8 δισ. τώρα και 1,8 δισ. μετά

Κοινό μέτωπο Ευρωζώνης – ΔΝΤ: Zητούν μέτρα 1,8 δισ. τώρα και 1,8 δισ. μετά
epa05420704 European Commissioner in charge of Economic and Financial Affairs, Pierre Moscovici (L) and Dutch President of Eurogroup Jeroen Dijsselbloem (R) during Eurogroup finance ministers meeting in Brussels, Belgium, 11 July 2016. EPA/OLIVIER HOSLET

Κρίσιμο ραντεβού στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία Ντάισελμπουμ – Ποιοι θα συμμετέχουν, τι θα πέσει στο τραπέζι. 

Την ψήφιση μέτρων που ισοδυναμούν με 2% του ΑΕΠ – ήτοι περίπου 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ – περιλαμβάνει η ενιαία πρόταση των θεσμών που θα παρουσιάσουν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Το κρίσιμο ραντεβού ξεκίνησε στον χώρο του Συμβουλίου της ΕΕ και συμμετέτοχουν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου. Την Ελλάδα εκπροσωπούν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα προσέρχεται στη συνάντηση με τις γνωστές θέσεις της και με βασικό όπλο τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2016 και τους πρώτους μήνες του 2017 και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για μία «βιώσιμη κοινωνικά συμφωνία». Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι δεν αναμένεται να προκύψει συμφωνία από τη σημερινή συνάντηση, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όλοι δουλεύουν με χρονικό ορίζοντα την 20ή Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απαιτήσεις των δανειστών «σπάνε» τα μέτρα σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση προβλέπει άμεση μείωση του αφορολόγητου με τελικό στόχο την ενίσχυση των εσόδων κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ και επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων στα εργασιακά.

Σε δεύτερη φάση τα μέτρα θα αφορούν την περίοδο μετά το 2018 και θα προβλέπουν μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά επίσης 1,8 δισ. ευρώ. Το πακέτο αυτό πρέπει να συμφωνηθεί τώρα, αλλά να ψηφιστεί το 2019, εφόσον υπάρχει απόκλιση από στόχους.

Πηγή που μίλησε στο Reuters είπε πως η πρώτη δέσμη μέτρων θα πρέπει να νομοθετηθεί τώρα, όμως διευκρίνισε ότι το δεύτερο πακέτο θα εφαρμοστεί «εάν χρειαστεί».

Η μείωση των συντάξεων φαίνεται πως θα γίνει με βάση την πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, που σημαίνει εφαρμογή της φόρμουλας του νόμου Κατρούγκαλου και στους παλιούς συνταξιούχους.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει μεταβεί από χθες το βράδυ στο Παρίσι, όπου είχε συνομιλίες με τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

«Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία τότε θα προχωρήσουμε περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες» είπε σε συνέντευξη του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στο πρακτορείο Bloomberg σχολιάζοντας την συνάντηση που θα γίνει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους επικεφαλής των θεσμών, τον κ. Τσακαλώτο και τον ίδιο.

O κ. Ντάισλεμπλουμ είπε πως εφόσον δεν υπάρχουν μεγάλες πληρωμές μέχρι το καλοκαίρι, «δεν υπάρχει ατμόσφαιρα κρίσης». Όσον αφορά την σημερινή συνάντηση είπε πως θα συζητηθούν τα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι, οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τον προϋπολογισμό.

Επίσης είπε πως θα συζητηθεί «πόσο μεγάλο το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι, πότε μπορεί να μειωθεί αλλά και τι θα συμβεί με το χρέος».

Διαβάστε ακόμη:

Ντάισελμπλουμ: Τα πλεονάσματα, κι όχι το χρέος στο τραπέζι

Ευρωζώνη και ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία για την Ελλάδα

Τσίπρας: «Θέατρο του παραλόγου όσα ζητούν οι δανειστές»