Η Κομισιόν για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – τρόικας

Η Κομισιόν για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – τρόικας

«Εντατικές και εποικοδομητικές» χαρακτήρισε τις συνομιλίες η εκπρόσωπος της – Τι αναφέρει η ελληνική πλευρά.

Η τρόικα και η ελληνική πλευρά είχαν, τις δύο προηγούμενες ημέρες, στο Παρίσι, «εντατικές και εποικοδομητικές συνομιλίες», στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, επανέλαβε, σήμερα, από τις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

«Είχαμε εντατικές και εποικοδομητικές συνομιλίες σε τομείς- κλειδιά, όπου αναμένονται μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο της αξιολόγησης. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο. Στόχος μας είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ανέφερε η Μίνα Αντρέεβα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έκβαση των συνομιλιών στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής απέφυγε να απαντήσει πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα και αν υπάρχει ακόμα χρόνος για επίτευξη συμφωνίας ως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση , μέσω της Σοφίας Βούλτεψη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής παράτασης του μνημονίου για τεχνικούς λόγους .

«Αν χρειάζεται μια μικρή περίοδος, γιατί και στην Πορτογαλία αυτό έγινε, πήρε μια περίοδο ενός μηνός για να ρυθμίσει τεχνικά θέματα και να κάνει τις συμφωνίες της».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, είπε για τη συνάντηση στο Παρίσι:

«Εμείς έχουμε πει από την αρχή ότι αυτή είναι η τελευταία και άρα η πιο δύσκολη διαπραγμάτευση και πράγματι αυτό το οποίο έγινε στο Παρίσι -πολύωρες συζητήσεις- δημιούργησε συνθήκες, προϋποθέσεις για πρόοδο». Πρόσθεσε: «Δηλαδή, μπορεί να ήταν συζητήσεις έντονες, να υπήρχαν διαφωνίες, να παρέμεινε τελικά η διαφωνία για το δημοσιονομικό κενό αλλά είχε και τις θετικές και τις γόνιμες πλευρές της αυτή η συνάντηση. Διότι μας δόθηκε η ευκαιρία να αναφερθούμε στις ελληνικές θέσεις, διευκρινίστηκαν διάφορα ζητήματα, ασάφειες, ακούστηκαν οι απόψεις, ξέρουμε δηλαδή πού βρισκόμαστε, έγινε πρόοδος σε μια σειρά θέματα».

Υπογράμμισε ότι παρέμεινε η Ελλάδα στη θέση της ότι δεν δέχεται μέτρα που μπορεί να πλήξουν την ανάπτυξή της.

Πρόσθεσε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία απέδειξε ότι «γνωρίζει τα νούμερα της χώρας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον» και ότι μπορεί να λεχθεί ότι στα επιχειρήματα «η Ελλάδα υπερτερεί».