Κοινή παρέμβαση για τα κρυπτονομίσματα ετοιμάζουν ΔΝΤ και G20

Κοινή παρέμβαση για τα κρυπτονομίσματα ετοιμάζουν ΔΝΤ και G20
Photo: pixabay.com
Τα υποστηριζόμενα ως οφέλη από τα cryptoassets δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, το μήνυμα στις αγορές.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι ρυθμιστικές αρχές των G20 έθεσαν την Πέμπτη το πλαίσιο ώστε να συντονιστούν τα μέτρα που θα περιορίσουν τους κινδύνους των κρυπτονομισμάτων για την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Financial Stability Board -η αρμόδια αρχή των G20- και του ΔΝΤ, τέτοιοι κίνδυνοι επιδεινώνονται από τη μη συμμόρφωση με τους υφιστάμενους νόμους σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πολλά από τα υποστηριζόμενα ως οφέλη από τα cryptoassets, όπως οι φθηνότερες και ταχύτερες διασυνοριακές πληρωμές και η αυξημένη χρηματοπιστωτική ένταξη, δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, προστίθεται στην έκθεση, όπως μετέδωσε το Reuters.

Οι δύο οργανισμοί υποστηρίζουν πως «η ευρεία υιοθέτηση των cryptoassets θα μπορούσε να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής, να παρακάμψει τα μέτρα διαχείρισης των κεφαλαιακών ροών, να επιδεινώσει τους δημοσιονομικούς κινδύνους, να εκτρέψει τους διαθέσιμους πόρους για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και να απειλήσει την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Το έγγραφο καθορίζει χρονοδιαγράμματα για τα μέλη του ΔΝΤ και των G20 προκειμένου να εφαρμόσουν τις πρόσφατες συστάσεις για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων από το FSB και την IOSCO, μια παγκόσμια ομάδα ρυθμιστικών αρχών κινητών αξιών.

Σύμφωνα με το Reuters, η κίνηση σηματοδοτεί μια περαιτέρω εξέλιξη στον τρόπο σκέψης των ρυθμιστικών αρχών μετά από αρκετά χρόνια που δεν έβλεπαν μεγάλη απειλή από τον τομέα των κρυπτονομισμάτων, με τη στάση τους να σκληραίνει μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία ταρακούνησε τις αγορές και άφησε πολλούς επενδυτές με μεγάλες απώλειες.

«Μια ολοκληρωμένη πολιτική και ρυθμιστική απάντηση για τα cryptoassets είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των κινδύνων που αυτά ενέχουν για τη μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα», αναφέρεται στο έγγραφο, το οποίο θα παρουσιαστεί στους ηγέτες των G20 κατά τη διάρκεια Συνόδου Κορυφής τις επόμενες μέρες στο Νέο Δελχί της Ινδίας.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει το πρώτο ολοκληρωμένο σύνολο κανόνων για τα cryptoassets στον κόσμο, αλλά σε άλλες περιοχές υπάρχει μια πιο αποσπασματική προσέγγιση σε έναν τομέα χωρίς σύνορα, όπου η απάτη και η χειραγώγηση είναι «διαδεδομένες».

Άλλα στοιχεία περιλαμβάνουν την αποφυγή μεγάλων ελλειμμάτων από τις κυβερνήσεις, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε πληθωρισμό που πλήττει τα fiat νομίσματα και ενθαρρύνει υποκατάστατα όπως τα cryptoassets, αναφέρει το έγγραφο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com