Οι κυβερνήσεις «πολιορκούν» το Facebook

Οι κυβερνήσεις «πολιορκούν» το Facebook
Photo:

Κατά 24% αυξήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2014 τα αιτήματα των κυβερνήσεων στο Facebook για να δώσει στοιχεία χρηστών του.

Τα αιτήματα των κυβερνήσεων για την αποκάλυψη στοιχείων διαφόρων χρηστών στο μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου, έφθασαν στο πρώτο εξάμηνο του 2014 τα 35.000, με αύξηση κατά 24% έναντι του προηγούμενου εξαμήνου.

Τα σχετικά αιτήματα των κυβερνήσεων έχουν αυξηθεί σύμφωνα με το δίκτυο την τελευταία πενταετία κατά 150%. Είναι αιτήματα τα οποία αφορούν κυρίως χρήστες οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για παράνομες δραστηριότητες και απάτες.

Παρ’ όλα αυτά όμως, το Facebook, το οποίο δέχεται εδώ και καιρό επικρίσεις για τον τρόπο που χρησιμοποιεί τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών του, ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα αλλάξει τον τρόπο που διεξάγει έρευνες για τους χρήστες του, ενώ παράλληλα έθεσε σε εφαρμογή μια σειρά από νέες δυνατότητες, ώστε οι χρήστες του να προστατεύουν καλύτερα τις πληροφορίες που τους αφορούν.

Αιτία αυτής της απόφασης ήταν κυρίως η εμπλοκή του Facebook, όταν οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ ζητούσαν από αυτό να δώσει στοιχεία (μηνύματα, φωτογραφίες κ.α.) για 400 χρήστες του που αντιμετωπίζουν κατηγορίες απάτης, αλλά το κοινωνικό δίκτυο δίνει νομικό αγώνα για να ακυρώσει αυτή την απόφαση.

Επίσης, στο πρώτο εξάμηνο φέτος, σύμφωνα με το BBC, το Facebook υποχρεώθηκε να προβεί σε αυξημένους κατά 19% περιορισμούς στο περιεχόμενό του λόγω διαφόρων εθνικών νομοθεσιών που έπρεπε να σεβαστεί.

Από πλευράς του το Facebook δήλωσε ότι ελέγχει εξονυχιστικά κάθε αίτημα από κάθε κυβέρνηση, κατά πόσο είναι νομικά θεμιτό και, όταν θεωρεί ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη νομική βάση ή το αίτημα κρίνεται υπερβολικά γενικό, τότε αμύνεται για να μην ανταποκριθεί.

Για τον λόγο αυτό πρόσφατα αποφασίστηκε να μπορούν οι χρήστες να αποκτούν πρόσβαση στο Facebook μέσω της «σκοτεινής» και «ανώνυμης» διαδικτυακής υπηρεσίας Tor.

Το Tor συγκεκριμένα σημαίνει ότι, το Facebook επιτρέπει πλέον στους χρήστες να συνδεθούν μέσω ενός δικτύου , που αποκρύπτει στοιχεία όπως η χώρα προέλευσης του χρήστη, χωρίς να χάνουν τα πλεονεκτήματα του Tor, κι έτσι μπορούν να παρακαμφθούν οι μορφές απαγόρευσης πρόσβασης στο κοινωνικό δίκτυο που επιβάλλονται σε χώρες όπως η Κίνα και η Βόρεια Κορέα.

Η υπηρεσία αυτή του Facebook δεν αφορά μόνο σε όσους έχουν προβλήματα πρόσβασης λόγω της χώρας στην οποία βρίσκονται, αλλά και σε όσους απλώς δε θέλουν να καταγράφονται τα ψηφιακά τους “ίχνη”.