Κλιματική κρίση: Πέρα από την άνοδο της θάλασσας, η βύθιση του εδάφους προβληματίζει τους ειδικούς

Κλιματική κρίση: Πέρα από την άνοδο της θάλασσας, η βύθιση του εδάφους προβληματίζει τους ειδικούς
Photo: pixabay.com
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας στην αναταολική ακτή των ΗΠΑ είναι περίπου τρία χιλιοστά το χρόνο.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι παράκτιες κοινότητες μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας απ’ ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Αυτό θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις στα ακίνητα, τις υποδομές και την οικονομία των ΗΠΑ.

Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει καθώς η γη θερμαίνεται και οι παγετώνες λιώνουν. Ταυτόχρονα, η γη βυθίζεται, ένα άλλο επιζήμιο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Virginia Tech και το U.S. Geological Survey, βυθίζεται έως και πέντε χιλιοστά το χρόνο σε ορισμένες περιοχές. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι περίπου τρία χιλιοστά το χρόνο.

«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της γης γύρω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και στην πραγματικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, υποχωρεί, υποχωρεί. Και αυτή η κίνηση προς τα κάτω αυξάνει τον ρυθμό της σχετικής ανόδου της στάθμης της θάλασσας σε πολλές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, ειδικά κατά μήκος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ» δήλωσε ο M. Σιρζαέι, αναπληρωτής καθηγητής Γεωφυσικής και Τηλεπισκόπησης στο Virginia Tech.

Ο Σιρζαέι και η ομάδα του χρησιμοποίησαν διαστημικούς δορυφόρους ραντάρ για να δημιουργήσουν ψηφιακούς χάρτες της γης για πολλά χρόνια, ώστε να δουν πού βυθίζεται περισσότερο.

Στη συνέχεια κατασκεύασαν τους πρώτους χάρτες υψηλής ανάλυσης για το θέμα αυτό, οι οποίοι έδειξαν ότι η γη της ανατολικής ακτής βυθίζεται από δύο έως πέντε χιλιοστά ετησίως – επηρεάζοντας περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους και 800.000 ιδιοκτησίες.

Η μελέτη αναφέρει ότι, όταν προστεθεί η βύθιση της γης στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, διπλασιάζεται η συχνότητα των πλημμυρών και μειώνεται στο μισό ο χρόνος που έχουν οι πόλεις και οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών για να προετοιμαστούν.Αυτό έχει συνέπειες στις στρατηγικές προσαρμογής στις πλημμύρες που έχουν ήδη αναπτυχθεί. Περιοχές όπως τα αεροδρόμια JFK και LaGuardia της Νέας Υόρκης βλέπουν το έδαφος να βυθίζεται με ρυθμό άνω των 2 χιλιοστών ετησίως.

«Έτσι, με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, για παράδειγμα, με ρυθμό πέντε χιλιοστών ετησίως, έχουμε Χ αριθμό ετών στο μέλλον για να το αντιμετωπίσουμε, να προετοιμαστούμε για τον διπλασιασμό της συχνότητας των πλημμυρών. Τώρα φανταστείτε ότι στην ίδια τοποθεσία το έδαφος υποχωρεί με ρυθμό πέντε χιλιοστών ανά έτος» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Γιατί η γη βυθίζεται;

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί ξηρασία, αναγκάζοντάς μας να αντλούμε περισσότερα υπόγεια ύδατα και να κατασκευάζουμε περισσότερα φράγματα για την αποθήκευση νερού.

«Οι θερμότερες θερμοκρασίες και οι χαμηλότερες βροχοπτώσεις αυξάνουν τη ζήτηση για γλυκό νερό και η κύρια πηγή του στα περισσότερα μέρη είναι τα υπόγεια ύδατα. Έτσι αντλούμε τα υπόγεια ύδατα για να καλύψουμε αυτή τη ζήτηση και αυτό επιταχύνει την καθίζηση του εδάφους ή τη βύθιση της γης λόγω της συμπίεσης του υδροφόρου ορίζοντα», εξήγησε ο Σιρζαέι.

Επιπλέον, κατασκευάζονται φράγματα για την εξοικονόμηση νερού και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται δραματικά. Τα φράγματα αυτά μειώνουν την παροχή ιζημάτων στις παράκτιες περιοχές και τις οδηγούν σε έλλειψη ιζημάτων. Ως αποτέλεσμα, η γη βυθίζεται ακόμη περισσότερο.

Ακόμη και καθώς το νερό γίνεται όλο και πιο σπάνιο, ο επιστήμονας λέει ότι πρέπει να μετριάσουμε τη βύθιση της γης την επόμενη δεκαετία, αλλιώς θα επηρεάσει σοβαρά την ακεραιότητα των κτιρίων και των υποδομών.

«Θα επηρεάσει τις γέφυρες, τους αγωγούς, τους σιδηροδρόμους, τους διαδρόμους των αεροδρομίων, και αυτό θα μεταφραστεί σε τρισεκατομμύρια δολάρια απώλειας και κόστους επισκευής» τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com