Κυβερνητικός ελιγμός για τις 200 ψήφους του εκλογικού νόμου

Κυβερνητικός ελιγμός για τις 200 ψήφους του εκλογικού νόμου
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά σε συνεδρίαση στην ολομέλεια της Βουλής , Κυριακή 8 Μαΐου 2016. Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και η ονομαστική ψηφοφορία για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο.

Με αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο.

Με την έναρξη της συζήτησης ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση με την οποία το δεύτερο άρθρο του σχεδίου νόμου που προέβλεπε την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την κατανομή των εδρών διατηρώντας το όριο εισόδου στο 3%, χωρίζεται σε δύο διαφορετικά άρθρα εκ των οποίων το ένα αφορά την κατάργηση του μπόνους και με το άλλο διατηρείται το όριο του 3%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αλλαγή αυτή συνιστά κίνηση καλής θέλησης προς το ΚΚΕ να ψηφίσει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και να καταψηφίσει την διατήρηση του ορίου του 3% για το οποίο έχει εκφράσει τη διαφωνία του.

“Με την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως παγίου εκλογικού συστήματος ενισχύεται ο πλουραλισμός και η ισότιμη αντιπροσώπευση του λαού στο κοινοβούλιο” ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ , Γιάννης Γκιόλας, κατά τη συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Συνεχίζοντας ο κ. Γκιόλας τόνισε ότι, “η απλή αναλογική προάγει την σύνθεση και κατατείνει σε κυβερνήσεις συνεργασίας που ενισχύουν την κυβερνητική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή”.

“Δεν αποσκοπούμε σε μικροκομματικά οφέλη, δεν νομοθετούμε ευκαιριακά”, τόνισε.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε κριτική στα προηγούμενα εκλογικά συστήματα λέγοντας ότι, τα συστήματα της ενισχυμένης αναλογικής τα οποία εφαρμόζονται τα τελευταία 25 χρόνια, χειραγωγούν τη λαϊκή ψήφο, και εξυπηρέτησαν ευκαιριακές κομματικές σκοπιμότητες. Ειδικότερα για το μπόνους των 50 εδρών ανέφερε ότι φαλκιδεύει τη λαϊκή εντολή και προωθεί τη σταθερή επιδίωξη του πρώτου κόμματος να διατηρηθεί στην εξουσία.

Για την παροχή δικαιώματος ψήφου στους νέους από 17 ετών, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι επιδιώκει να καταστήσει τους νέους υπεύθυνους πολίτες συμμέτοχους στο κοινωνικό γίγνεσθαι και στη διαμόρφωση του μέλλοντός τους.

Αναφερόμενος στο όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, ανέφερε ότι εκείνοι που ασκούν κριτική δεν λαμβάνουν υπόψη εθνικά ευαίσθητα θέματα και “τον κίνδυνο να δημιουργηθούν αλυτρωτικές και αποσχιστικές τάσεις”.

“Ψηφίζετε την ακυβερνησία και επιδιώκετε να μην υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης” είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης και υποστήριξε ότι, με τις ρυθμίσεις του νέου νόμου, είναι δυνατή μόνο η συνεργασία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων ή τεσσάρων μικρότερων.

Συνεχίζοντας απέδωσε την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στην διαπίστωση του κυβερνώντος κόμματος “ότι χάνει την ηγεμονία του και την αγωνία για το ρόλο του μετά τις επόμενες εκλογές”.

Για την ψήφο των νέων από 17 ετών ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι με την διατύπωση του σχεδίου νόμου που προβλέπει τη συμπλήρωση του 17ου έτους από την πρώτη του έτους που γίνονται οι εκλογές δίνει το δικαίωμα ψήφου σε δεκαεξάρηδες και πρόσθεσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση διαφωνεί γιατί συνδέει την ηλικία στην οποία παραχωρείται το δικαίωμα ψήφου με τα γενικότερα όρια του νόμου για την ενηλικότητα.

“Γιατί δεν φέρνετε την κατάτμηση των περιφερειών και την ψήφο των ομογενών που θα μπορούσε να υπάρξει ευρεία συμφωνία;” διερωτήθηκε ο κ. Βορίδης και εκτίμησε ότι το σχέδιο νόμου δεν θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.

“Στις εκλογές αυτές η Ν.Δ θα έχει την πλειοψηφία θα καταργήσει αυτό το νόμο και δεν θα εφαρμοστεί ποτέ” κατέληξε.

Η συζήτηση στην Επιτροπή συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των ειδικών αγορητών των κομμάτων.