Κυπριακό: Στο ίδιο τραπέζι Γκουτέρες, Χριστοδουλίδης και Έρχιουρμαν – Στο επίκεντρο η επανέναρξη των συνομιλιών

Κυπριακό: Στο ίδιο τραπέζι Γκουτέρες, Χριστοδουλίδης και Έρχιουρμαν – Στο επίκεντρο η επανέναρξη των συνομιλιών
Photo: AFP
Η τριμερής συνάντηση στη Λευκωσία επικεντρώνεται στη μεθοδολογία της διαπραγματευτικής διαδικασίας, στις συγκλίσεις του παρελθόντος και στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
  • Σε εξέλιξη βρίσκεται η κοινή συνάντηση του Αντόνιο Γκουτέρες με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουφάν Έρχιουρμαν.
  • Βασικός στόχος είναι να διερευνηθούν οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για το Κυπριακό, σχεδόν μία δεκαετία μετά το αδιέξοδο του Κραν Μοντανά.
  • Μετά τη συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναμένεται να παρουσιάσει τα συμπεράσματα των επαφών του και τα πιθανά επόμενα βήματα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην προστατευόμενη περιοχή των Ηνωμένων Εθνών, στο παλαιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας, η κοινή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τουφάν Έρχιουρμαν.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκονται η προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί, οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στο παρελθόν, το ενδεχόμενο σύγκλησης διευρυμένης διάσκεψης και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Η επίσκεψη του Αντόνιο Γκουτέρες αποτελεί την πρώτη επίσημη παρουσία Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο εδώ και 16 χρόνια, ενώ πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας επανεκκίνησης των συνομιλιών, οι οποίες παραμένουν σε αδιέξοδο από το 2017.

Χριστοδουλίδης: Στόχος η επιστροφή στο σημείο όπου σταμάτησαν οι συνομιλίες

Λίγο πριν από την κοινή συνάντηση, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με την Τουρκία.

Όπως σημείωσε, την Κυριακή πραγματοποιήθηκε επικοινωνία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν γνωρίζω όλες τις επικοινωνίες του κ. Γκουτέρες, αλλά σίγουρα η Τουρκία είναι μέρος της προσπάθειας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς για τις προσδοκίες από τη συνάντηση, υπογράμμισε ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.

Ο Τουφάν Έρχιουρμαν δεν προχώρησε σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στον χώρο διεξαγωγής της συνάντησης.

Παρά τις ενδείξεις ότι οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες να επανέλθουν στον διάλογο, εξακολουθούν να υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ως προς το πλαίσιο και τους όρους μιας νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναμένονται οι ανακοινώσεις Γκουτέρες

Μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα των επαφών του στη Λευκωσία και, ενδεχομένως, τα επόμενα βήματα της διαδικασίας.

Ο Γενικός Γραμματέας έχει επαναλάβει την πολιτική του δέσμευση στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, χωρίς ωστόσο να έχει προαναγγείλει συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος για την επανέναρξη επίσημων συνομιλιών, καθώς και εάν μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια ευρύτερη συνάντηση με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, δηλαδή της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η συζήτηση «εφ’ όλης της ύλης» στο δείπνο

Η κοινή συνάντηση πραγματοποιείται λίγες ώρες μετά το δείπνο του Αντόνιο Γκουτέρες με τους δύο ηγέτες, κατά το οποίο συζητήθηκαν τόσο η ουσία του Κυπριακού όσο και η μεθοδολογία που θα μπορούσε να ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα.

Επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για μία «εφ’ όλης της ύλης συζήτηση», η οποία περιέλαβε όλα τα βασικά ζητήματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο τραπέζι τέθηκαν:

  • η ουσία του Κυπριακού,
  • η μεθοδολογία της διαπραγματευτικής διαδικασίας,
  • οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στο παρελθόν,
  • η πιθανότητα σύγκλησης διευρυμένης διάσκεψης,
  • τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναγνώρισε ότι καταγράφηκαν διαφωνίες, σημειώνοντας ωστόσο ότι πραγματοποιήθηκε μια ειλικρινής και ανοικτή συζήτηση, με επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σαφή πολιτική δέσμευση που επανέλαβε ο Αντόνιο Γκουτέρες απέναντι στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Προσδοκίες για συγκεκριμένα επόμενα βήματα

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μετά την κοινή συνάντηση θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Επανέλαβε ότι βασικός στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς παραμένει η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, με προοπτική την επίτευξη συνολικής λύσης.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως ανακοίνωσε, ο ειδικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό, Ραφαέλε Φίτο, αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το αποτέλεσμα της τριμερούς συνάντησης και οι ανακοινώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αναμένεται να δείξουν εάν διαμορφώνεται έδαφος για την επανεκκίνηση της διαδικασίας και με ποια μορφή θα μπορούσαν να συνεχιστούν οι προσπάθειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: