«Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με σκληρό τρόπο για να ανταποκριθεί στην λαϊκή εντολή»

«Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με σκληρό τρόπο για να ανταποκριθεί στην λαϊκή εντολή»

Οι δηλώσεις του Γαβριήλ Σακελλαρίδη για τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής. 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις ώστε να υπάρξει συμφωνία στο νέο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με σκληρό τρόπο για να ανταποκριθεί στην λαϊκή εντολή.

Ο κ. Σακελλαρίδης αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της περασμένης Τετάρτης λέγοντας πως η Ελλάδα δεν υπέγραψε την ανακοίνωση που έλεγε για συνέχιση του προηγούμενου προγράμματος.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δημιούργησε πιέσεις στην κυβέρνηση και ορισμένοι μιλούσαν για ρήξη. Αντί της ρήξης είπε ο κ. Σακελλαρίδης, υπήρξε άμεση επαφή έτσι ώστε να βρεθεί μια καλύτερη συμφωνία για την ελληνική πλευρά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται με στωικότητα αυτό που της λένε, ενώ έκανε λόγο και για δεσμούς που αναπτύσσονται και με άλλες χώρες, μετά τις επαφές των προηγούμενων ημερών. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της σε αυτό τον αγώνα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλαρίδης.

«Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία, είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για να υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο κ. Σακελλαρίδης επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με σκληρό τρόπο, «έτσι ώστε να ανταποκριθεί στη λαϊκή εντολή που της έδωσε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, να μπει ένα τέλος σε αυτή την πολιτική και να ξεκινήσει μία νέα πολιτική η οποία να δίνει ανάσα στην ελληνική κοινωνία».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «το βράδυ του Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν που προέβλεπε επέκταση τρέχοντος προγράμματος. Αυτό έγινε και για λόγους πρακτικούς. Αυτή η πολιτική δεν δουλεύει είναι μια παγίδα που ανατροφοδοτεί την κρίση».

«Το γεγονός ότι απορρίψαμε το κοινό ανακοινωθέν δημιούργησε πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση. Μας είπανε πάτε σε ρήξη. Αντί να γίνει αυτό υπήρξε άμεση επαφή και από τον κ. Ντάισελμπλουμ και άλλα επίπεδα για να βρεθεί μια καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα. Και αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις του Ντάισελεμπλουμ που αντί να μιλάει για συνέχιση τρέχοντος, είπε πως πρέπει να βρεθεί μια λύση ανάμεσα στο τρέχον πρόγραμμα και τις θέσεις της ελληνική κυβέρνησης», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το αν τη Δευτέρα θα υπάρξει συμφωνία ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης απάντησε πως μέχρι τότε θα υπάρξουν συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για να μπορέσει να υπάρξει συμφωνία. Οσον αφορά το περίφημο 70%-30% του Μνημονίου και τι ακριβώς περιλαμβάνει το ποσοστό εκείνο που αποδέχεται η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση σε συμφωνία που θα συνεχίζει την πολιτική του μνημονίου και του mail Χαρδούβελη.

Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που προφανώς θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, όπως η ολοκλήρωση του κτηματολογίου, η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, η αποτελεσματική διοίκηση, το περιουσιολόγιο και το φορολογικό σύστημα. Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι από τη δική μας την πλευρά θα κάνουμε τα πάντα να πετύχουμε τα πάντα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ελληνικού λαού. Έχουμε τις κόκκινες γραμμές μας, έχουν γίνει ξεκάθαρες στους δανειστές μας. Έχουμε ισοδύναμα πάνω σε αυτά θα γίνουν από σήμερα οι διαπραγματεύσεις».

Τέλος, χαρακτήρισε δύσκολη τη διαπραγμάτευση και είπε πως «Δεν θέλουμε να σκορπίζουμε ενθουσιασμό πριν κλείσει η συμφωνία. Ο ελληνικός λαός να καταλάβει ότι διεξάγεται μια κρίσιμη και δύσκολη διαπραγμάτευση, οι πιέσεις είναι τεράστιες»

Παράλληλα, τόνισε ότι μέχρι το νέα συνεδρίαση της Ευρωομάδας τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, θα υπάρξουν συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για να υπάρξει συμφωνία και επισήμανε πως η κυβέρνηση αποδεικνύει μέρα με τη μέρα ότι δεν έχει κάνει καμία μεταστροφή στις θέσεις της.-