Κληρώνει σήμερα για το Ελληνικό – Το βλέμμα στο ΚΑΣ

Κληρώνει σήμερα για το Ελληνικό – Το βλέμμα στο ΚΑΣ

Η στάση αναμονής του Μαξίμου και το Plan B της κυβέρνησης.

«Μια εισήγηση για περιορισμένη κήρυξη αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό, ώστε να μη συνεπάγεται περιορισμούς δόμησης»: Αυτό αναμένει να ακούσει η κυβέρνηση από τη σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, καθώς και μια θετική απόφαση επί της επιθυμητής εισήγησης, η οποία θα λύσει τον «γόρδιο δεσμό» της επένδυσης στον χώρο του πρώην αεροδρομίου.

Το θέμα είναι πλέον κάθε άλλο παρά απλό έπειτα από την τροπή που έχει λάβει με τις επαναλαμβανόμενες αναβολές του ΚΑΣ στη λήψη απόφασης, οι οποίες επιβλήθηκαν υπό τον φόβο ότι η απόφαση που θα προέκυπτε από τις προηγούμενες συνεδριάσεις θα ήταν τέτοια που επί της ουσίας θα έβαζε ταφόπλακα στην υλοποίηση της επένδυσης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, κυβερνητική πηγή κοντά στον πρωθυπουργό αναφέρει: «Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι όλα θα προχωρήσουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουμε. Στο ΚΑΣ συμμετέχουν 15 αρχαιολόγοι και έχει διαμορφωθεί ένας περίεργος συσχετισμός, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε».

Υστερα από όσα έχουν προηγηθεί, είναι περισσότερο από φυσιολογική η κυβερνητική επιλογή να διατηρούνται ορισμένες επιφυλάξεις. Φαίνεται ότι έχει προηγηθεί συνεννόηση και λίγο έως πολύ υπάρχει προϊδεασμός για την πρόταση που θα εισηγηθεί η επικεφαλής του ΚΑΣ. Ωστόσο, καθώς ανάλογες διαβεβαιώσεις υπήρξαν και για τις συνεδριάσεις που προηγήθηκαν, εκφράζεται μεν αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά κανείς δεν θέλει να εμφανιστεί ως σίγουρος για την τελική έκβαση.

Σε κάθε περίπτωση, από την πλευρά του Μαξίμου ακούγεται ότι οι εναλλακτικές έχουν εξεταστεί και η κυβέρνηση είναι έτοιμη, εφόσον προκύψει και σήμερα κάποιο κώλυμα ή εφόσον η απόφαση του ΚΑΣ δεν είναι η αναμενόμενη, να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Όσον αφορά τον κ. Αλέξη Τσίπρα η επένδυση στο Ελληνικό εξελίσσεται πλέον σε προσωπικό στοίχημα, καθώς η όποια άλλη εξέλιξη θα είναι ασύμβατη με το αφήγημα της κυβερνητικής βούλησης για προσέλκυση επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο των αρχαιολόγων έσπευσε δημοσίως να επαινέσει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ενώ και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, επισημάνθηκε ότι τυχόν παράκαμψη του ΚΑΣ θα φέρει σε δυσμενή θέση την κυβέρνηση, ιδιαίτερα δεδομένης της στάσης του κόμματος έναντι της επένδυσης στο Ελληνικό παλαιότερα.