Κομισιόν: Η Ελλάδα κινείται ξανά για το προσφυγικό με ταχείς ρυθμούς

Κομισιόν: Η Ελλάδα κινείται ξανά για το προσφυγικό με ταχείς ρυθμούς
Ðñüóöõãåò öôÜíïõí óôï áíïé÷ôü êÝíôñï öéëïîåíßáò ôïõ Åëáéþíá, áðü ôï Ïëõìðéáêü êëåéóôü ãõìíáóôÞñéï óôï ÃáëÜôóé, ÔåôÜñôç 25 Íïåìâñßïõ 2015. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει ενίσχυση της παρουσίας της Frontex και υλικοτεχνική ενίσχυση από την Ευρώπη.

Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αποφάσεις των ελληνικών αρχών σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού που «οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση», εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς, από τις Βρυξέλλες.

Ο Μ. Σχοινάς επανέλαβε ότι η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ενεργοποίηση του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα της επιτρέψει να λάβει υλική βοήθεια για τους πρόσφυγες (σκηνές, γεννήτριες, κρεβάτια, είδη υγιεινής και έκτακτης ανάγκης πρώτων βοηθειών). Επίσης, η Ελλάδα συμφώνησε με τη Frontex σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και παράλληλα υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει τη δημιουργία πέντε κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hotspots) στα ελληνικά νησιά. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει πρόοδος στο θέμα αυτό. Ήδη το hotspot της Λέσβου λειτουργεί και επιταχύνονται οι εργασίες για τη λειτουργία των κέντρων καταγραφής στα υπόλοιπα τέσσερα νησιά. «Ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Ελπίζουμε να έχουμε απτή πρόοδο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και πριν το τέλος του χρόνου», ανέφερε ο Μ. Σχοινάς.

Όσον αφορά, τέλος, το επιχειρησιακό σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν οι ελληνικές αρχές με τη Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν τις επόμενες ημέρες. Το βέβαιο είναι ότι η Frontex θα βοηθήσει την Ελλάδα στην καταγραφή των μεταναστών εκείνων που δεν έχουν καταγραφεί και βρίσκονται στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Πώς το ΥΠΟΙΚ θα διαχειριστεί κονδύλια το ΕΣΠΑ για το προσφυγικό

Τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων που υλοποιήθηκαν και πρόκειται να υλοποιηθούν, το αμέσως επόμενο διάστημα, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, από κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007-2013, ζητάει η Ελλάδα, όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, έπειτα από συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, σε επιστολή του, την Τετάρτη 2-12-2015, προς την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, αναφέρει τα εξής:

«Τα δύο υπουργεία προχώρησαν σε αναλυτική καταγραφή των έργων και δράσεων που υλοποιήθηκαν και πρόκειται να υλοποιηθούν, το αμέσως επόμενο διάστημα, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ο υφυπουργός αιτείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα παραπάνω έργα και δράσεις να χρηματοδοτηθούν από πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013. Η ικανοποίηση του αιτήματος θα έχει ως αποτέλεσμα την κάλυψη μέρους των επειγουσών αναγκών και την αξιοποίηση, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, των διαθέσιμων πόρων.

Η επιστολή προς την Επίτροπο αποτελεί τμήμα μίας συνολικότερης προσπάθειας των υπουργείων Οικονομίας και Εσωτερικών, για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πηγών. Ήδη, το υπουργείο Οικονομίας έχει ανακατευθύνει πρόσθετους πόρους για το προσφυγικό από τα προγράμματα του ΕΟΧ.

Είναι βεβαίως προφανές ότι οι διαθέσιμοι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων συνθηκών που δημιουργεί η προσφυγική κρίση.

Το υπουργείο Οικονομίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα τις προσπάθειες διερεύνησης όλων των πιθανών πηγών χρηματοδότησης των αναγκών που προκύπτουν από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές».