Κλειστό το κέντρο της Αθήνας – Σε εξέλιξη συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στον δρόμο περισσότεροι από 1.500 αστυνομικοί - Κλειστός ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα.

Κλειστό είναι αυτήν την ώρα το κέντρο της Αθήνας, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, η κύρωση της οποίας συζητάται αυτήν την ώρα στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι οι διοργανωτές -που δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν όλη τη νύχτα στην πλατεία Συντάγματος- απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις στον κόσμο να απομονώσει πιθανούς ταραξίες.

Στο Σύνταγμα πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας με τη συμμετοχή άλλων σωματείων. Αυτή τη στιγμή (19:35) οι συγκεντρωμένοι καταλαμβάνουν το χώρο επί της οδού Αμαλίας. Δεν έχουν προγραμματιστεί ομιλίες, ωστόσο υπάρχει εξέδρα. Το συλλαλητήριο εξελίσσεται προς το παρόν χωρίς απρόοπτα, πέραν από κάποια συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ενώ έχουν αναρτηθεί πανό υπέρ του δημοψηφίσματος για την ονομασία και κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι που οδηγούν στην πλατεία καθως και ο σταθμός μετρό του Συντάγματος.

Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς 

Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αντιπολεμικών συλλογικοτήτων ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών.

Με κεντρικό σύνθημα «Έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Διεθνιστικό Όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών», οι διαδηλωτές παρέμειναν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία πάρα το αρχικό τους κάλεσμα για πορεία προς τη Βουλή.

«Είμαστε εδώ γιατί είμαστε αντίθετοι σε μία νατοϊκή συμφωνία όπως αυτή των Πρεσπών, μία συμφωνία που είναι εθνικά ασύμφορη, διότι εκχωρεί και την μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική εθνικότητα στη γειτονική χώρα», επισήμανε ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Αυτές οι εξελίξεις εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για το μέλλον της χώρας μας και για το μέλλον της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια. Ήρθαμε εδώ γιατί διαμαρτυρόμαστε γι αυτή την συμφωνία η οποία εφόσον ψηφιστεί θα παράξει τετελεσμένα άκρως δυσμενή και για τις δύο χώρες».

Αυτήν την ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής.

ΚΚΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ